Karate çıplak elle, silah kullanmaksızın yapılan ve kendine büyük bir güven gerektiren bir kendini savunma tekniğidir. Rakipten önce davranmak saldırıyı durdurmak ve geri çevirmek üzerine kurulmuş, kolları kullanmayı ve kısa aralıklarla çok etkili vuruşlar yapmayı gerektiren bir tekniği vardır. Yasaklanmış hiçbir darbe olmamasına karşın önemli olan karar vermedeki çabukluk ve ani harekete geçmedi.

Gerekli özellikler: Güçlü bir fiziksel kondüsyon zorunludur. Canlılık, esneklik, kaslarda güç, tüm vücut enerjisini bir anda harekete geçirebilme yeteneği, kendini kontrol etme yeteneği.Yararları: Kendini kontrol etmede sağladığı büyük başarı karatenin en önemli faydasıdır. Yavaş yavaş kendini gösterme-
ye başlayan bu yetenek zamanla mükemmel hale dönüşür. Kazanılan müthiş dengenin yanı sıra; canlılık, esneklik, kas gücü de karatenin faydaları arasındadır.

Tavsiyeler ve riskler: Saldırılan ani ve şiddetli olduğundan kalp-damar sistemi üzerinde fazla faydası olmadığı gibi gereğinden fazla zorlar, bu nedenle koşu gibi dayanıklılığı arttıran tamamlayıcı bir spor yapmakta fayda vardır. Isınma hareketleri zorunludur. Dövüş esnasında vücudun saldırıya en açık yerlerini (bacaklar, kollar, kadınlarda göğüs, erkeklerde hayalar) korumak gerekir. Riskleri, genellikle yaralanmalardır.

Usta Funakoshi’den Özlü Sözler

Gerçek Karate budur: günlük yaşamda birinin zihnini ve bedenini alçakgönüllülükle eğitmesi ve geliştirmesi, ve kritik zamanlarda adalet ilkesine tamamen adamasıdır.

Karatede nihai amaç zafer ya da yenmek değil, katılımcıların kişiliklerinin mükemmelleştirilmesidir.

Karate kaynar su gibidir: eğer sürekli ısıtmazsanız bir süre sonra soğumaya başlar.

Nasıl ancak düzgün bir aynayla düzgün yansıma elde edilebilrse ya da ses, sessiz bir vadide yankılanırsa, Karate Do çalışan birisi de kendini bencilce ve kötü düşüncelerden arındırmalı ki berrak bir zihin ve bilinçle aldıklarını anlayabilsin.

Karate Do dışarıdan acımasız vahşi hayvanları bile yenebilecek bir güç sağlarken, dünyaya dürüstçe bakmayı sağlayarak içeriden açık bir bilinç geliştirmek için zihni eğitmeye çalışır. Zihin ve teknik, gerçek Karatede bir olur.

Çalışmalarınız sırasında ölesiye ciddi olmalısınız. Bunu söylerken mümkün olduğunca gayretli veya samimi olarak ciddi olmanız gerektiğini kastetmiyorum. Kastettiğim, otururken, yürürken, ayakta dururken veya kollarınızı kaldırdığınızda, yani her zaman karşınızda karşınızda rakibiniz varmış gibi düşünmenizdir.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol