Erkek’ten Kadın Hakları Günü mesajı

CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Muharrem Erkek, 5 Aralık Kadın Hakları Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Erkek’ten Kadın Hakları Günü mesajı

CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Muharrem Erkek, 5 Aralık Kadın Hakları Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

04 Aralık 2017 Pazartesi 16:58
Erkek’ten Kadın Hakları Günü mesajı

Erkek mesajında şu ifadelere yer verdi; “Kadın haklarına ilişkin söyleyeceğimiz ilk şey, zihniyettir. Yaptığımız her hareket, söylediğimiz her söz, bu zihniyetin dışa yansımasıdır. 1791 tarihinde ilân edilen kadın hakları bildirgesinin ilk cümlesinin “kadın özgür doğar ve yaşamını erkeklerle eşit haklara sahip olarak sürdürür” olması tesadüf değildir. Ve bu cümle, büyük bir mücadelenin fitilini ateşlemiştir. Dünyada kadınların hakları anlamında yaşadığı ilerleme sevindirici olsa da yeterli değildir. Kadın-erkek eşitliği için daha çok mücadele vermemiz gerektiği açıktır. Türkiye için ise tablo daha karanlıktır. Sadece 2016 yılında yaklaşık 400 kadın cinayet kurbanı olmuştur. Üstelik her iki kadından birinin şiddet gördüğü düşünülürse, içler acısı bir haldeyiz. Son yıllarda kadına şiddetin yüzde 1400 artması ise ülkemiz için ciddi bir geriye gidişin işaretidir. Siyasi iktidarın bu konuda sistemli bir çalışma yapmadığı ve girişimlerinde de başarıya ulaşamadığı açıktır. Çünkü Türkiye, kadın hakları konusunda dünyaya örnek gösterilen ülkelerden biriydi. 5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17’yken; Kurtuluş Savaşı’nda,, sonrasında modern bir Cumhuriyetin kuruluşunda kadınların oynadığı rolü unutmayan Mustafa Kemal Atatürk 5 Aralık 1934’de Türkiye Cumhuriyetinde kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasını sağlamıştı. O dönemde Avrupa’daki bazı gelişmiş ülkelerde bile kadınların bu hakkı yoktu. Seçme ve seçilme hakkına kadınlar; Fransa'da 1944, İtalya'da 1945, Yunanistan'da 1952, Belçika'da 1960 ve İsviçre'de 1971 yılında kavuştular. Bu tepeden inme, lütfedilmiş bir hak değildi. Kadınlar gerek cephede gerekse cephe ardında erkeklerle omuz omuza hatta onların yetmediği yerlerde bizzat kurtuluşa katkı sunmuşlardır. Yine özgür birey yaratma idealinin en somut girişimi olan Cumhuriyet ve sonrasındaki sosyal devrimlerin en büyük destekleyicisi, hatta bizzat uygulayıcısı kadınlar olmuştur. Kadının hakkı için mücadele verenlere selam olsun. 5 Aralık Kadın Hakları Gününün hak edildiği biçimde kutlanıldığı bir Türkiye’de yaşama dileğiyle saygılar sunarım.”  

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol