Srebrenitsa Soykırımı'nın 25. Yıl Dönümünde Anlamlı Açılış

Biga Belediyesi ve Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliğinde hazırlanan Srebrenitsa Soykırımı Anma ve Srebrenitsa Anıtı düzenlenen törenle açıldı. Anıta ilham veren Srebrenitsa çiçeği beyaz ve yeşil renklerle işlendiği gibi, sadece şehitleri değil Srebrenitsa annelerinin hüznünü de temsil ediyor. Çiçeğin 11 yaprağı 11 Temmuz 1915 katliam gününü, yeşil renk yeniden doğuşu ve İslamiyeti, beyaz renk ise masumiyeti simgeliyor.

Srebrenitsa Soykırımı'nın 25. Yıl Dönümünde Anlamlı Açılış

Biga Belediyesi ve Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliğinde hazırlanan Srebrenitsa Soykırımı Anma ve Srebrenitsa Anıtı düzenlenen törenle açıldı. Anıta ilham veren Srebrenitsa çiçeği beyaz ve yeşil renklerle işlendiği gibi, sadece şehitleri değil Srebrenitsa annelerinin hüznünü de temsil ediyor. Çiçeğin 11 yaprağı 11 Temmuz 1915 katliam gününü, yeşil renk yeniden doğuşu ve İslamiyeti, beyaz renk ise masumiyeti simgeliyor.

13 Temmuz 2020 Pazartesi 17:18
Srebrenitsa Soykırımı'nın 25. Yıl Dönümünde Anlamlı Açılış

Şehit Teğmen Korhan Kuruçay Parkı’nda düzenlenen törene, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Türkiye Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu Başkanı Mustafa Güneş ve Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Duran, Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği üyeleri, Oda Başkanları, Siyasi Parti temsilcileri ve misafirler katıldı.

Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Duran, burada yaptığı açılış konuşmasında geçen yıl üyeleri ve Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ile Bosna olduklarını hatırlattı. Başkan Duran, “Srebrenista anneleri için Biga'ya bir anıt yapılacağı o gün görüşülmüştü. Bugün burada anıtın açılışını yapmak için toplanmış bulunuyoruz. Çanakkale savaşına Bosna'dan gelerek şehadete kavuşan Boşnak şehitlerimizin aziz hatıraları için tarihi alan içerisinde Alçıtepe'de bir anıt projemizi kabul edilmiş ve çalışmalarına başlanmıştır. 18 Mart 2021 tarihinde açılışını gerçekleştireceğiz” dedi.

Srebrenitsa Soykırımı hakkında bilgi veren Türkiye Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu Başkanı Mustafa Güneş, “Bağımsız bir ülke olan Bosna Hersek'in komşuları Sırbistan ve Karadağ tarafında yok edilmek üzere saldırıya uğradığı sırada Birleşmiş Milletlerin koruması altındaki bir bölgede 2. dünya savaşından bu yana Avrupa'da işlenen büyük insanlık suçunun Srebrenitsa'daki Boşnak soykırımının 25. yıl dönümüdür. Boşnaklar üzerinde işlenen bu savaş suçu Birleşmiş Milletler tarafından güvenli bölge ilan edilen ve o dönem Hollanda askerleri tarafından sözde kurulan Srebrenista Birleşmiş Milletlerin ve uluslararası toplumun gözetiminde işlenmiştir. Srebrenista'daki bu soykırım suçunun işlenmesi sırasında 11 - 22 temmuz 1995 günleri arasında Birleşmiş Milletler tarafından silahlandırılmış Sırplar tarafından esir alınmış veya Birleşmiş Milletlerin Hollandalı askerler tarafından Sırplara teslim edilmiş yaşları 1 ile 97 yaşında değişen 8 bin 372 Boşnak katledilerek öldürülmüşlerdir. Ruhları şad olsun.” diye konuştu.

Srebrenitsa Soykırımı anma programlarına katılmak üzere geçtiğimiz yıl Bosna Hersek’e gittiklerini hatırlatan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, “Bosna sokaklarını ziyaret ettiğimizde kurşun izlerinin hala duvarlarda olduğunu gördük. Türk olduğumuzu, Türkiye’den geldiğimizi gören Boşnak kardeşlerimizin gözündeki o parıltıya şahit olduk. Biz Türk milleti olarak sadece ülkemizin içinde değil tüm dünyadaki mazlumların ve bu tür zulümlere uğramış insanların ümidi olmuşuz. Bosna’ya gidemeyen ama bu anı yaşamak isteyen, şehitlerimizin ruhuna bir fatiha okumak isteyen vatandaşlarımız için Kalafat Köyü’müzün yol güzergahında bulunan ve şehitlerimizin adının verildiği bu parkı şehitlerimizin adına yakışır ve anıtımızın yaşadığı güzel bir park olsun istedik. Çalışmalarımıza başladık ve hızlıca tamamladık. Anıtı köy meydanına yapacaktık ama dernek başkanımız ve muhtarımızla yaptığımız görüşmelerde yol kenarındaki bu parka yapmanın daha doğru olacağına karar verdik. Her yıl burada şehit Bosnalı kardeşlerimizi anarak ruhlarına Fatiha okuyacağız. Rabbim inşallah bu tür acıları bizlere ve dünyadaki mazlum insanlara yaşatmasın. Biz de geçmişimizi unutmadığımız gibi geleceğimize de yaşadığımız acıları anlatmanın üzerimize bir borç olduğunu biliyoruz. Geçmişini unutan milletler yok olmaya mahkumdur. Bizler geçmişimizi unutmadan gençlerimizle el ele kol kola emin adımlarla yürüyeceğiz. Anıtımız hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı. 

Biga Kaymakamı Mustafa Can ise konuşmasında şunları kaydetti: “Bundan 25 yıl önce 11 Temmuz 1995 yılında dünya tarihinin yakın tarihte eşi benzeri görülmemiş en büyük soykırımlarından birisi gerçekleşti. Maalesef bu soykırım Batı medeniyeti dediğimiz sözde demokrasinin ve hukukun gelişmiş olduğu ve hatta burada katledilen soykırıma uğrayan insanlar ne yazık ki BM’nin güvenli bölge dediği bir bölgede bunu yaşadılar. Tarih bu soykırımları ve acıları unutmayacak. Bizler Türk milleti olarak her zaman Boşnak kardeşlerimizin yanında onlarla beraber bu acıları hissederek yaşayacak ve gelecek nesillerimize aktaracağız. Srebrenitsa Anıtı’nda, 11 Temmuz’un anısına ithafen 11 çiçek demeti var. İnşallah bir daha insanlık böyle acı ve felaketler yaşamaz. Ben soykırıma uğrayarak şehadete yürüyen 8372 Boşnak kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum.”

Konuşmaların ardından Federasyon Başkanı Mustafa Güneş, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan'a hediye takdim etti. Biga Müftüsü Ramazan Orhanlı tarafından yapılan duanın ardından anıtın açılışı gerçekleştirildi. Katılımcılar anıta karanfil bıraktı.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol