İlk deniz şehitleri unutulmadı (Video Haber)

Çanakkale Savaşları’nın ilk deniz şehitleri olarak bilinen Mesudiye Zırhlısı şehitleri, Mesudiye Zırhlısının batırıldığı Sarısığlar mevkiinde gerçekleşen törenle anıldı.

İlk deniz şehitleri unutulmadı (Video Haber)

Çanakkale Savaşları’nın ilk deniz şehitleri olarak bilinen Mesudiye Zırhlısı şehitleri, Mesudiye Zırhlısının batırıldığı Sarısığlar mevkiinde gerçekleşen törenle anıldı.

13 Aralık 2017 Çarşamba 15:15

Alan Kılavuzları ve Çanakkale Şehitlerine Vefa Derneği üyeleri 13 Aralık 1914’te İngiliz U-21 Denizaltısı Sarısığlar mevkiinde tarafından batırılan Mesudiye Zırhlısında şehit olan 10 subay ve 25 asker için denize çelenk bıraktılar.

Birinci Dünya Savaşı‘nda Çanakkale‘de karadaki istihkâmlara yardımcı olması için yüzer tabya olarak kullanılmak istenen ve Sarısığılar mevkinde sığ suda demirli haldeyken 13 Aralık 1914 günü teğmen Norman Douglas Holbrook emrindeki B11 denizaltısı tarafından batırılan Mesudiye Zırhlısında şehit olan 10 subay ve 25 er, 103 yıl sonra aynı yerde toplanan Alan Kılavuzları ve Çanakkale Şehitlerine Vefa Derneği üyeleri tarafından anıldı. Şehitler için yapılan duanın ardından denize çelenk bırakıldı.

Alan Kılavuzları ve Çanakkale Şehitlerine Vefa Derneği Başkanı Ertekin Köse:“ Çanakkale’de hep şunu biliriz, şehitler coğrafyamızda, karşıda tarihi alan içerisinde toprak altında şehitlerimiz var ama Mesudiye Şehitleri, Sultanhisar’da hayatını kaybedenler, değişik denizlerde hayatını kaybeden şehitlerimiz unutulmuştur” dedi.

Buna bir dikkat çekmek farkındalık yaratmak için bugün 13 Aralık 1914’te şehit olan Mesudiye’deki 10 subay, 25 askerimizin şehit oldukları yerde onları hatırlamak. Ben ölmekten değil unutulmaktan korkuyorum diyen İbrahim Naci gibi şehitlerimizin bu feryatları, talepleri bize bu programı yapmak için bir fikir verdi ifadelerini kullanan Köse:“ Mesudiye Zırhlısında yaklaşık 300’e yakın personel vardır, bunların bir bölümü kurtarılmıştır. Sabit kale tabya gibi direk ölümü göze alan insanlardı bunlar. İngiliz-Fransız donanmalarından yada denizaltılardan gelecek saldırılara karşılık direk burada bu vatan için canını feda etmesini bilen kahramanlardır. O açıdan unutulmaması gereken kahramanlar ama bu kahramanların birçoğunun mezarı nerede bilmeyiz. Bu kahramanlar nerede, ne yapıyorlar, ne yaptılar, onların çoğunu tanımayız. Alan Kılavuzları ve Çanakkale Şehitlerine Vefa adına bu şehitlerimizi anmak, Çanakkale insanımıza, ülke insanımıza bu konuda bir farkındalık yaratmak için böyle bir program düzenlendi” şeklinde konuştu.

Köse sözlerini şöyle sürdürdü:“ Şu unutulmamalı ki Çanakkale’de karada, havada, denizde ne zaman bu vatan için kendisini feda etmesi gereken birilerine ihtiyaç olmuşsa bu çıkmış. İşte bu Mesudiye olmuş, Seyit Onbaşı olmuş, Yahya Çavuş olmuş, Mustafa Kemal Atatürk olmuş, Binbaşı Hafız Mahmut Sabri Bey olmuş, Binbaşı Namzi Bey olmuş mutlaka kendini feda eden birileri çıktı Çanakkale’de”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 13.12.2017 17:00
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol