Ahilik Haftası etkinlikleri başladı (Video)

Bu yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında 24’üncüsü kutlanan ‘Ahilik Haftası’ etkinlikleri Çanakkale Belediyesi önünden, Mehteran Takımı eşliğinde oluşturulan kortej yürüyüşü ile başladı.

Ahilik Haftası etkinlikleri başladı (Video)

Bu yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında 24’üncüsü kutlanan ‘Ahilik Haftası’ etkinlikleri Çanakkale Belediyesi önünden, Mehteran Takımı eşliğinde oluşturulan kortej yürüyüşü ile başladı.

16 Eylül 2019 Pazartesi 17:53

Yürüyüşe Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Başkanları, Çanakkale Ticaret Odası Yönetimi, İlçe Esnaf Odaları Başkanları ve yönetimleri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı. Çanakkale Belediyesi önünden başlayan kortej yürüyüşü, Cumhuriyet Meydanı’nda ki kutlama alanına kadar devam etti. Ahilik Haftası kutlama programı Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Kutlama programına Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Esnaf Odaları Başkanı Ünal Özcan, Umurbey Belediye Başkanı Dr. Erdal Doğan, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Emniyet Müdürü Celal Sel, kurum amirleri, esnaf odaları temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı. Çelenk sunumu, Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan programda ilk konuşmayı Çanakkale Esnaf Odaları Başkanı Ünal Özcan yaptı. Özcan yaptığı konuşmada yerel esnafa destek vermenin önemini dile getirerek, ‘Yerel esnafı desteklemek demek, evine her gün ekmek götüren, şehrin ekonomisine katkı sağlayan toplum demek’ ifadelerini kullandı.

“Devlet Esnaflık yapmamalı”

Çanakkale esnaf Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan konuşmasında; “Çanakkale’de yıllardır AVM kurulmaması gerektiğini, bunun bir düzenleme ile yapılması gerektiğini söyledik. Bakın şurada çarşı esnafımızı rahatlatacak, onların işlerini düzeltecek bir çok planlama yapılabilir. Bu bölgede AVM olmasın yada bunlar bir düzenleme altına alınsın dedik. Yabancı sermeye dünyada yıllar önce kaldırıldı ama bizim ülkemizde halen devam etmekte. Şunu yapamaz mıydık, yalı caddesinden köprü başına kadar, esnafı ile düzenleme yapıp, alışveriş ve yaşam merkezi haline getiremez miydik. Buradan şunu söylemeye çalışıyorum yerel esnafınıza sahip çıkın. Yerel esnafa sahip çıkmaya nereden başlamalı, ilk olarak kamu kurumlarından başlamalı, ikincisi belediyelerden başlamalı, üniversitelerle devam etmeli. Devlet esnaflık yapmamalı. Polis evi, öğretmen evi, sosyal tesisler gibi. Sayın Valimizden bunu rica ettik o ilk adımı attı. Bakın akşam evinize giderken bir kilo şeker ile bir paket tuza ihtiyacınız var. Eğer kredi kartınızda limitiniz varsa bunu alabilirsiniz. Ama mahalle bakkalınıza bunu sonra verebilirsiniz. AVM’ler size paranız varsa mal verir. Bu yüzden yerel esnafımıza sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.

“Yerel esnaf vatandaşın yedieminidir”

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yerel esnafın öneminden bahsederek; “Benim ilk göreve geldiğim yıl meclis kararı alarak, AVM’lerin ve büyük markaların en az bir kilometre kare alan aralığı ile yapılmasını karara bağlamıştık. Ancak iki yıl sonra bu karar idare mahkemesi tarafından iptal edildi. Şimdi neredeyse her sokak başında bir marka ve AVM var. Yerel esnaf evinizin anahtarını, cebinizdeki paranızı, hatta evladınızı emanet edebildiğiniz tek yerdir. Sizi cebinizdeki paraya göre değerlendirmez, yani yerel esnaf vatandaşın yedieminidir” sözlerine yer verdi.

“Bende bir esnafım”

AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Ahilik Kültürü içerisinde yetiştiğini ve bu kültürün ne olduğunu en iyi bilenlerden birisiyim diyerek; “ Bende, eşimde, babalarımda, atalarımda esnaflıktan gelme kişiler. Bende ahilik kültürünün, o onurun bir ferdiyim. Hükümet olarak esnafımızın her zaman yanında olmaya, onlara destek olmaya çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. Ünal Başkanımızın Bakanımız ile görüştüğünü biliyorum ve burada da isteklerini, taleplerini dile getirdi. İnşallah en kısa zamanda bu istekleri çözülecek diye umut ediyorum. Başlatmış olduğunuz ‘Yerel esnaya sahip çık’ projesini gönülden destekliyorum” sözlerine yer verdi.

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı yaptığı konuşmada; “ Yüz yıllardır süre gelen ve ilk öncüsü olan Ahi Evran’ın teşviki ile günümüze kadar ulaşan esnaflık, toplumun her kesiminde önemli rol oynamaktadır. Ahilik Ahlakı kültürel, sosyal ve ekonomik hayatın en büyük yapı taşıdır. İlimizde yapılan başta 1915 Çanakkale Köprüsü ve Ezine Gıda OSM Bölgesi gibi yatırımlar ile Çanakkale’mizin kalkınamasın da, 2023 hedefimiz için büyük rol oynamaktadır” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından yılın Ahilik Ödüllerine layık görülen esnaflara, yılın kalfası ve çırağına ödülleri verildi. Ödül töreninin ardından halk oyunları ve Mehteran Takımının gösterisi ile kutlama programı sona erdi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol