Taşçı; “Çanakkale’de vakaların çoğu negatif”

Çanakkale İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı, Türkiye’nin gündeminde yer alan koronavirüs salgınına karşı verilen mücadele ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sağlık personelleri içinde bir aile hekiminin gözetim altında olduğunu, ancak pozitifleşmiş bir durumun söz konusu olmadığını belirten Taşçı; “Çanakkale’de koronavirüs sebebiyle ölen yok” dedi.  

Taşçı; “Çanakkale’de vakaların çoğu negatif”

Çanakkale İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı, Türkiye’nin gündeminde yer alan koronavirüs salgınına karşı verilen mücadele ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sağlık personelleri içinde bir aile hekiminin gözetim altında olduğunu, ancak pozitifleşmiş bir durumun söz konusu olmadığını belirten Taşçı; “Çanakkale’de koronavirüs sebebiyle ölen yok” dedi.  

26 Mart 2020 Perşembe 10:44
Taşçı; “Çanakkale’de vakaların çoğu negatif”

Koronavirüs (Covid-19) ile ilgili basın toplantısı gerçekleştiren Çanakkale İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı, Çanakkale’de bütün kurumların birlik ve beraberlik içerisinde çalıştığını söyledi. Taşçı; “Bildiğiniz üzere dünyanın 190 ülkesinde görülen ve salgın halinde olan, Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) pandemi olarak ilan ettiği korona virüs noktasında ciddi tedbirler alıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ve sayın Bakanımıza bu alınan tedbirlerin hassasiyeti konusunda minnettarım. Bu hassasiyeti tüm ilimizde de bütün halkımız ve bütün kurumlarımız başta basın mensupları olmak konusunda emniyetimiz, jandarmamız, aile sosyal politikalar, müftülük veya gençlik ve spor müdürlüğü birebir aktif çalıştığımız tabi ki başta sayın valimiz ve yardımcıları olmak üzere hepsine tekrar tekrar teşekkür ederim. Bu hassas dönemde biz kurumlar ve vatandaşlar olarak birlik ve beraberlik içinde olduğumuzu gösteriyoruz ve bundan da mutluyum.” dedi.

“İlimizde iki tane pandemi hastanesi ilan ettik”

Çanakkale’de iki hastanenin pandemi hastanesi olarak ilan edildiğini ifade eden Taşçı; “İlimizde sayın bakanımızın tabir ettiği gibi söylüyorum bunu görülmüştür. Bizden bir rakam veya sayı beklemeyin lütfen ve bunları da sormanıza gerek olduğunu düşünmüyorum. Bizde şuan da bununla ilgili tedbir ve koordinasyonu sağlamış bulunmaktayız. İlimizde iki tane pandemi hastanesi ilan ettik. Birisi üniversitemizin bir bölümü olan A blok’un tamamı şuanda pandemi hastanesi oldu ve bütün tenkitlerimizi veya takiplerimizi burada yapacağız. Birde Çan ilçemizde Yenice ve Biga bölgesinin ortasında olduğu için orayı değerlendirdik ve orada ekiplerimiz hazır bir şekilde iş ve işlemlerini yürütmektedir. Buralarda belirlememizin en önemli sebeplerinden birisi Mehmet Akif’in diğer hastalarımızı karşılaması ve korona veya bu pandemi kapsamında değerlendirilmeyecek hastalarımızın sağlık hizmetlerinin Mehmet Akif’te sürdürülebilmesi ve diğer işlemlerinde ÇOMÜ Uygulama ve Araştırma hastanemizde yürütülmesi içindir farklı bir sebep yok. Ayrıca Üniversite hastanemizin binasının korunağı, girişi çıkışı daha kontrollü olabildiği için dışarıya olan bulaşıcılığı da azaltmak istediğimiz için bunu yaptık” diye konuştu.

“Yeteri kadar stokumuz var”

Koronavirüs ile mücadele kapsamında hem malzeme açısından hem de personel konusunda bir sıkıntı olmadığına da dikkat çeken Taşçı; “Şuanda üniversitemizin kendi personeli yeterli olmadığı noktada da biz hem Mehmet Akif’ten hem de diğer sağlık kuruluşlarımızdan buraya takviye edeceğimizden emin olabilirsiniz. Sarf malzemeleri de yine öyle. Çok şükür ciddi anlamda bir sıkıntımız yok, bizim ne kişisel koruma ekipmanlarımız da nede hizmet vereceğimiz herhangi bir malzemede eksik yok, yeteri kadarda stokumuz var. Yani sağlık anlamında bir sıkıntımız olmadığını hepinize beyan etmek istiyorum. Hassasiyetlerimiz var bu hassasiyetler çerçevesinde sizinde bu hassasiyete önem vermenizi istiyoruz. Farklı yorumlar oluşturabilecek fotoğraflar yada paylaşımların itibar edilmemesi gerektiğini ifade ediyorum” ifadelerini kullandı.

“65 yaş üstü bizim başımızın tacı”

“Ayrıca 65 yaş üstü bütün vatandaşlarımıza saygımız hürmetimiz sonsuz onlar büyüklerimiz, ağabeylerimiz atalarımız veya dedelerimiz nenelerimiz.  Biz bunları hasta diye evden çıkmayın demedik, bunlar bizim başımızın tacı daha hassas bir vücuda sahip olduklarından bu insanları korumak için biz onların dışarı çıkmamasını istedik” diyen Taşçı; “Sakın yanlış anlaşılmasın bizim bütün insanlarımız çok değerli ama 65 yaş üstü daha hassas bu virüse karşı daha duyarlı oldukları için onların dışarı çıkmamasını istiyoruz. Biz eğer bu bakanlığımızın ve bütün bakanlıklarımızın talimatlarına birebir uyarsak emin olun beklenenin çok çok altında hasta sayılarıyla, çok çok altında vakalarımız ile karşılaşacağımızdan emin olabilirsiniz. Bunun için sizlerin gerçekten desteğine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

“Çanakkale’de gerçekleşen vakaların çoğu negatif”

Çanakkale’de koronavirüs testi yapılan vakaların çoğunun negatif geldiğini dile getiren Taşçı; “Gözetim altında tuttuğumuz vatandaşlarımız oluyor.  Ama bunun pozitif ya da negatifliğini konuşacak olursak çoğunluk negatif.” dedi.

“Çin’den gelen testler Çanakkale’de yok”

Çin’den gönderilen testlerin Çanakkale’ye daha gelmediğini dile getiren Taşçı; “Çin’den gönderilen testler Çanakkale’ye gelmedi. Bunların dağılımı bakanlığımızca planlandı ve il il gönderiliyor” diye konuştu.

“İsteyen sağlık personeline kalacak yer ayarlanacak”

Koronavirüs ile mücadelede çalışan sağlık personellerine, hastalık sebebi ile eve gitmek istemezler ise kalacak yer ayarlanacağını dile getiren Taşçı; “Cumhurbaşkanlığımız genelge yayınladı, evine gitmek istemeyenler için onlara bakmayı planlıyoruz, bu talebe bağlı ama yani zorla ayıracağız diye bir şey yok kendi evine gidebilir. Eğer isterse bu şekilde değerlendireceğiz. Bundan emin olabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

“Koronavirüs sebebiyle Çanakkale’de ölen yok”

“Çanakkale’de testi pozitif olup, korona virüsünden dolayı ölen şuan Çanakkale’de yok” diyen Taşçı; “Testi pozitif olmayanı kesin tanı demediğimiz için koronadan öldü diyemeyiz. Rehberimiz bugün yenilendi, testi pozitif olamayanlar öyle bir muamele görmeyecek artık. Önlem amaçlı olarak öyle yapılıyordu. Camilerimiz neden kapalı yan yana durmamak için cenaze namazını kıldırırken lütfen aralıklı durun diyoruz. Sosyalleşme ne kadar azalırsa bulaşma oranı o kadar düşük olduğu için böyle yapıyoruz. Cenaze namazları yada cenaze gömme işlemleri böyle olduğu için tedbirli olmak zorunda yani bütün olarak bakalım olaya” şeklinde konuştu.

“Solunum cihazlarında sıkıntı yok”

Solunum cihazları konusunda Çanakkale’de sıkıntı olmadığını vurgulayan Taşçı; “Çok net söylüyorum. Yani düşünün bin kişiye hizmet edecek kapasitem var, 10 bin kişi geldi bunu ben geçen şöyle anlatmıştım onu tekrar söylemek istiyorum. Bir ile bir haftada yağacak olan yağmur yavaş yavaş yağarsa hiçbir sorun olmuyor ama aynı anda bir saatte yağarsa bütün altyapı ve üst yapı çöker. Bu örneğe dikkat etmenizi istiyorum. Dolayısıyla biz şuanda sokağa çıkmadığımız müddetçe sosyalleşmeyi en alt seviyeye düşürdüğümüz müddetçe bir örnekle bu bilimsel çalışma rakamları bir kişi iki buçuk kişiye bulaştırırsa 30 gün sonra 406 kişiye bulaştırmış oluyor.  Eğer o bir kişi 1,25 kişiye bulaştırırsa 15 kişiye bulaştırmış oluyor 30 günde, eğer o bir kişi 0,6 kişiye bulaştırırsa 30 gün sonra 2,5 kişi oluyor. aradaki farkı görebiliyor musunuz 406 dan 2,5’e düşüyor. Bizim evde durun dememizin sebebi yoksa evde durun başka bir anlama gelmiyor” diye konuştu.

“Biz daha güçlüyüz”

Sosyalleşme oranının düşmesini isteyen Taşçı; “Bir kişi lütfen sosyalleşme oranını düşürsün, Allah rızası için düşürsün. Tek dediğimiz bu, bunu başarırsak bu iş bitmiş olacak arkadaşlar. Emin olun biz ülke olarak da bunu başaracak güçteyiz. Virüs tedbirden daha güçlü değil biz daha güçlüyüz” dedi.

“Sağlık personellerinde bir tane olası vakamız var”

Hastalığın bulaşma riskinin en çok olduğu sağlık çalışanlarında bir tane olası vaka olduğunu dile getiren Taşçı; “Sağlık personelleri içinde bir tane olası vakamız var aile hekimi, şuanda gözetim altında yani pozitifleşmiş bir durumumuz yok” diye konuştu.

 “Yeteri kadar var”

Test alma aparatının Çanakkale’de yeteri kadar olduğunu da dile getiren Taşçı; “Test alma aparatımız yeteri kadar var. En çok bu gündeme geliyor, dün yeniden geldi şuanda bizim bu anlamda bir sıkıntımız yok” şeklinde konuştu.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol