Warning: ob_start(): output handler 'ob_gzhandler' conflicts with 'zlib output compression' in /home/chedef/public_html/index.php on line 0
“Halkın Bakkalı” Açıldı

“Halkın Bakkalı” Açıldı

SS. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından üretilen yerel ürünlerin yanı sıra farklı kentlerdeki kooperatifler tarafından üretilen sağlıklı gıdaların da kentlilere sunulacağı “Halkın Bakkalı”, 20 Temmuz 2020 Pazartesi günü yoğun kalıtım ile kapılarını kentlilere açtı.

“Halkın Bakkalı” Açıldı

SS. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından üretilen yerel ürünlerin yanı sıra farklı kentlerdeki kooperatifler tarafından üretilen sağlıklı gıdaların da kentlilere sunulacağı “Halkın Bakkalı”, 20 Temmuz 2020 Pazartesi günü yoğun kalıtım ile kapılarını kentlilere açtı.

20 Temmuz 2020 Pazartesi 15:23
“Halkın Bakkalı” Açıldı

Halk Bahçesi içerisinde yer alan “Halkın Bakkalı” açılış törenine Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural, Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Berkit, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, STK temsilcileri, Muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Sadece Çanakkale’ye Değil, Bölgemize de Ait Bir Proje”

Açılışta konuşan SS. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Berkit; “Üreticilerin ve tüketicilerin kooperatifiler üzerinden örgütlenerek, tüketicilerin sağlıklı ürünlere ulaşabilmesi için yola çıkılan bu projede önemli bir aşamaya geldik. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi aracılığı ile bugün projenin ilk aşaması olan Halkın Bakkalını açıyoruz. Halkın Bakkalı sadece Çanakkale’ye özgü bir proje değil, bölgemize de ait bir proje. Tüketicilere sunduğumuz ürünlerin yüzde 90’ı üretim kooperatiflerine ait. Çok az bir kısmı ise üreticiden tüketiciye temin ettiğimiz ürünler. Çanakkale büyük bir tarım kenti. Türkiye’de ilk ona giren bir şehir. Bu anlamda Çanakkale’de üretilen ürünlerin Büyükşehirlere gönderilmesi ve Çanakkale’deki üreticilerin niteliklerinin artarak gelir seviyelerinin artması için katkı sunmaya çalışacağız” dedi.

“11 Çeşit Bitkisel Ürüne Sahip Bir Kentiz”

Berkit’in ardından konuşan Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ise Çanakkale’nin tarım kenti olduğuna vurgu yaparak; “11 çeşit bitkisel ürüne sahip bir kentiz. Çok önemli bir zenginliğe sahibiz. Ne üreticimiz ve tüketicimiz uygun koşullarda ürettiği ürünü pazarlayabiliyor ne de tüketicimiz uygun koşullarda bu ürüne sahip olabiliyor. Bu tedarik zincirinin içerisinde ne yazık ki aracı hakları var. Bizim üretimimizin amacı da üreticiden tüketiciye tedarik zincirindeki aracı halkaların çıkartarak, gerek üreticinin gerekse tüketicinin kar marjını düşünerek uygun koşullarda bunları ulaştırmak istiyoruz. Geldiğimiz noktada bir korona süreci yaşadık. Bu süreç bize doğanın stratejik bir alan olduğu, stratejik bir üretim kaynağı olduğunu gösterdi. Bu noktada doğru bir iş yaptığımız en kısa sürede kanıtlanmış oldu. Bunu için bu adımları hep bitlikte attık” şeklinde konuştu.

“Yapılan İşi Çok Kıymetli Buluyoruz”

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ise etkinlikte yaptığı konuşmada; Üretimle tüketiciler yapılıyor ve kolay bir şey değil, 40 derece sıcağın altında zorlukla üretim yapıyorlar. Ürünlerimizi tüketirken de bu zorluğu bilerek tüketmek gerektiğine inanıyorum. Özellikle üreticinin ürünün bir hikayesi var. Bu hikayenin içerisinde zorluk var, mücadele var. Toprakla tohumun buluşup bizim soframıza gelene kadar ki süreçte ciddi bir emek var. Dolayısı ile bu emeğin saygı görmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu bağlamda üretici örgütlerinin, yerel yönetimlerin ciddi şekilde birbirleri ile haberleşerek ortak çalışmaların yürütmesinin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda bu yapılan işi çok kıymetli buluyoruz” dedi.

“Halkın Bakkalını Açıyoruz”

Açılışta son olarak söz alan Başkan Gökhan ise; “Halkın Bakkalı projesini seçimler sırasında ortaya çıkarmıştık. Kırsal kalkınma kavramını ilk defa seçim vaatlerimiz içerisine almıştık. Çünkü tarımın önemi giderek artıyor. Halkın sağlıklı beslenme ve sağlıklı gıdaya ulaşabilme hakkı olmalı. Bu düşünce ile hem üreticiyi koruma hem de halkımızın sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için çalışacağımızı ifade etmiştik. Seçimlerden hemen sonra özellikle kooperatifleşme konusunda deneyimleri olan, hatta mevcut kooperatiflere destek vermiş tecrübeli arkadaşlarımızdan oluşan bir ekip oluşturduk ve o arkadaşlarımız kooperatifin kuruluşunu gerçekleştirdi. Arkadaşlarımız kooperatifi oluşturmak için canla başla çalıştılar ve büyük çaba gösterdiler. Sonuç olarak geldiğimiz noktada da Halkın Bakkalını açıyoruz” şeklinde konuştu.

“İyi Tarım Sertifikası İle Üretim Yapan İlk Belediyeyiz”

Çanakkale Belediyesinin tarımsal kalkınmayı sağlamak amacı ile önemli adımlar attığını ifade eden Başkan Gökhan; “Belediye olarak kooperatifleri destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz. Kooperatiflerimizin arkasında duracağız ama aynı zamanda tarımsal üretim ile ilgili onlara önderlik etmeye çalışıyoruz. Tohum Sandığı ile bu süreci başlatmıştık. Yerel ürünlerimizin geliştirilmesi ile ilgili çabalarımız oldu. Bu sene de karakılçık buğdayımızı ürettik. Bu üretimi de devam ettireceğiz. Sadece üretmekle de kalmayacağız ve bu üretimin arması için mücadele edeceğiz. Bu noktada kışlık ürünlerimiz ile meyve ve sebzelerimizi üretmek için de çaba gösteriyoruz. Kendi ürettiğimiz sebze ve meyveleri ihale usulü ile kooperatife verdik ve kooperatif de bunları Halkın Bakkalında satışa çıkarıyor. Üretim Çanakkale Belediyesine aittir ama bunun halka ulaştırılmasını kooperatif kanalı ile yapacağız. İyi Tarım Sertifikası ile üretim yapan ilk belediye olacağız. Böylelikle, halkın sağlıklı gıdaya ulaşması noktasında önemli bir adımı atmış olacağız” dedi.

“Kooperatifleşmeye Teşvik Ediyoruz”

Gelişmiş ülkelerde kooperatiflerin önemli bir basamak olduğunu ifade eden Başkan Gökhan; “Genelde bizim ülkemizde kooperatiflere iyi gözle bakılmaz. Ama tam tersine gelişmiş batılı ülkelerin gelişmesinde en önemli basamaklardan biri de kooperatifleşmedir. O ülkelerde üretim kooperatifler eli ile yapılır. Bizde de tam tersine kooperatiflerden kaçılır. O zaman da üreticiler tek başlarına kalıyorlar ve karşısına çıkan tüccarlar ile muhatap oluyorlar. Bu nedenle de her an kandırılma, parasını alamama ya da ürünlerini değerinin altında satmak zorunda kalıyorlar. Ondan sonra da görüyoruz ki, tarladan 1 liraya alınan ürün manavda 8 lira oluyor. Biz burada üreticilerimizi kooperatifleşmeye teşvik ediyoruz. Kadın kooperatifimizi de kurduk. Burada da yine yöremizin ürünlerinden elde edilecek ürünlerden reçeller, salçalar, ekmekler üretilerek halka ulaştırılacak. Böylelikle yöremizin ürünlerinin daha iyi değerlendirilebilmesi ve çiftçilerimizin de bu ürünlerden kazanç sağlayabilmeleri için verdiğimiz çabayı sürdüreceğiz” dedi.

“Sadece Kendi Yerelliklerimize Değil, Diğer Şehirlere de Ulaştıracağız”

Kooperatif sayesinde Çanakkale ürünlerinin diğer şehirlere de ulaştıracağını belirten Başkan Gökhan; “Yeni alanlarda kooperatiflerin kurulması için de mücadele edeceğiz. Hatta köylerdeki kadınlarımızı üretime teşvik etmek amacı ile projelerimiz var. Sonuç itibari ile Halkın Bakkalı da bu kooperatiflerde üretilen ürünleri halka ulaştırmanın yanı sıra başka kooperatiflere de ulaştıracak. Halk Bakkalın içerisinde İzmir ve Ovacık gibi yerlerden gelen ürünler de yer alıyor. Dolayısı ile biz hem burada halka sağlıklı gıdaları ulaştıracağız hem de ürettiğimiz ürünleri diğer kooperatiflere de ulaştıracağız. Şu anda CHP’li belediyeler bu konuda çok iddialı ve gayretli. Belediye Başkanları ile bir araya geldiğimiz toplantılarda da bu konu üzerinde konuşuyoruz. Birbirimizin ürettiği ürünleri sadece kendi yerelliklerimize değil, diğer şehirlere de ulaştıracağız” şeklinde konuştu.

“Yerel Kalkınmaya Destek Olacağız”

Kırsaldan kente göçün engellenmesi ve yerel kalkınma ile işsizliğin azaltılmasında kooperatiflerin önemli bir adım olacağını vurgulayan Başkan Gökhan; “Türkiye önemli bir tarım ülkesi. Bu nedenle üreticinin korunması gerekir. Kooperatifler de hem üreticiyi korumak hem de sağlıklı ürün yetiştirebilmek açısından çok önemli. Bu noktada da biz de kırsalımızdaki kalkınmaya destek olacağız. Eğer kırsal kalkınmayı geliştirebilirsek, köyden kente göçü engellemiş oluruz. Aynı zamanda kırsalda yaşayan insanların gelirlerini arttırmak sureti ile orada kalmalarını sağlamış ve bir yerde de işsizliği önlemiş oluruz. Kente gelip iş arayan gençler de kendi yörelerinde kalıp üretime katılabilirler. Bu nedenle de kooperatifçiliği önemsiyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Gökhan ve davetliler kurdele kesimi ile Halkın Bakkalı’nın açılışını gerçekleştirdi. Kurdele kesiminin ardından satış ofisini gezen Başkan Gökhan, burada yer alan ürünler ile ilgili kooperatif yetkililerinden bilgi aldı.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol