Son bir kaç aydır kış aylarının başlaması ile birlikte grip ve ilgili hastalıkların görülmesi arttı.Bu hafta doğru bilinen yanlışlarımızla bilgilenelim...

Grip aşısı oldum ama yine hastayım bu nasıl oluyor?

Aşıya karşı olan grubun yoğun gündeme taşıdığı konulardan biridir. Grip aşısı sadece gripten korur, yani üst solunum yolunun diğer viral enfeksiyonlarından korumaz.Aslında onlardan koruyucu bir aşı geliştirilmemesinin en önemli gerekçesi; öldürücü olmadıkları içindir.

Grip aşısı oldum ama yine grip oldum?

Grip aşısı, hasta olmanızı yüzde yüz engellemez. Grip olabilirsiniz ama komplikasyonlarının görülmesini önler. Aşı aslında  zatürre, sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi ek sorunların gelişmesini azaltır. Hastalık hafif geçer.

Bu seneki grip tipi çok nadir görülenmiş...Gergedan gribi?

Gergedan gribi diye bir influenzae tipi yoktur. Bu rhino virüsün dünyada yaygın bilinen ismidir. Grip ile hiçbir bulgusu örtüşmez. Gripte hastada yaygın kas ağrısı ve ateş yüksekliği var iken, Rhino virüste hastalarda burun akıntısı, tıkanıklığı daha belirgindir ve halsizlik, kas ağrısı, ateş yoktur.

Bol C vitamini gripten korur mu?

Antioksidan olarak bilinen vitaminlerin böyle bir etkisi yoktur. Aslında portakal, mandalina gibi sıvı  içeriği yoğun olan meyvelerin tüketilmesi halinde gripte kas ağrısı ve halsizlikte hızlı düzelme olmasının vitaminden çok içerdiği elektrolitin etkisindendir. Asıl önemli olan sıvı tüketimini yüksek  tutmak, meyve (her türlüsü) ve yeşil yapraklı sebzelerden biraz fazla tüketmektir.

Sıcak bir şeyler içmek, gripte hızlı iyileşmeyi sağlar?

Boğaz ağrısı yakınması olanlarda tam tersine sıcak değil, ılık sıvı tüketimi önerilir. Sıvı tüketimi açısından bakıldığında; en iyisi su tüketimini arttırmaktır. Ama özellikle tavuk suyuna yapılan çorbalar ve paça çorbası tüketiminin mikrobiyota üzerinde olumlu etkisi nedeniyle önerilmektedir.

Propolis-bal, kış çayı (bitkisel destek) gripten korur mu?

Bal ve ürünlerinin  virüsleri öldürücü etkileri çok uzun zamandır tartışılıyor. Fikir birliğine varılan konu ise ağızdaki flora ve mikrobiyota üzerine olumlu etkileri nedeniyle iyileşme üzerine olumlu katkıları var. Kış çaylarının sıvı tüketimini zevkli hale getirmek yanında, mikrobiyota üzerine sınırlı katkısı biliniyor. Ama en önemli nokta bu tip bitki çaylarının karaciğer üzerinde olası olumsuz etkileri. Bunlar arasında en masumu olarak bilinen adaçayı ve ıhlamurun bile ciddi karaciğer hasarı yapabildiğini ve hormonal dengesizliklere sebep olabildiğini biliyoruz.

Grip kendiliğinden geçer mi?

Grip şüphesi olan yada tanısı konulan hastalarda ek bir hastalık yok ise; ağrı kesici, ateş düşürücü ve  bol sıvı tüketiminin önerilmesi yeterlidir. Ancak eğer hastada kanser, akciğer veya karaciğer  hastalığı, ileri yaş veya 2 yaş altı, kalp yetmezliği gibi yandaş hastalık drumunu var ise virüsü öldürücü ilaç kullanılmalıdır. Burada hatırlatmakta yarar var; virüsü antibiyotikler öldürmez.

Gripten korunmak için maske takmak yeterli midir?

Maske ile virüsü içeren damlacıklardan korunmak tek başına yetmez. Toplu yaşam alanlarının  (okul,yurt,kreş, otobüs, ev) iyi havalandırılması, dışarıda aksıran, hapşıranlardan uzak durmak (bu kişilerin mendil ile partikül yayılmasını engellemeleri),  hatta tokalaşmaktan kaçınmak da iyi bir korunma yolu olacaktır. Asıl önemli konu ise bulaş zincirinin kırılması adına, grip olduğumuz durumda toplu yaşam alanlarında kişinin kendi ağzını ve burnunu maske ile kapatarak solunum etiketi yapması ve hasta olan kişilerin 1-2 gün evde istirahat ederek virüsün yayılmasına sebep olmamalarıdır.

Herkese sağlıklı günler...

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol