Çanakkale'nin kahramanları heykeli için öneriler sunuldu…

2018 Troia Yılı nedeni ile Çanakkale Belediyesi tarafından planlanan Çanakkale’nin Kahramanları Heykeli Projesi için Belediye Çalışanları Sosyal Tesisleri’nde Çanakkale Kent Konseyi tarafından fikir paylaşımı toplantısı gerçekleştirildi.

Çanakkale'nin kahramanları heykeli için öneriler sunuldu…

2018 Troia Yılı nedeni ile Çanakkale Belediyesi tarafından planlanan Çanakkale’nin Kahramanları Heykeli Projesi için Belediye Çalışanları Sosyal Tesisleri’nde Çanakkale Kent Konseyi tarafından fikir paylaşımı toplantısı gerçekleştirildi.

07 Eylül 2018 Cuma 16:27
Çanakkale'nin kahramanları heykeli için öneriler sunuldu…

Toplantıya Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Meclis Üyeleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Fikir paylaşım toplantısı, sanatçı Zeki Utkan’ın İskele Meydanı’nda yapılması planlanan heykel hakkında yaptığı sunum ile başlarken, ardından Hektor, Fatih Sultan Mehmet, Atatürk ve Homeros’un yer aldığı heykel için hazırlanan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Sinevizyon gösteriminin ardından katılımcılar heykel hakkındaki fikir ve izlenimlerini paylaşırken, sanatçı Zeki Utkan soruları yanıtladı. Toplantıda son olarak görüşlerini paylaşmak için kürsüye çıkan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Zeki Utkan ve Hakan Baş sanatçılarımıza teşekkür ediyorum. Bize hem bir eser kazandırmaya çalışıyorlar, hem de bizimle bu eserlerini paylaşıyorlar. Heykel düşüncesi,  özellikle Troia yılı dolayısıyla ön plana çıktı. Çanakkale’nin 3 kahramanı sloganımız vardı. Çanakkale’nin 3 kahramanının yanında bir de Homeros var. O da kültürel anlamda kahramanımız. Daha önce böyle bir çalışmayı yaptırmıştık. Çanakkale girişinde, eski Tansaş’ın olduğu kavşakta düşünülmüştü ve mecliste görüşülüp tartışılmıştı. Çok büyük olduğu için endişe edildi. O bölgeden gelenler gezip fotoğraf çektirmek isteyecekler, yolun ortasında duracaklar, park edecekler ve karşıya geçecekler. Biz de daha bir uygun tarzda, daha anlamlı bir yerde, daha somut bir anlam ifade eden heykel yapalım dedik. İşte 3 kahramanımızı anlatan bir heykel. Atatürk ve Hektor’a askeri kıyafet giydirilmiş, Fatih Sultan Mehmet’e ise daha farklı bir giysi giydirilmiş. Çünkü Fatih Sultan Mehmet burada savaşmıyor. Mustafa Kemal ve Hektor ise burada savaşıyor. Fatih Sultan Mehmet, buraya gelip kaleleri kurdu ve Çanakkale’nin kuruluşunda vesile oldu. Troia savaşı ve Çanakkale savaşları bire bir aynı savaşlardır. Bunu Korffman da ifade etti. Her iki savaşta da boğazın geçilerek Karadeniz’e ulaşılması, oradan da Anadolu’ya, hatta Kafkaslara ulaşılması düşünüldü. Montrö anlaşması özel bir anlaşmadır. Herkesin bu boğazlar üzerinden bir iddiası vardır. Türkiye Cumhuriyeti, hem savaştı hem de mütarekesini yaptı” dedi.

Öneriler var, bunlar sanatçılarla konuşulacak

“Troia Savaşında Anadolu’daki medeniyetlerden buraya gelip burada savaşanlar olduğunu biliyoruz” diyen Başkan Gökhan; “Çanakkale Savaşlarında da Balkanlardan tutun da Ortadoğu’ya kadar bütün coğrafyadan buraya gelip Çanakkale’de savaşmışlar. Bizim temel unsurumuz temel varlığımız Anadolu. Dünyada Anadolu kadar değerli bir coğrafya parçası yok. Asur, Urartu, Hitit ve Frigya’dan tutun, Osmanlı’sından tutun en son 16 devlet kurulmuş bu coğrafyada. Bu nedenle çok önemli bir coğrafya ve bereketli topraklar. Bu anlamda çok da stratejik bir yerde. Asya ve Avrupa’nın birleştiği noktada. Önemli stratejik avantaj sağlayan olan su yolunun ele geçirilmesi buradan İstanbul’a geçilmesi söz konusu. Troia Savaşını görüyorsunuz. Buradan hareketle de bir daha teşebbüs edilmesin diye Fatih Sultan Mehmet iki tarafa da kale yapıyor. Mustafa Kemal Atatürk de aynı tavrı gösteriyor. Homeros’un kitabını, İlyada’yı okuyor. Bu bağlamda o da söylemlerini söylüyor. Bu kahramanların hepsi Çanakkale’de. Bu nedenle aynı kompozisyonda olmasını istediğimiz bir heykel olmasını istedik. Böyle bir kompozisyonun yaratılması için sanatçılarımız biz yapabiliriz dedi. Başka sanatçılarla da diyaloğumuz oldu. Sanatçılarımız böyle bir öneri getirdi. Kent Konseyi nihai olacak düşüncelerin paylaşıldığı önerilerin dile getirildiği bir kurul. Biz de burada tartışılmasını istedik. Yer konusunda ya da boyut konusunda çok büyük bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Figürlerle ilgili öneriler var. Bunlar sanatçılarla konuşulacak” şeklinde konuştu.

Belediye Meclisi’nde de tartışacağız

Başkan Gökhan sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Çanakkale’nin bütün değerlerinin kent içinde sergilenmesi gibi bir öneri geldi. Evet, Çanakkale’nin bütün değerleri büst olarak sergilenebilir. Bunlar Halk Bahçesi içerisinde de sergilenebilir. Özgürlük Parkı’ndaki meydanda da sergilenebilir. Bu heykel hakkındaki görüşleri ve bunun dışındaki önerileri ben de önemsiyorum. Osman Demircan Hocamın önerisi de önemli. Çanakkale’de doğmuş olan bilim sanat felsefe insanlarının tanıtılması önemli. Bunlar da yapılabilir. Çanakkale’nin bilime, sanata ve felsefeye olan ilgisini ortaya koymak için büstler hazırlanarak sergilenebilir.  Bu kişiler kimdir ve ne yapmıştır? Bunların hepsinin bilinmesinde fayda var. Biliyorsunuz bu yıl Troia Yılı. Bu nedenle çalışmayı biraz daha hızlandırdık. Boyut ve yer konusunda çok büyük itiraz olursa yeniden değerlendirilebilir. Bu konu Belediye Meclisine de gelecek ve orada da tartışacağız. Bu toplantı sonrası da önerisi olanlar olabilir. Basın yoluyla duyanların da önerisini alabiliriz. Kentimizin girişinde çok önemli bir yerde yapıyoruz. Bu nedenle en iyisinin olmasını istiyoruz. Hepimizi ilgilendirdiği için Kent Konseyinde tartışıyoruz. Önerilerinizi almaya devam edeceğiz.”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol