Bugün toplum ve kurumlara baktığımızda, her liderden iyi bir yönetici olmadığı gibi her yöneticiden de maalesef iyi lider olmadığını görüyoruz. Peki, somut özelliklerine onlarca madde sayabileceğimiz liderlerin soyut özelliklerini hiç merak ettiniz mi?

Liderlik kavramına baktığımızda o kadar dallı budaklı olduğunu görüyoruz ki; hangi açıdan ele alsam diye şöyle bir düşündüm açıkçası…

Literatürde sıkı bir araştırma yapınca; liderlik üzerine birçok kitap, yazı ve makale bulmak mümkün. Asıl soru şu olsa gerek; pekiyi liderlik vasıflarını sonradan kazanmak mümkün müdür, yoksa liderlik bazı insanların yaradılış itibari ile ruhunda mı yatar?

Sonradan kazandığı ya da kazanacağı karakteristik özellikleri bir tarafa, lider sıfatını taşıyacak bir yöneticinin özel bir ruha sahip olması gerektiği aşikar.

Yani kişi; kendini doğru kavramışsa, yeteneklerinin, zaaflarının, güçlü yanlarının ve gücünün sınırlarının nerede, ne zaman son bulduğunu mantık düzeyinde tespit edebilmişse; “Lider” vasfını hak etmeye başlamıştır.

Bu durumda; “Lider kimdir” sorusuna; ‘Kendisini tanıyandır. Bireyleri ortak hedeflere yönelten, bireyler arası köprüyü oluşturan, dağınık güç ve bilgiyi bir araya toplayıp sinerji yaratan kişidir” şeklinde bir yanıt vermek mümkün.

Toplumlarda liderlerin ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu ve gerçek liderlere olan ihtiyacı çok fazla anlatmaya gerek yok…

Ülkemizde “Lider” denilince hemen herkesin aklına bir siyasi partinin genel başkanının ismi gelir. Bunda, seçimler, siyasi partilerin tutundurma ve gündem oluşturma faaliyetleri etkili tabii. Ancak gelişmiş ülkelerde “Lider” denilince akla genellikle, Coca Cola, Ford, IBM, Microsoft, Apple, Shell, BP, Samsung, Fiat gibi şirketlerin yöneticileri geliyor. Nedeni aslında basit ve bu konuda yorum yapmaktansa, düşünülmesini siz değerli okurlarıma bırakmak istiyorum…

Lider ile yönetici arasında 7 önemli fark bulunuyor. Bunları;

Yönetici, bulunduğu alanı idare eder. Lider ise sizi yeni bir alana taşır.

Yönetici, karmaşayla uğraşır. Lider, belirsizlikle...

Yönetici, karar verir. Lider ise hüküm...

Yönetici işi doğru yapar. Lider, doğru işi yapar.

Yöneticinin dikkat ettiği verimliliktir. Lider ise etkin olmaya odaklanır.

Yönetici neler olduğunu görür ve duyar. Lider, hiçbir ses olmadığı zaman duyar, hiçbir ışık olmadığı zaman görür.

Yöneticiye görevi veren şirkettir. Lider, görevini izleyenlerinden alır.

İş dünyası liderlerinden birini örnek vermek gerekirse; Microsoft’un patronu Bill Gates’i söyleyebiliriz mesela. Türkiye’den de örnekler bulmak mümkün ama farklı anlamlar yüklenilmemesi için biz Gates üzerinden ne demek istediğimizi anlatalım dilerseniz. Haydi öyleyse Bill Gates’in şirketinde uyguladığı yöntemlere bir göz atalım:

* Bir vizyona sahip olmak: Bill Gates bilgisayarların insan hayatının vazgeçilmez bir parçası olacağını daima hayal etmiştir. Bu düşünü yıllar sonra gerçekleştirme imkânına kavuşmuştur. Benzer bir örnek ise H. Ford’tur. O da gelecekte herkesin bir arabası olacağı günleri hayal etmiştir. Bugün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin toplumlarına bakıldığında bunun gerçekleşmeye çok yakın olduğu görülebilir.

* Çok çalışmak: Gates çok çalışarak kendisini ve örgütünü geliştirmiştir.

* Doğru kişilerle çalışmak: Yine Bill Gates, yetenekli insanları bularak bir şirket kurmuştur.

* Ortak etmek: Gates, çalışanlara yüksek maaş ya da prim vermek yerine şirkete ortak etmiştir. Böylece ücretli değil, kendi şirketi için çalışan kişiler yaratmıştır.

Bu sayılan özellikler, bir liderin yöneteceği kişi ya da ekiplere ne denli egemenlik sağlayacağının, sevk ve idarede nasıl rahat ve bilinçli davranacağının bilgili ve somut kavramlarıdır.

Fakat tüm bunların yanı sıra liderliğin insani boyutunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Evet tüm bunları taşımalı ama önce ‘insan olma’ vasfını kaybetmemeli.

O zaman birazda ‘insani boyutta lider’ diyelim ve özelliklerini sıralayalım:

- Gerçek bir lider her şeyden önce kibirden uzak durur.

- Gerçek bir lider alçak gönüllüdür.

- Gerçek bir lider ne kadar bilgi sahibi olursa olsun, çevresinden de yeni bilgiler edinmeye daima açıktır.

- Gerçek bir liderin empati yeteneği gelişmiştir.

- Gerçek bir lider iyi bir dinleyicidir. Çünkü bu yönü, onun liderlik ettiği toplum üzerindeki etkisini artıracağı gibi alçak gönüllüğünün de en iyi ifadesidir.

- Gerçek bir lider pozitiftir. Daima pozitif görünmek insanların sempatisini kazanmak açısından oldukça önemlidir.

- Gerçek bir lider işlerin en yoğun olduğu zamanlarda bile, yaşamı renklendiren, dinlendiren ve mutlu eden uğraşıları da işin içine katar.

- Gerçek bir lider motive etmeyi iyi bilen kendi heyecanına etrafındakileri ortak edebilendir.

İşte size lider olmanın tüm yönleri…

Teoride liderlik özelliklerini tanımlamak kolay ama pratikte hayata geçirmesi oldukça zor…

Bu yüzden toplumlar kolay kolay liderler yetiştiremiyor.

Şimdi gözlerinizi kapatın ve bir an düşünün; gerçek anlamda kaç tane lider sayabilirsiniz?

Saygı ve sevgi ile kalın.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol