Vücudumuza giren olası toksinlerden arınmaya detoks diyoruz. Bu toksinler hava yada yeme-içme yolu ile vücudumuza giriyor. Solunum yolu ile giren toksinlerin temizlenmesi insan vücüdundaki solunum refleksleri (öksürük gibi) ve bölgesel savunma hücrelerinde depolanma şeklinde  (asbeztoz, silikoz vb) olmaktadır.

İnsan karaciğeri yeme – içme yolu ile aldığımız toksinlerin hem tutulması  hemde temizlenmesi için en önemli organdır. Ama her şeyin olduğu gibi bu organında bir kapasitesi vardır. Ömür boyu yetecek kapasitesi olsa dahi, alınan toksinlerin vücutta çok çeşitli hastalıklara ve kansere sebep olduğunu yıllardır bilmekteyiz. Bu toksinlerden arındırma önerilerinin başında detoks gelir. 

Kimler detoks yapmamalıdır?

Düzenli ilaç kullananlar (tansiyon,şeker, kalp hast vb), gebe ve emzirenler, çocuklar (büyüme çağı), bedenen ağır işte çalışanlar detoks yapamaz. Detoks aslında bir koruma durumudur.

Kimler detoks için uygundur?

Sigara ve alkol bağımlılığı olanlar, fazla kilolular, sürekli  kabızlık-ishal periyodu yaşadığını ifade edenler, ter kokusundan şikayet edenler ve laboratuvar testlerinde tıbbi herhangi bir hastalığı olmayanlar uygulayabilir.

Detoksta  nelere dikkat edilmelidir?

Sigara, alkol ve kafeinden uzak durulmalı; hazır gıda ve paketlenmiş gıdalardan tüketilmemeli; işlenmiş besinlerden kaçınmalı; tuz ve şekeri mümkün olduğunca tüketmemeli; detoks yedi günü geçmemeli; sıvı tüketimini arttırmalı;protein kaynağı olarak baklagiller, balık ve yoğurt tercih etmelidir. Yiyecekler iyice çiğnenmelidir. Detoks aç kalmak değildir. Aslında bir metabolizmayı şaşırtma taktiğidir. Olası toksinleri uzaklaştırma, barsak sızdırmasını minumuma indirme taktiğidir. Bu yüzden ara ve ana öğünleri kişinin kendi damak zevkine göre ayarlaması gereklidir. Çoğunlukla kilo vermek amaçlı yapılması aslında yanlış hedefe gidilmesine sebep olmaktadır.

Ne sıklıkla yapılabilir?

Her ay yapabilirsiniz. Bir haftalık seanslar fazla zorlar ise 3 güne düşülebilir. Burda temel prensip sağlıklı beslenme yolunda metabolizmayı alıştırmadır. Detoks aslında bir beslenme alışkanlığı değişimine geçiştir.

Ramazan ayı bir detoks mudur?  

Aslında prensip olarak bir detoksdur. Çünkü burada da yapılan öğünlerdeki değişim ile metabolizmayı şaşırtma (uyku-uyanıklık; yeme-içme) ve alkol- sigara gibi zararlı maddelerin tüketilmemesidir. Süre olarak uzun olması dışında, iftarda veya sahurda  tüketilen besinlerin önerilen sınıflardan  olması durumunda; tam anlamı ile detoksdur. Aslında Yahudilerin kutsal bayramı olan  'Hamursuz'  sırasında uyulan kurallarda bir çeşit detoks türüdür.

Detoksu hekim/diyetisyen kontrolünde mi yapmalıyız?

Bunun belli kurallarına uymak şartı ile bir gözetimde yapılması gerekmez. İnternette çok farklı detoks kürleri bulmak ve uygulamak mümkündür. Dikkat edilmesi gereken tek konu; paket ve hazır gıdalara yer vermemek, protein içeriğini sadece yoğurt- balık-baklagil ile sınırlamak, şeker-tuz-glutenden uzak durmak, mümkün olduğunca meyve ve sebze üzerine bir seçim yapmak gereklidir.

Sağlıcakla kalın...

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol