Çanakkale'de 1 Mayıs coşkusu

Çanakkale’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü coşkuyla kutlandı.

Çanakkale'de 1 Mayıs coşkusu

Çanakkale’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü coşkuyla kutlandı.

01 Mayıs 2018 Salı 16:46
Çanakkale'de 1 Mayıs coşkusu

Yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Çanakkale’de de halaylarla kutlandı. Salı Pazarı’nda bir araya gelen işçiler, çeşitli sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. KESK ve DİSK’e bağlı sendikalar, sivil toplum kuruluşları, bazı siyasi partiler ile vatandaşların da destek verdiği yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Geniş güvenlik tedbirlerinin alındığı Cumhuriyet Meydanı’na giriş yapan katılımcılar, burada da çeşitli sloganlar attılar. Polis ekipleri, meydanın 3 girişine kurduğu arama noktalarında vatandaşları sıkı bir kontrolden geçirdi. 1 Mayıs Tertip Komitesi adına açıklama yapan DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Metin Acar; “Öncelikle bu bayramın bayram olarak kutlanması emeğin iktidarının sağlanmasıyla mümkün olduğunu biliyoruz. Yüz yıldan fazla bir zamandır bu uğurda mücadele eden, bir çok bedel ödeyen dünya işçi sınıfının yiğit evlatları olarak bu uğurda yaşamlarını yitiren tüm yoldaşlarımızın anıları önünde saygıyla eğiliyorum. Ülkemizde de 1 Mayıs 77 de, Taksim 1 Mayıs alanında yitirdiğimiz 34 kardeşimizin şahsında, kardeşimizin idealleri, idealimiz diyor, saygıyla yad ediyoruz” dedi.

“Şehrimize, emeğimize sahip çıkacağız”

Çanakkale’de altın arama çalışmalarına da tepki gösteren Acar; “Çanakkale'nin yağmaya açıldığı, verimli tarım arazilerinin, altıncılara, rantçılara peşkeş çekildiği bu günlerde, Atikhisar Baraj Gölü havzasının bile siyanürcülere verilmek istendiği, Bozcaada, Gökçeada ve Tarihi Yarımadanın bile rant uğruna, turizm adı altında yağmalanmak istendiği, yapımı süren otoyol ve köprü ile, sanayi havzasına dönüştürülmek istenen Güney Marmara ile, termik santrallerle donatılacak Biga yarımadası ile, yaşanılamaz hale getirilmek istenen Çanakkale'nin işçileri ve emekçileri, bizler, el ele kardeşçe şehrimize, toprağımıza, suyumuza, doğamıza, emeğimize sahip çıkacağız. Demokrasi, özgürlük, adalet ve laiklik için omuz omuza barışın kenti Çanakkale de hep birlikte barış türkülerini söylediğimiz bu 1 Mayısta, bu kenti yağmalatmayacağımızı, kaz dağlarının üstünün altından daha değerli olduğunu dosta da düşmana da gösteriyoruz, göstereceğiz” diye konuştu.

“Biz Türkiye nüfusunun büyük çoğunluğuyuz”

“Biz ülkenin dörtte üçü, yani ücret geliriyle yaşamaya çalışanlarız. Biz bu ülkede üretilen tüm değerlerin, tüm güzelliklerin esas sahibiyiz” diyen Acar; “Biz Türkiye işçi sınıfıyız. Biz “Cumhur”un büyük çoğunluğu olarak, ülkemizde kurulmak istenen yeni rejimde yok sayılıyoruz. Bu düzenin hangi sınıfların çıkarına, hangi sınıfların zararına olduğuna, Olağanüstü Hal’in ilan edildiği 20 Temmuz 2016’dan beri tanığız. Bu düzen, “OHAL’den istifade” grevlerin yasaklandığı, sendikal hak ve özgürlüklerin yok sayıldığı bir düzendir. Bu düzen, yasalarla değil fermanlarla yönetilen, Anayasa’nın Kanun Hükmünde Kararnameler ile çiğnenebildiği bir düzendir. Bu düzen taşerona kadro gibi milyonları ilgilendiren, darbe ile uzaktan yakından ilgisi olmayan bir konunun bile KHK ile düzenlendiği, böylece ayrımcılığa ve hak kayıplarına neden olan, hak aramayı sınırlandıran bir düzendir. Bu düzen, sayısı 6 milyona ulaşan işsizlerin “geçinemiyoruz, açız” çığlıkları yükselirken, işsizlik fonundaki paraların KHK ile patronlara aktarıldığı bir düzendir. Bu düzen, iş güvencesinin devlet eliyle yok edildiği, tek imzayla, tek emirle, herkesin ama herkesin işsiz kalabildiği bir düzendir. Ama biz bu düzenden güçlüyüz. Biz bu düzene itirazı olan, ülkenin geleceğine dair endişe duyan, demokrasiye, barışa ve adalete hasret milyonlarız. Türkiye kritik bir eşikteyken işçi sınıfı olarak sesimizi yükseltme zamanıdır. Biz bugün Türkiye’nin dört bir yanında milyonların buluştuğu 1 Mayıs meydanlarından emeğin demokrasi seferberliğini ilan ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Yaşasın 1 Mayıs”

Acar sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Biz çoğuz, çoğunluğuz, milyonlarız, halkız! Bu memleket bizim! Ve bu meydandan söz veriyoruz! Karanlık bir rejimin kurulmasını durduracak, emekçi ellerimizle ülkemizi yeniden kuracağız! İnanıyor ve söz veriyoruz! Güzel günler göreceğiz! Bizler alanları bu bayram gününde dolduran işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler; kurduğumuz kardeşlik sofrasında; hep bir ağızdan; kapansın el kapıları, bir daha açılmasın, yok edin insanın insana kulluğunu, bu davet bizim... Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine, bu hasret bizim... Yaşasın işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü. Yaşasın 1 Mayıs.” Yapılan konuşmanın ardından meydanı dolduran kalabalık halay çekerek, 1 Mayıs’ı coşku ile kutladı. İlkay Akkaya’nın konseri ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları sona erdi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
çanakkale1Mayıs
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol