Aydeğer; “2018 yılına Çanakkale resmen damga vurdu”

ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, Gazeteci Vedat Sezer'in sunduğu Bakış Açısı Özel programına konuk oldu.  Aydeğer, Çanakkale’de turizm sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Aydeğer; “2018 yılına Çanakkale resmen damga vurdu”

ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, Gazeteci Vedat Sezer'in sunduğu Bakış Açısı Özel programına konuk oldu.  Aydeğer, Çanakkale’de turizm sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

03 Haziran 2020 Çarşamba 10:19
Aydeğer; “2018 yılına Çanakkale resmen damga vurdu”

Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer,  Çanakkale’nin yeni nesil kanalı Çanakkale Web Tv'de Gazeteci Vedat Sezer'in sunduğu Bakış Açısı Özel programına konuk oldu. Çanakkale’nin turizmini anlatan Aydeğer;“Türkiye turizminin 2016 da yaşamış olduğu o çok kaotik dönemden sonra hızlı bir yükseliş içine girmeye başladı. 2017 bir yara sarma senesiydi ve biz 2017’de bir farkındalık, bir farklılaşmak üretmek için 2018 Troya yılı projesini öne sürmüştük. Bu çerçevede başta Çanakkale Valiliğimiz olmak üzere daha sonra diğer tüm Çanakkale’deki paydaşların katılımı ve katkılarıyla bu Kültür ve Turizm Bakanlığının dikkatini çekti ve onun himayesine girdi. Tüm Dünya’da örnek, Türkiye için de örnek olan bir destinasyon yönetim modeli projesi gerçekleşti. Bunun en büyük ürünü, ortaya çıkan şeyde Troya Müzesi oldu” dedi.

“2018 yılına Çanakkale resmen damga vurdu”

“Çanakkale 2018 yılını bu anlamda özellikle çok fazla sayıda üst yapı yatırımı ve alt yapı yatırımıyla çok büyük kazanımlar ile tamamladı” diyen Aydeğer; “Tabi Çanakkale Valiliğimizin önderliğinde gerçekleştirilen çok sayıda özellikle Troya Milli Parkı çevresinde yatırımlar gerçekleştirildi. Orada yeni turizm alanları sağlandı. Tevfikiye köyü Türkiye’nin ilk Arkeoköy’ü haline getirildi. Daha sonrasında Çıplak köyü bir Etnoköy haline getirildi. Bakanlığımızın öncülüğünde gerçekleştirilen Troya’dan başlayan ve Assos’a kadar uzanan Türkiye’nin en önemli kültür rotalarından bir tanesi, Troya Kültür Rotası faaliyete geçti. Tarihi Alan Başkanlığımız gerçekten Çanakkale turizmi ve Türkiye turizmi açısından müthiş bir model gerçekleştirdi. Batık turizmi konusunda önemli yatırımlar gerçekleştirildi. Çanakkale belki de Cumhuriyet tarihi boyunca elde etmediği çok olağanüstü, muazzam bir tanıtım imkanına sahip oldu. 2018 Türkiye turizminde Çanakkale olarak resmen bir damga vurdu” şeklinde konuştu.

“Turizm sıfır noktasına geldi”

Koronavirüs salgın hastalığının turizm sektörünü olumsuz etkilediğine değinen Başkan Aydeğer; “Dünyada hiç kimse bunun bu ölçekte küresel bir salgın olabileceğini konusunda, Avrupa’ya sıçramadan böyle bir kanaate sahip değildi. Çünkü Sars’ta da Mers’te de geçmişte bir tecrübe vardı. Çıktıkları yerde birkaç ay içerisinde etkinliklerini yitirmişlerdi ama böyle Avrupa kıtasına bir sıçrama olmamıştı. İnsanlar duruma geçici baktı ama süreç öyle olmadı. Oteller sezonu tamamladıktan sonra bir çok otel tadilat sezonuna girer ve aynı zamanda tanıtım gibi yatırımlar yapılır. Bu salgın çıktığı zaman herkes ekside yakalandı. Tesisler zarar etse de kışın çalışırlar, çünkü sezon dışında tesisi diri tutar ve kalifiye personelini ayırmaz. Para kazanmak asla amaç değildir, hatta belli bir oranda zararı da telore eder ve sezona hazırlar. Dolayısıyla hem yatırımdan eksi alır, hem var olan sistemini çevirmek için bir eksisi olur ama bunu sezonda sıfırlar ve artıya geçer. Tam bu eksiler varken pat diye bu süreç oldu. Bu olaylar olduktan sonra bütün hesaplar değişti, Bakanlıklar ardı ardına kısıtlamaları açıklamaya başladılar. Bu tedbirler ile beraber turizm sıfır noktasına geldi.” dedi.

“Tesisler, açılışlarını uzattılar”

Çanakkale’nin tatil yerlerinde olan tesislerin %99’unun açılışlarını uzattığına da değinen Başkan Aydeğer; “Tatil yörelerinde yani Bozcaada, Gökçeada ve Assos gibi yerlerde tesisler açılışlarını direk uzattılar. Merkeze geldiğimiz zaman %80 oranında tesis kapattı. Tesisi açık olmayanlar tesisin açılışını direk uzattılar ve böylelikle bir kış uykusu moduna geçtiler.” diye konuştu.  

“Çanakkale, Türkiye turizmi açısından çok büyük avantajlara sahip”

Salgın sonrasında Çanakkale’nin ön plana çıkabileceğini dile getiren Aydeğer; “Covid-19 sonrasındaki misafir tercihlerinde özellikle havayolu taşımacılığıyla ilgili çekimserlik belirli bir süre daha devam etmesi çok muhtemel gözüküyor. Özellikle yapılan araştırmalarda insanın konakladığı yere yakın yerlere seyahati ön planda olacak. İnsanlar uzun soluklu seyahatlerden biraz daha imtina edecekler en azından belirli bir süre. Bunu yaparken de karayolu taşımacılığı daha ön planda olacak. Bu doğrultuda Çanakkale, Türkiye turizmi açısından çok büyük avantajlara sahip” ifadelerini kullandı.

“Çok büyük artışlardan bahsetmemiz mümkün olmayacak”

Konaklama tesislerinde fiyat artışının çok olmayacağını düşündüğünü kaydeden Aydeğer; “Konaklama sektörüne geldiğimizde bu ek malzemeler bir şekilde mutlaka maliyetlerimizi negatif olarak etkileyecek. Şuana kadar yapılan çalışmalarda, ek tedbirlerde buna olumsuz bir maliyet üretiyor. Ne olduğunu tam olarak kestiremediğimiz bir sürece giriyoruz. Dolayısıyla birazda konaklama tesislerinin fiyatını belirleyen talebin kendisi. Yani şimdi talep burada oluşmadan hiçbir kimse çok yüksek bir fiyat artışından bahsetmesi mümkün olamaz. Konaklama tesislerinde çok marjinal büyük artışlardan bahsetmemiz mümkün olmayacak diye öngörüyorum” dedi.

 “Türkiye, dünyada fark yaratmaya devam edecektir”

Başkan Aydeğer sözlerine şu şekilde devam etti; “Çok zor bir süreç geçirdi Türkiye turizmi ve Dünya turizmi, hali hazırda da geçirmeye devam ediyor. Burada yapabileceğimiz en önemli konu her karanlığın arkasında mutlaka bir aydınlığın olduğuna dair olan inancımızın devamı, ben bunun böyle olacağına inanıyorum. Türkiye elindeki var olan doğal kararlarıyla, güzellikleriyle, tesislerinin altyapı ve üstyapısındaki gerçekten çok nitelikli yapısıyla dünyada fark yaratmaya devam edecektir. Kimse hiçbir şekilde bu konuda bir kuşku duymasın. Ama bu süreç içerisinde mutlaka daha sabırlı ve daha gayretli daha çok çalışkan ve üretken olmak zorundayız.”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 03.06.2020 10:22
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol