Erdoğan; “Çanakkale Boğazı'na köprü inşaatı asırların hayalidir”

1915 Çanakkale Köprüsü'nün 32 bloktan oluşan kulelerinin son bloğu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans ile katıldığı törenle yerine yerleştirildi. Erdoğan; “Çanakkale Boğazı'na köprü inşaatı asırların hayalidir. Ülkemizde pek çok hayal gibi bunu da gerçeğe dönüştürmek hamdolsun bize nasip oldu” dedi.

Erdoğan; “Çanakkale Boğazı'na köprü inşaatı asırların hayalidir”

1915 Çanakkale Köprüsü'nün 32 bloktan oluşan kulelerinin son bloğu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans ile katıldığı törenle yerine yerleştirildi. Erdoğan; “Çanakkale Boğazı'na köprü inşaatı asırların hayalidir. Ülkemizde pek çok hayal gibi bunu da gerçeğe dönüştürmek hamdolsun bize nasip oldu” dedi.

16 Mayıs 2020 Cumartesi 18:25
Erdoğan; “Çanakkale Boğazı'na köprü inşaatı asırların hayalidir”

1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayaklarının uzunluğu 318 metreye ulaştı. Köprü ayaklarındaki son bölüm olan 32'nci blok Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferansla katıldığı törenle yerleştirildi. Törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Vali Orhan Tavlı, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve AK Parti İl Başkanı Naim Makas da katıldı. Törene video konferans ile katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi alanında dünyanın en uzunu unvanına sahip olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün asırlar boyunca 1915 Çanakkale Zaferi’nin sembolü olarak boğazı süsleyeceğini söyledi. Erdoğan; “Çanakkale Boğazı'na köprü inşaatı asırların hayalidir. Ülkemizde pek çok hayal gibi bunu da gerçeğe dönüştürmek hamdolsun bize nasip oldu. Köprünün 2023 metrelik orta açıklığı 2023 hedeflerimizin de ifadesidir. Rastgele bu konulmuş bir hedef değildir. Kendi alanında dünyanın en uzunu unvanına sahip bu köprü asırlar boyunca 1915 Çanakkale Zaferimizin sembolü olarak boğazı süsleyecektir. Feribotla 1,5 saat süren yolculuğu köprüyle 6 dakikada tamamlayacak her vatandaşımızın bu eseri kazandıranları şükranla, ecdadımızı da rahmetle yaad edeceğine inanıyorum. Bu sayede elde edilecek vakit ve yakıt tasarrufu da ülkemizin kazanç hanesine yazılacaktır” dedi.

“Yaygın ve hızlı ulaşım altyapısı bir ülkenin kalkınmasının gelişmesinin büyümesinin temel şartıdır” diyen Erdoğan; “Bu anlayışla gece gündüz yürüttüğümüz çalışmalarla bugüne kadar 18 bin kilometreyi aşkın bölünmüş yol inşa ederek, toplam uzunluğu 27 bin kilometrenin üzerine çıkardık. Otoyol uzunluğunda 3100 kilometreye ülkemizde daha önce olmayan hızlı tren hatlarında ise 1300 kilometreye ulaştık. Havayolunu herkesin ulaşacağı seviyeye getirirken, hedefimiz hava yolu halkın yolu oldu. 30 yeni havalimanı yaparak ülkemizin dört yanında 56 havalimanını milletin hizmetine sunduk” şeklinde konuştu.

Karaismailoğlu; “Tarihe tanıklık ediyoruz”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise; “Tarihe tanıklık ediyoruz. Ülkemiz ve dünyanın en önemli projelerinden olan 1915 Çanakkale Köprüsü dünya birincisi kulelerinin çelik blok montajını yapıyoruz. 1915 köprümüz 101 kilometrelik Malkara Çanakkale otoyolunun gözbebeği ve kilit noktasında yer almaktadır. Bakanlığımız olarak 1 hafta önce metro hattının tünel bitim töreninde yerin altındaydık. Bugün ise 318 metre yükseklikte yeni bir başarıya imza atıyoruz. Bu proje ülkemizin geleceğe atılmış en önemli adımlarından biridir. Çanakkale Köprüsü iki yakayı buluşturan bir köprü olmaktan öte adeta tarihimize saygı duruşudur. 2023 yılına atıfta bulunan köprü tamamlandığında 2023 metre orta açıklığı ile sınıfında dünya lideri olacaktır. Dünyanın en yüksek kulesine sahip olacak köprünün 318 metre 3. ayın 18'ini gündem yaparak Deniz Zaferini temsil etmektedir” diye konuştu.

“Ulaşım 6 dakikaya inecek”

“Biz 1915 Çanakkale savaşında yüzbinleri şehit vererek tüm dünyaya "Çanakkale geçilmez" dedik. Kahraman Seyit Onbaşı ile bugün Çanakkale köprü inşaatında çalışan kardeşlerimizin niyet ve samimiyetleri her türlü övgü üzerindedir” diyen Bakan Karaismailoğlu; “Dün bu topraklarda şehit olanlara ve bugün bölgenin kalkınması için gayret edenlere vefa borcudur. Bunu ödemek için var gücümüzle çalışmaya 2022 yılının 18 Mart'ında bitirmeye çalışıyoruz. Bugün köprümüzün çelik kule montajının son bloğunu monte ederken arkadaşlarımız adına şükranlarımı sunuyorum. 1915 Köprüsü tamamlandığında Lapseki Gelibolu arasındaki feribotla 1,5 saat süren ulaşım 6 dakikaya inecektir” şeklinde konuştu.

“Çanakkale'ye değil tüm Türkiye'ye değer katacak”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu şu şekilde konuştu; “Taşıt işletme giderleri ve ekonomik kayıplar ortadan kalkacak. Trafik sıkışıklığı azalacaktır. Kazalarla yaşanan can ve mal kaybı aza inecek kısa hızlı konforlu yolculuk tesis edilecektir. Yalnız Çanakkale'ye değil tüm Türkiye'ye değer katacak; ulaştırma sahnesinde yeni bir perde açacaktır. Trakya ve Ege bölgesini kıta Avrupasıyla buluşturan köprü ticaret yollarını birbiriyle buluşturup ekonomiye canlılık sağlayacaktır. Çanakkale Köprüsü'nü içeren otoyol İstanbul Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'ı Ege'ye bağlayacak. 101 kilometre otoyol ile mevcut devlet yolu 40 kilometre kısalacak. 560 milyon lira yakıt ve zamandan tasarruf edilecektir.” 1915 Çanakkale Köprüsü’nün 18 Mart 2022'de tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol