Öz; “Çiftçilerimiz Tarım Sigortası’ndan yeteri kadar faydalanamıyor”

CHP Çanakkale Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı Bülent Öz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın cevaplaması için soru önergesi verdi.

Öz; “Çiftçilerimiz Tarım Sigortası’ndan yeteri kadar faydalanamıyor”

CHP Çanakkale Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı Bülent Öz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın cevaplaması için soru önergesi verdi.

03 Nisan 2018 Salı 12:47
Öz; “Çiftçilerimiz Tarım Sigortası’ndan yeteri kadar faydalanamıyor”

CHP’li Bülent Öz, 12 yıldır faaliyet gösteren TARSİM kapsamında yıllara göre artan oranda poliçe olmasına rağmen ne yazık ki çiftçilerin yeteri kadar TARSİM’den faydalanamadığını söyledi. Öz; “Tarım sektöründeki üreticimizin oluşabilecek zararlarının teminat altına alarak, riskin azaltılması ve koruyucu tarım politikası oluşturulması amacıyla çıkarılan 14.06.2005 tarihli 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu, tarımsal üretimin ilk başlangıcından, hasadın tamamlanmasına kadar her süreçte kalacağı doğal risklere karşı ürünlerinin güvence altına alınması önemli bir tarım politikasıdır. 12 yıldır faaliyet gösteren TARSİM kapsamında yıllara göre artan oranda poliçe olmasına rağmen tarımsal ürünlerde sigortalama %10 ortalamasında kalmıştır ve her 10 kişiden 3’ünün çiftçi olduğu Çanakkale’mizde üretim girdi maliyetlerinin her geçen gün artmasıyla, üreticilerimiz yeteri kadar Devlet destekli TARSİM’den faydalanamadığı bilinmektedir. Çanakkale ilimizde sıklıkla görülen sağanak yağış ve dolu yağışı sebebiyle ekili tarlalar bozularak büyük zararlar oluşturmuş ve üreticimiz büyük mağduriyetler yaşamıştır. Ancak TARSİM kapsamı ve eksiklikleri nedeniyle, büyük ölçüde üreticilerimizin kaybını karşılayamadığı görülmüştür. Tarımsal sigortalama, sisteme dahil olmayan üreticiye özendirici olmalıdır. Fakat dolu ve yağmur yağışı sonrası eksperlerin çıkardıkları zorlukları gören çiftçimiz bu sistemden uzak durmaktadır ve üreticilerimiz özellikle hasar tespitinde yaşanan sıkıntılar ve hasar ödemelerinin zamanında ve tam olarak yapılmayışından dolayı mağduriyet yaşadıklarını dile getiriyorlar” dedi.

İşte o sorular

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Bülent Öz’ün, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya cevaplaması için yönelttiği sorular şu şekilde; “2006 yılından itibaren Çanakkale ilimizde yıllara göre kaç adet Tarım Sigorta Poliçesi düzenlenmiştir? Çanakkale ilimizde hangi kapsamlarda, 2006 yılından itibaren Tarım Sigortası kapsamında kaç kez doğal afet tespiti yapılmıştır? Çanakkale’mizde 2006 yılından itibaren Tarım Sigortası kapsamında kaç çiftçimize ne kadar hasar tazminatı ödenmiştir? Ödenen hasar tazminatlarında ne kadar Devlet prim desteği sağlanmıştır? Türk Tarımının ayakta kalabilmesi için Tarım Sigorta hasar tazminat kapsamlarının genişletmesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Her geçen gün üretim girdi maliyetlerinin çiftçimiz üzerindeki yükü arttırdığı göz önüne alındığında, TARSİM uygulaması kapsamında %50 devlet prim desteğinin arttırılmasına ve %10 hasarsızlık indiriminin yıllara göre arttırılmasına yönelik çalışmanız var mıdır? Sigorta kapsamına alınan ürünün doğal afetler sonrası hasar tazminat kapsamına alınması için gereken zararın tarımsal mal varlığın %40 oranını geçmesi şartının daha alt oranlara çekilmesine yönelik çalışmanız var mıdır? Tarım Sigortası Eksperleri tarafından yapılan hasar tespitleri denetlenmekte midir? Denetleniyorsa 2006 yılından itibaren Tarım Sigortası kapsamında kaç soruşturma yapılmıştır? Ve kaç hasar tespitinde usulsüzlük veya hata tespit edilmiştir? Edildiyse ne kadar haksız ödeme yapıldığı anlaşılmıştır? Bu doğrultuda TARSİM’in zararı ne kadardır? Doğal afetlerde Tarım Sigortası yaptırmamış fakat ürünü hasar görmüş çiftçilerimizin mağduriyetlerine yönelik bir çalışmanız var mıdır? Varsa bu çalışmalar hangi aşamadadır?”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Chpöz
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol