İbrahim Bodur anıldı

Kale Grubu’nun Kurucusu merhum Dr.(h.c.) İbrahim Bodur, vefatının dördüncü yıldönümünde anıldı.

İbrahim Bodur anıldı

Kale Grubu’nun Kurucusu merhum Dr.(h.c.) İbrahim Bodur, vefatının dördüncü yıldönümünde anıldı.

27 Mayıs 2020 Çarşamba 17:43
İbrahim Bodur anıldı

2016 yılında aramızdan ayrılan Kale Grubu’nun Kurucusu ve Onursal Başkanı merhum Dr. (h.c) İbrahim Bodur, vefatının dördüncü yılında mevlitli anma programı ile yad edildi. Mayıs ayı boyunca düzenlenen bir dizi programla da anılan İbrahim Bodur, vefatının yıldönümü olan 23 Mayıs’ta Kaleninsesi Gazetesi ve Hedef Medya’nın üstlendiği anma programıyla da yad edildi. Gazeteci Vedat Sezer’in sunuculuğunu yaptığı anma programına kentin önde gelen isimleri konuk oldu. Yoğun ilgi gören program, canakkalewebtv.com adresinden canlı olarak yayınlandı.

Saygıyla anıyoruz

Kale Grubunun kurucusu ve Onursal Başkanı Dr. Hacı İbrahim Bodur, Çanakkale Web Tv’de yayımlanan Dr. (h.c.) İbrahim Bodur'u Anma Programı özel yayını ile vefatının 4. yılında anıldı. Programa konuk olan katılımcılar, İbrahim Bodur’u anma mesajlarını paylaştılar. Paylaşılan anma mesajları ise şu şekilde;

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı; “Türkiye'nin sanayileşerek kalkınacağına ve kalkınmanın Anadolu'dan başlaması gerektiği inancıyla Çanakkale’de 1957 yılında Türkiye’nin ilk seramik karo fabrikalarının temelini atan Merhum Dr.Hacı İbrahim Bodur, Türk Sanayisinin kalkınmasına önemli katkılar sağlamıştır. Doğduğu ve büyüdüğü topraklarda kurduğu Çanakkale Seramik Fabrikasını Anonim Şirkete dönüştüren Merhum Dr. Hacı İbrahim Bodur, aile fertlerinin, çalışanların, bayilerin, bölge halkının iştirakleri ile Türkiye'nin ilk halka açık şirketini kurmuştur. Çanakkale’ye sağladığı istihdam olanakları ve ülke ekonomisinin kalkınmasına sağladığı katkılarla Türkiye’nin sanayi duayenleri arasında müstesna bir yer edinmiştir.65 yılı aşan meslek hayatı boyunca, sosyal ve kültürel alanlarda da faaliyet göstererek İstanbul Sanayi Odası Vakfı, Türk Kalp Vakfı gibi önemli vakıfların kurulmasına hizmet etmiş, kendi kurduğu Kale Seramik Vakfı ile de eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda önemli yardımlar ve yatırımlar yapmış olan Merhum Dr. Hacı İbrahim Bodur herkesin gönlünde taht kurmuştur. Vefatının dördüncü yılında Kale Grubu’nun kurucusu ve Onursal Başkanı Merhum Dr. Hacı İbrahim Bodur’u, rahmetle anıyor, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.”

Gençlik ve Spor eski Bakanı Faruk Nafiz Özak; “Örnek ve önder insan, değerli büyüğümüz, ülkemizin sanayisine çok katkıları olan, sanayiyi şehirden ilçeye oradan da köye taşıyan hayırsever, mütevazi, sanat ve kültür dostu büyüğümüzü kaybedeli 4 yıl oldu.Sevim ablaya Allahtan uzun ömür diliyoruz, Zeynep hanıma, Osman kardeşimize, İbrahim’e, kale camiasına, onu sevenlere tekrar sabırlar diliyorum. Nur içinde yatsın, inanıyorum ki Cenabı hakkın sevgili kulu cennetin bir köşesinde bizleri seyretmektedir. Nur içinde yat İbrahim abi.”

Çevre eski Bakanı Hamdi Üçpınarlar; “Türkiye’nin büyük sanayi kuruluşlarından bir kuruluşun, kurucusu olan ve üretime istihdama büyük katkısı olan Hacı İbrahim Bodur’un, Türkiye’nin Hacı abisinin ölüm yıl dönümü, bu vesileyle kendisini rahmetle ve şükranla anıyorum, Mekânı cennet olsun.”

Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu; “Bazı insanlar vardır hayatınızda özel bir yer tutar. Bazı insanlar şehirlerin hayatında ayrı bir yere sahiptir, Bazı insanlar ülkelerin hayatında. Bugün aramızdan ayrılışının 4. Yıl dönümünde Hacı İbrahim Bodur bizler için hem Çanakkale’mizde hem Ülkemizde ayrı bir yer kaplıyor. Bizlerde değerlerine sahip çıkan, üreten, tüm Türkiye’ye katma değer sağlayan, binlerce evladın iyi bir şekilde yetişmesini sağlayan İbrahim amcamızı çok özlüyoruz. Sanayici ve hayır sever kimliği ile asla unutmayacağımız Hacı İbrahim Bodur’u rahmetle, özlemle ve dualarla anıyoruz.”

Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek; “Kale Grubunun kurucusu, değerli büyüğümüz Hacı İbrahim Bodur’u aramızdan ayrılışının 4. Yılında rahmetle, minnetle, saygıyla anıyoruz. Yaşamı boyunca çok çalıştı büyük işlere hayırlı işlere imza attı. Önemli büyük eserler bıraktı. Bu topraklara, memleketimize büyük değerler kattı, istihdam yarattı, üretti üretti. Çanakkale’mizi memleketimizi tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıttı. Nur içinde yatsın mekânı cennet olsun. Onu asla unutmayacağız.”

Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan; “Ölüm yıl dönümünde İbrahim Bodur’u saygı ve rahmetle anıyorum. Kendisi Çan’da gerçekleştirdiği yatırım ile pek çok aileye iş imkânı sunmuştur. Yardımsever kişiliği ile de herkese örnek olmuştur. Allah rahmet eylesin mekânı cennet olsun.”

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat; “Önemli sanayicilerimizden bir tanesini, çok değerli bir büyüğümüzü 4 sene önce kaybettik. Bu isim ülkemizin çok yakinen tanıdığı çok değerli işadamı, hayırsever, insanlarımızın gönlünü fethetmiş, Çanakkale’ye önemli katkıları olmuş. Çan’daki fabrikasıyla adeta Türkiye’nin bir simgesi haline gelmiş olan rahmetli İbrahim Bodur. Rahmetli İbrahim Bodur’a tekrar 4. Sene-i devriyesinde Allahtan gani gani rahmet diliyorum mekânı cennet olsun.”

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Dr. Hacı İbrahim Bodur beyefendiyi kaybedişimizin 4. Yılında onu rahmetle ve şükranla anıyoruz. Hem Çanakkale’nin hem Türkiye’nin sanayileşmesine önemli katkıları oldu. Onun cesareti ve azmi bize örnek oluyor. Bizimde Çanakkale’de örnek alacağımız kimlik rahmetli İbrahim Bodur amcamızdır.”

Çan Kaymakamı Mustafa Gürdal; “Kale Grubu'nun Kurucusu ve Onursal Başkanı Değerli Büyüğümüz Merhum Dr. Hacı İbrahim Bodur İlçemiz de sanayiden eğitime, eğitimden sağlığa daha birçok alanda vatandaşlarımıza olanaklar sağlamıştır. Bizlerde Çanlı çocuklarımızın deyimiyle “Alikopter amcamızı” vefatının dördüncü yılında sevgi, saygı, özlem ve rahmetle anıyoruz. Mekânı cennet olsun.”

Çanakkale eski Milletvekili Mehmet Daniş; “İbrahim Bodur, Türk insanı için gerçekten örnek bir şahsiyettir. Ben İbrahim Bodur’un 4. Sene-i devriyesinde kendisine tekrar Allahtan rahmet diliyorum. Mekanı Cennettir inşallah, İbrahim Bodur’u özledik.”

Çanakkale eski Milletvekili Müjdat Kuşku; “Değerli büyüğümüz sayın İbrahim Bodur beyi ölümünün 4. Yılında rahmetle şükranla özlemle yad ediyorum. 63 yıl önce Anadolu’nun kimsenin ismini duymadığı küçük bir ilçesine fabrikalar kurup, tesisler yapıp on binlerce kişiye iş ve aş imkânı vermiş yeri doldurulamaz bir kahramandır. Allah rahmet eylesin mekânı cennet olsun.”

Çanakkale eski Milletvekili, Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; “Merhum hacı İbrahim Bodur, Çanakkale’nin güzel evlatlarından birisi, yaşadığı dönemde her zaman milletine memleketine faydalı olmayı seçmiş ve memleketini hiçbir zaman unutmamış güzel insan. Allah Rahmet eylesin mekânı cennet olsun bizler onu her zaman insanlara faydalı olan ve bu memleket için kalbi çarpan bir büyüğümüz olarak hatırlayacağız.”

Çanakkale eski Milletvekili Nevfel Şahin; “Rahmetli İbrahim Bodur’u sevgi, saygı, hürmetle ve özlemle anıyorum. Nurlar içinde yatsın. Çanakkale adında bir marka yaratmıştır ve bu marka Çanakkale’mizi şereflendirmiş, en büyük sanayi tesisleri arasına girmiş, Çanakkale’de ki insanlarımızı gururlandırmış ve Çanakkale’de yaşayan bütün hemşerilerimiz İbrahim abiyi sevgi, saygı ve hürmetle anmaktadır.”

Çanakkale eski Milletvekili Ali Sarıbaş; “Hacı İbrahim Bodur’u bir kez daha rahmetle anıyor ve özlemle yad ediyorum. İbrahim beyin çalışanları, onunla birlikte tüm ailesi ve kızı Zeynep Bodur, torununun bir kez daha başı sağ olsun diyorum. Çanakkale Çan halkının, Çanakkale halkının, Türk işadamlarının başı sağ olsun, mekânı cennet olsun ışıklar içinde yat İbrahim bey.”   

Çanakkale eski Valisi Erdinç Büyükakalın; “İbrahim Bodur, insani vasıfları çok kuvvetli olan bir kişiydi, benim çok değerli dostumdu. Çanakkale’ye fevkalade hizmetleri olmuştur.  Çok kıymetli bir insandı, Türkiye’nin yetiştirdiği, milli manevi değerlere, Atatürk sevgisiyle dolu inançlı güçlü bir karaktere sahip çok kıymetli bir kişi ve benim çok sevdiğim bir büyüğüm ve dostumdu. Tekrar rahmet diliyorum.”

Çanakkale eski Valisi Ahmet Çınar; “İbrahim Bodur, entelektüel kapasiteyle geleneksel değerler ile birlikte harmanlayarak oluşmuş çok değerli bir kişilikti. Dolayısıyla hiçbir zaman köyünü, değerlerini, Anadolu’yu unutmadı. Kendisini rahmetle anıyorum.”

ÇOMÜ eski Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir; “Çanakkale’nin yetiştirdiği önemli değerlerden birisi olan İbrahim Bodur’un vefatının 4. Yıl dönümünde kendisini sevgiyle ve saygıyla anıyorum. Üniversitemize çok önemli katkılar verdi. Dolayısıyla Sayın İbrahim Bodur’un kişiliğini, başarılarını, Türkiye’ye katkılarını şimdiki öğrenciler gözlemleyebilmekte, öğrenebilmekte Sayın İbrahim Bodur’a rahmet diliyorum kendisini sevgiyle, saygıyla ve hürmetle anıyorum.”

ÇOMÜ eski Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer; “Daima üreten bir şirket ve bu ülkeye muazzam bir katkı bıraktı. Türk milletinin bir ferdi olarak kendisine şükranlarımı sunuyorum. Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun.”

Çanakkale eski Milletvekili İlker Genlik; “Kale şirketler grubunun kurucusu merhum Hacı İbrahim Bodur’un vefatının 4. Yıl dönümünde saygıyla, rahmetle anıyorum. Çanakkale ve Türkiye ekonomisine çok ciddi katkıları bulunan Kale şirketler grubunu kuran, binlerce insana iş ve aş olan rahmetliyi tekrar rahmetle, sevgi ve saygı ile anıyorum.”

Çanakkale eski Valisi Güngör Azim Tuna; “Sanayi alanında ülkemize şaheserler kazandıran, büyük bir başarı hikâyesine imza atan değerli İbrahim Bodur kendisi gelecek nesillere önemli miraslar bırakmıştır.”

Çan Belediye Başkanı Bülent Öz; “Kale Grubu Kurucusu, Çan'ın ve Çanakkale'nin büyük iftiharı, merhum Dr. Hacı İbrahim Bodur'u vefatının 4. yıldönümünde rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Bir köy yolu üzerinde akan çeşmeden bir Anadolu bayisinin bereketine, bir liseli gencin okulundan bir üniversitelinin umuduna, bir çocuğun sünnetinden bir ustanın emekliliğine kadar her yerde var olan İbrahim Bodur'un anısını saygıyla yâd ediyorum. Ahmet'in sünnet dedesi, Fatma'nın ve Ali'nin işvereni, gariban Mehmet'in hamisi, işçi Ali'nin babası İbrahim Bodur'u her daim özleyeceğiz. Bir köyden çıkıp ülke sanayisine yön veren 100'ü aşkın ülkeye ihracaat gerçekleştiren İbrahim Bodur'u minnetle anıyorum. Bir pazartesi günü Çan'a yatırım yapan, yüzler güldüren, yine bir pazartesi günü bizlere veda eden bir öğretmenin hatırasını anmakla birlikte onu daha fazla anladığımız bu günlerde dileğimiz, 1957'de yaktığı baca dumanının daima tütmesidir. İbrahim Amcamıza Allah gani gani rahmet eylesin, mekânı inşallah cennet olsun.”

Çan eski Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu; “Merhum İbrahim Bodur beyefendiyi ölümünün 4. Yıl dönümünde tekrar hayır ile yad ediyoruz. Kale grubu İbrahim beyin ilkeleri doğrultusunda bugün Türkiye’de de dünyada da adından söz ettiren sanayi devlerinden birisi haline geldi.”

Yenice Belediye Başkanı Veysel Acar; “Merhum Doktor Hacı İbrahim Bodur, daha doğrusu babalarımızın İbrahim abisi, bizim İbrahim amcamız, bizden küçüklerinde İbrahim dedesi. İbrahim amcamızı rahmetle ve özlemle anıyorum. Ruhu şad olsun, mekânı cennet olsun.”

İş adamı Davut Doğan; “Çanakkale seramik, Çanakkale’ye verdiği önemi gösteriyor. Kale Bodur markası onunla birlikte özdeşleşmiş durumda, yer karosunun kendi ismiyle özdeşlemesi son derece önemli. İbrahim Bodur insanlığa hizmet eden çok hayırsever bir iş adamıydı. Allah nur içerisinde yatırsın, kendisini saygıyla anıyorum”

Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S. Kaya Üzen; “Ticaret bireyleri, sanayi toplumları kalkındırır diyerek cesaretle, vizyonla, yenilikçilikle eserler ortaya koymuş ve dünyanın hayranlığını kazanmıştır. 4 yıl evvel sadece kızı ve damadı değil, fabrikanın işçileri de Çanakkale’de babasız kalmıştır. Allah İbrahim Bodur’a rahmet eylesin, mekânı cennet olsun.”

 Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay; “Babam çok özel bir insandı ve aynı zamanda benim rol modelimdi. Gerçekten memleketini seven, değerlerine sahip çıkan bir şekilde de bunu hayatına da yansıtan bir insandı. Dolayısıyla hem manevi değerler hem milli değerler hem de aynı zamanda ufka da bakan yeniliklere açık bir insandı. İçinde bulunduğumuz bu zor şartlarda hepimiz için bu sene onu bu özellikleriyle de anmak istedik. Gerçekten herkesin güvendiği sırtını dayadığı ve o da güven veren bir insandı. Aynı zamanda genç yaşta memleketine yatırım yapma fikrini aklına koyup, o uğurda da her türlü o günün şartlarında Türkiye de tabi zorluğu da göze alan mücadeleci ve bir o kadar da cesaretli bir insandı. Babam bütün bunları yaparken bir öngörüyle de hareket etmişti. Hep şunu söylerdi ticaret bireyleri, sanayi ülkeleri kalkındırır diye ve de hepte duvarında şu asılıydı Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkenin kalkınmasıyla ilgili Türkiye’yi muasır medeniyetlere çıkarmak için sanayiyi öncelikleyen sözleri arkasında dururdu.  Dolayısıyla hep bu amaçla hep bu duygularla yatırım yaptı. Bence en önemli özelliği insanları seviyordu, insanlarla iyi iletişim kuruyordu. Otantik bir insandı gerçekten yani içinden geldiği gibi doğal bir insandı samimi bir insandı ve insanları gerçekten sever ve önemserdi. Hayatımın en büyük dersini onun vefat ettiği gün aldım. Gerçekten bir insan seliyle uğurlandı, demek ki bu dünya da yapılanlar karşılıksız kalmıyor. İnsanlar ona sevgisini uğurlarken gösterdi. Biz onun hatırasını yaşatmak istiyoruz.”

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay; “Zeynep’le bizim ailelerimizin ismi çok eskiye dayanıyor aslında. Geçenlerde Zeynep rahmetli kayınpederimin çalışma odasında bir evrak bulmuş. Evrak benim dedemin, Zeynep’in babasının ve dedesinin şirketine kestiği fatura ve yolladığı bir mektup, sanırım 1930’larda falan olması lazım tarihi. Çok eskiye dayanan bir ilişki var aileler arasında babalar zaten çocukluk arkadaşı vesaire. Ben rahmetli İbrahim Bey ile çalışmaya başladığımda hiçbir uyum sıkıntısı çekmedim zaten ailelerin o kadar çok müşterek değerleri var ki dolaysıyla benim gruba uyum sağlama gibi bir sorunum hiçbir zaman olmadı. Açıkçası İbrahim Bey ile iş hayatında 25 sene birlikte olma fırsatı yakaladım. Açıkça söyleyeyim bugün savunma sanayinde bir takım teknolojik alanlarda yapmış olduğumuz yatırımları ancak İbrahim Bey gibi bir iş sahibinin altında yapabilirdik. Birçok konuyu kendisine götürdüğümde özellikle de memleket için gerekli bir konuysa benden daha heyecanlı, benden daha cesur bir şekilde bu işi mutlaka yapmalıyız yürüyün oğlum dediğini çok defa ben işittim. Kim isterse İbrahim beye ulaşabilirdi, kendisine ulaşan hiçbir kimseyi eli boş çevirmedi. Ulaşan kişinin ihtiyacı neyse onu çözmeye çalışırdı. Hiç kendisi için var olmadı İbrahim Bey hep çevresi için var oldu.”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol