Warning: ob_start(): output handler 'ob_gzhandler' conflicts with 'zlib output compression' in /home/chedef/public_html/index.php on line 0
Sanatseverler Sanat Günleri’nde buluştu

Sanatseverler Sanat Günleri’nde buluştu

OPET Arkeo-Köy Tevfikiye Sanat Günleri’nin dördüncüsüne ev sahipliği yaptı.

Sanatseverler Sanat Günleri’nde buluştu

OPET Arkeo-Köy Tevfikiye Sanat Günleri’nin dördüncüsüne ev sahipliği yaptı.

15 Eylül 2019 Pazar 13:46
Sanatseverler Sanat Günleri’nde buluştu

OPET’in “Tarihe Saygı Projesi” kapsamında “2018 Uluslararası Troya Yılı” nedeniyle Troya temasıyla yenilenerek Arkeo-Köy kimliği kazanan Tevfikiye’nin sanatla anılan bir çekim merkezine dönüşmesi amacıyla düzenlenen Sanat Günleri’nin dördüncüsü genç-yaşlı her kesimden sanatseveri bir araya getirdi. 4. Sanat Günleri OPET Arkeo-Köy Tevfikiye’de sanatseverlerle buluştu. Çanakkale’den sanatçı ve tasarımcıların katıldığı; tasarım sunumlarının, çocuklara yönelik birbirinden ilginç arkeoloji atölyelerinin, yarışmalar ve oyunların düzenlendiği Sanat Günleri kapsamında ayrıca “Troya’nın Gölgesinde” sergisinin açılışı da yapıldı. 2018 sonbaharında hayata geçirilen Tevfikiye OPET Arkeo-Köy Sanat Günleri ile bugüne kadar farklı yaş gruplarına yönelik atölyeler, sergiler, film gösterimleri, performanslar ile Arkeo-Köy’ Tevfikiye’nin etkileyici atmosferinde özgün bir buluşma alanı yaratıldı. Troya’dan ilham alan ve katılımcıları üretime dahil eden yaratıcı ve oyunsu bir deneyim yaşatmayı amaçlayan Sanat Günleri, 2019 yılında son kez kapılarını açtı. 4. Sanat Günleri kapsamında, OPET Arkeo-Köy Tevfikiye Galeri’de açılışı yapılan ve 15 Kasım tarihine kadar devam edecek “Troya’nın Gölgesinde” başlıklı sergide önceki sergilerden farklı olarak fotoğraf ve video sanatına odaklanıldı. Troya’nın tarihsel ve kültürel hafızasıyla, coğrafyanın ve doğanın insanın varoluşu üzerindeki etkilerine dair (Troya’ya zenginliği rüzgâr getirdi) bir bağlam açan sergide; Murat Germen, Hakan Kumuk, Tarık Gök, Saygın Mavinil, Ülkü Sönmez’in, arkeoloji ile tarihin çevre ve insan üzerinde bıraktığı izlere yoğunlaşan çalışmaları bir araya getirildi.

OPET Arkeo-Köy Tevfikiye Projesi hakkında

Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda 2006 yılından bu yana yürüttüğü “Tarihe Saygı Projesi” ile tarihi yarımadada büyük bir değişim yaratan OPET, “2018 Troya Yılı”nda; tarihi, mitolojik, kültürel ve doğal güzellikleri ile öne çıkan ve Troya ören yerine en yakın yerleşim yeri olan Tevfikiye Köyü’nün fiziksel ve sosyal değişimini içeren çalışmalarını tamamlandı. OPET tarafından yapılan çalışmalarla, Tevfikiye Köyü, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları ve figürleri ile tarihi ve mitolojik değerleri ile açık hava müzesi niteliğinde arkeo- köye dönüştürüldü.  

Çanakkale’nin ve yöre halkının tarih, kültür, turizm açısından kalkınma ve ekonomik olarak gelişiminin her ögesini içerisinde barındıran Troya Antik Kenti’nin değerlendirilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışan OPET, Tevfikiye’yi dünyanın yakından tanıdığı, destanlarla anılan ve ülkemizin sahip olduğu en önemli tarihi miraslardan biri olan Troya’ya yapılan ziyaretler sırasında mola verilen, gezilen, hediyelik eşya alışverişinin yapılabileceği ve Troya tarihinden izler taşıyan bir köy haline getirilmesi amaçlandı. Köyün bir yandan restorasyonu devam ederken diğer yandan da Çanakkale Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle farklı başlıklarda kurslar başlatıldı ve bölgede sosyal yaşam kalitesi yükseltildi. Tevfikiye bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere en iyi hizmeti verebilecek duruma getirildi.

OPET’in 2018 Troya Yılı kapsamında tarihi, mitolojik, kültürel ve doğal güzellikleri ile öne çıkan Tevfikiye Köyü’nde gerçekleşen Arkeo-köy Projesi UNESCO ile uluslararası platforma taşındı. OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, Troya bölgesinde yer alan Tevfikiye köyünün geçirdiği değişimi Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Paris’teki merkezinde 15 Mart 2019 tarihinde düzenlenen konferansta anlattı. 1998 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine giren Troya Arkeolojik Alanı’nın konu edildiği ve UNESCO nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer’in ev sahipliğinde gerçekleşen konferansa Öztürk’ün yanı sıra UNESCO Dünya Miras Komitesi Avrupa ve Kuzey Amerika Bölgesi Birim Başkanı Dr. Isabelle Anatole-Gabriel ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rüstem Aslan da katıldı. Türkiye’nin tanıtımı için büyük önem taşıyan bu konferansı Unesco büyükelçileri, Fransız üniversitelerinden tarihçi, sosyolog ve akademisyenler, iş insanları, basın mensupları ve çok sayıda davetli izledi.  

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol