Kabotaj Bayramı coşkuyla kutlandı

Çanakkale’de 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Deniz şehitleri için Çanakkale Boğazı’na çelenk bırakılırken, deniz dibi temizliği de yapıldı.

Kabotaj Bayramı coşkuyla kutlandı

Çanakkale’de 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Deniz şehitleri için Çanakkale Boğazı’na çelenk bırakılırken, deniz dibi temizliği de yapıldı.

01 Temmuz 2019 Pazartesi 16:18
Kabotaj Bayramı coşkuyla kutlandı

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Törende konuşan Çanakkale Liman Başkanı İsmail Gümüş; “Kabotaj, bir devletin kendi limanları arasında yük ve yolcu taşıma hakkıdır. 20 Nisan 1926 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen bir kanun ile Türklere ait olmayan gemilerin Türkiye sahillerinde yük ve yolcu taşıma taşımasının önüne geçilmiştir. Bu nedenle Kabotaj Bayramımızı bütün halkımız ile daha büyük coşkuyla kutlamaktayız. Denize dönen her yüz ve her gönül bu ülke için büyük kazançtır. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı olan 2023'e kadar 1 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına denizcilik kültürünü aşılamak, 'denizci millet, denizci ülke' hedefine ulaşmak, insanımızın yüzünü denizlere çevirerek ufkun ötesini görmelerini sağlamak amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Mehmet Cahit Turhan tarafından amatör denizcilik eğitim projesi başlatılmış, şuana kadar Çanakkale Liman Başkanlığımızca 12 bin 548 kişiye, Türkiye genelinde ise yaklaşık 550 bin kişiye eğitim ve sınav yapılarak amatör denizci belgesi düzenlenmiştir. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ülkemize ve Türk denizcilerine hayırlı olmasını diler, bayramımızın kutlanmasında maddi ve manevi destek sağlayan, emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara ve fedakâr denizcilerimize şükranlarımı sunarım. Tüm denizcilerimizin denizleri sakin, rüzgârı kolayına ve provaları net olsun. Allah selamet versin” dedi.

Deniz şehitleri anısına çelenk bırakıldı

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin ardından Çanakkale Boğazı'ndaki törene geçilirken katılımcılar 'Alınteri-8' isimli feribot ile denize açıldı. Deniz şehitleri anısına boğaza çelenk bırakıldı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait römorkörler ile havaya su sıkılıp boğazda görsel şölen gerçekleştirildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Deniz Polisi botları kutlamalara eşlik etti. Törene Çanakkale Vali Yardımcısı Celil Ateşoğlu, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Ahmet Selçuk Sert, Belediye Başkanvekili İrfan Mutluay, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Süha Özden, Çanakkale Deniz Müzesi Komutanı Deniz Albay Cem Edip Avcı, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Yarbay Alpaslan Baysal ile Gestaş Genel Müdürü Volkan Uslu katıldı. Kabotaj Bayramı etkinlikleri kapsamında dalgıçlar tarafından, Yat Limanı'nda da sualtı temizliği yapıldı. Deniz içerisinden çok sayıda atık madde çıkartıldı.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol