Bakan Turhan; “5 saat süren boğazın geçişi 6 dakikaya inecek” (VİDEO)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, yapımı devam eden 1915 Çanakkale Köprüsündeki çalışmaları inceledikten sonra yapmış olduğu açıklamada köprü hakkında bilgiler verdi.

Bakan Turhan; “5 saat süren boğazın geçişi 6 dakikaya inecek” (VİDEO)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, yapımı devam eden 1915 Çanakkale Köprüsündeki çalışmaları inceledikten sonra yapmış olduğu açıklamada köprü hakkında bilgiler verdi.

23 Şubat 2020 Pazar 17:38

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Julide İskenderoğlu, Belediye başkanları ve protokol üyeleri yapımı devam eden 1915 Çanakkale Köprüsünü ziyaret etti ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Daha sonrasında bir açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan 1915 Çanakkale Köprüsü hakkında önemli bilgileri paylaştı.

“Köprü hizmete açıldığında mühendislik eserleri açısından dünyada birinci sırada yerini alacak”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, yapmış olduğu açıklamasında köprünün mühendisliğine değindi; Çanakkale ülkemizin batısında önemli bir kentimiz. Bu bölgede 100 yıl önce milletimiz İstiklal için büyük bir mücadele vermişti ve özgürlüğünü burada kazanmıştı dünyanın tüm güçlü devletlerine karşı burada millet olarak büyük bir mücadele vermiştik ve yeni kurduğumuz ülkenin temellerini aslında burada atmıştık. Bugün de burada milletimizin tarihine altın harflerle yazılacak yeni bir sayfayı eklemek için Dünyanın en büyük açıklıklı asma köprüsünü inşa ediyoruz. Bu köprü hizmete açıldığında mühendislik eserleri açısından dünyada birinci sırada yerini alacak. Hedefimiz de inşallah 2022 Mart ayında bu köprüyü hizmete almayı trafiğe açmayı planlıyoruz, hedefliyoruz. Bugün şantiyede aldığımız bilgiler ve iş programının istenilen şekilde yürümesinde bunu gördük inşallah önümüzdeki 2 yıl içerisinde imalatların, inşaatın kalan kesimleri tamamlayıp hizmete açacağız.” İfadelerini kullandı.

Bakan Turhan, 1915 Çanakkale Köprüsünün yapısını anlattı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, 1915 Çanakkale Köprüsü Projesinin gerçekleşme yüzdesinin %50 olduğunu açıkladı. Bakan Turhan, sözlerine şöyle devam etti; “Bu köprünün yapısı hakkında sizlerle bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. Bu projeyi yap işlet devret yöntemiyle inşa ediyoruz. Projenin maliyeti 2.5 Milyar avro, bugüne kadar 1 milyar 250 milyon avroluk iş yaptık.  Yani işin gerçekleşme yüzdesi %50 ve inşallah kalan kesimleri bu önümüzdeki 2 yıl içerisinde tamamlayıp hizmete açmayı planlıyoruz. Bu proje kapsamında bu projenin bazı rakamlarını da sizinle paylaşmakta fayda görüyorum. 2 kule arasındaki mesafemiz 2023 metre, Cumhuriyetimizin 100.yılına ithafen 2023 metre açıklıkta bu projeyi inşa ediyoruz. Yaklaşım viyadükleriyle birlikte yani kabloların pankrajlancağı noktalar arasındaki mesafe ise 4100 metre yani kulelerin dışındaki ilave mesafeler ile birlikte yaklaşım viyadükleriyle birlikte toplam köprü uzunluğumuz 4100 metre. Bu projedeki tabya genişliği 45 metre olarak projelendirildi. Ayaklarımızın yüksekliği de 318 metre yine tabliyemizde kullanılan çeliğin ağırlığı 49 bin ton, bu köprünün inşaatında kullanılacak olan kabloların ağırlığı ise 33 bin 268 ton, yine kabloların uzunluğu ise 162 bin km. bu köprünün inşasında 114 bin ton inşaat çeliği kullanacağız yine kullanacağımız beton miktarı 230 bin ton.” Dedi.

Bakan Turhan, Köprü neden yapılıyor sorularına cevap verdi

Bakan Turhan, sözlerine 1915 Çanakkale Köprüsünün yapılma amacını anlatarak devam etti; “Bu sorunun cevabına gelince bildiğiniz gibi Ege bölgesi, Marmara bölgesi ülkemizin sektörel manada tarım, turizm, sanayi gibi önemli ihracat malzemelerimizin üretildiği bölgelerin başında geliyor ve ihracatımızın da önemli bir kısmını Avrupa ülkelerine, Kuzey Asya ülkelerine, Akdeniz çanağındaki Afrika ülkelerine ve bunun dışındaki Güney Asya ülkelerine yapıyoruz. Orta Amerika ülkelerine yapıyoruz. Çanakkale artık bu köprünün hizmete açılmasıyla beraber ihracatımızda da köprü görevi görecek, önemli bir ulaşım aksı olacak. Artık Çanakkale Boğazında çalışan araba vapurlarının beklenmesinde zaman harcamayacak en az 1,5 saat yoğun trafikte 5 saat süren Çanakkale Boğazının geçişi artık yol kullanıcıları için 6 dakikaya inecek bu önemli bir zaman tasarrufu olduğu gibi bu malları taşıyan ve ihraç eden kişiler içinde çok önemli bir kazanım olacak.” Dedi.  

Haziran’da kule imalatı tamamlanacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Haziran ayında kule imalatlarının tamamlanmasını amaçladıklarını dile getirdi; “Şuan da bu köprünün genel olarak %50sini tamamladık demekle birlikte bu köprünün ana elemanlarından olan kulelerdeki yüksekliğimiz, 318 metrenin 171. Metresine ulaştık inşallah Haziran ayı gibi kule imalatlarımızı tamamlayıp, bu yaz sonunda köprüde kablo örme işlemlerine başlayacağız ve köprümüzün siluetini ortaya çıkarmış olacağız. Hepimize hayırlı uğurlu olsun.” İfadelerini kullandı.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 23.02.2020 17:47
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol