"Be­yin ka­na­ma­sı­na kar­şı ön­le­mi­ni­zi alın"

Me­mo­ri­al Şiş­li Has­ta­ne­si Be­yin Si­nir ve Omu­ri­lik Cer­ra­hi­si Bö­lü­mü'n­den Prof. Dr. Ne­zih Öz­kan, be­yin ka­na­ma­sı ve alın­ma­sı ge­re­ken ön­lem­ler hak­kın­da bil­gi ver­di.

 "Be­yin ka­na­ma­sı­na kar­şı ön­le­mi­ni­zi alın"

Me­mo­ri­al Şiş­li Has­ta­ne­si Be­yin Si­nir ve Omu­ri­lik Cer­ra­hi­si Bö­lü­mü'n­den Prof. Dr. Ne­zih Öz­kan, be­yin ka­na­ma­sı ve alın­ma­sı ge­re­ken ön­lem­ler hak­kın­da bil­gi ver­di.

15 Temmuz 2019 Pazartesi 16:56
 "Be­yin ka­na­ma­sı­na kar­şı ön­le­mi­ni­zi alın"

­P­rof. Dr. Ne­zih Öz­kan yap­tı­ğı açık­la­ma­da; "Baş ağ­rı­sı be­yin ka­na­ma­la­rın­da en önem­li be­lir­ti­le­rin ara­sın­da yer al­mak­ta­dır. Da­ha ön­ce ya­şa­nı­lan baş ağ­rı­la­rın­dan fark­lı ola­rak or­ta­ya çı­kan baş ağ­rı­la­rın­da za­man kay­bet­me­den dok­to­ra git­mek ha­yat kur­ta­ra­bil­mek­te­dir. Has­ta­la­rın bir­ço­ğu ya­şa­nan baş ağ­rı­sı­nı; da­ha ön­ce ya­şan­ma­mış bir ağ­rı tar­zın­da ol­du­ğu­nu ve göz kü­re­le­ri­nin yu­va­sın­dan çı­ka­cak­mış gi­bi bas­kı ya­şan­dı­ğı şek­lin­de ta­rif et­mek­te­dir. Bu tarz­da bir baş ağ­rı­sı­nın ar­dın­dan bu­lan­tı, kus­ma, ko­nuş­ma, ha­re­ket ve­ya gör­me bo­zuk­luk­la­rı ya­şa­nır­sa hiç za­man kay­be­dil­me­den dok­to­ra gi­dil­me­si ge­rek­mek­te­dir" de­di. 
­Ya­şa gö­re be­yin ka­na­ma­sı ne­den­le­ri de­ği­şe­bi­li­yor
"T­ra­fik ve­ya iş ka­za­la­rı, yük­sek­ten düş­me gi­bi trav­ma­la­ra bağ­lı be­yin ka­na­ma­la­rı çok sık ya­şan­mak­ta­dır" di­yen Prof. Dr. Ne­zih Öz­kan; "T­rav­ma­la­rın dı­şın­da halk ara­sın­da ba­lon­cuk ola­rak bi­li­nen anev­riz­ma­lar ve­ya da­mar yu­ma­ğı ola­rak bi­li­nen Ar­te­ri­o­ve­nöz Mal­for­mas­yon (AVM) gi­bi be­yin da­mar ra­hat­sız­lık­la­rı da be­yin ka­na­ma­la­rı­na ze­min ha­zır­la­ya­bil­mek­te­dir. Yük­sek tan­si­yon kalp da­mar has­ta­lık­la­rın­da et­ki­li ol­du­ğu gi­bi be­yin ka­na­ma­la­rı­nın da önem­li bir ne­de­ni­ni oluş­tur­mak­ta­dır. Kan has­ta­lık­la­rı, be­yin­de­ki il­ti­hap­lan­ma ve­ya tü­mör­ler de be­yin ka­na­ma­sı­na yol aça­bil­mek­te­dir. Trav­ma­lar her yaş gru­bu için risk teş­kil et­mek­le bir­lik­te da­ha ha­re­ket­li bir ya­şam sü­ren ve ağır spor ya­pan genç­ler trav­ma­la­ra bağ­lı be­yin ka­na­ma­la­rın­da bir adım öne çık­mak­ta­dır. Genç­ler­de be­yin ka­na­ma­sı için bir di­ğer risk fak­tö­rü ise halk ara­sın­da da­mar yu­ma­ğı ola­rak bi­li­nen Ar­te­ri­o­ve­nöz Mal­for­mas­yon­lar­dır. Da­ha çok do­ğuş­tan ge­len bu ra­hat­sız­lık genç nü­fus­ta ya­şa­nan be­yin ka­na­ma­la­rı­nın önem­li bir kıs­mı­nı oluş­tur­mak­ta­dır. Ba­lon­cuk ola­rak bi­li­nen anev­riz­ma­lar ise or­ta yaş gru­bu için risk fak­tör­le­ri ara­sın­da yer al­mak­ta­dır. Yük­sek tan­si­yo­na bağ­lı be­yin ka­na­ma­la­rı ise en çok 60 yaş üs­tü grup­ta gö­rül­mek­te­dir. ­
İlk mü­da­ha­le ha­yat kur­ta­ra­bi­li­yor
­Be­yin ka­na­ma­sı ani­den ge­li­şe­bil­di­ği gi­bi za­man için­de ya­vaş ya­vaş be­yin zar­la­rı ara­sı­na kan bi­rik­me­siy­le de olu­şa­bil­mek­te­dir. Ki­şi­nin hiç önem­se­me­di­ği bir trav­ma, ka­nın ya­vaş ya­vaş bi­rik­me­si so­nu­cu haf­ta­lar hat­ta ay­lar son­ra bi­le ha­ya­ti teh­li­ke­le­re ne­den ola­bi­le­cek se­vi­ye­le­re ge­le­bil­mek­te­dir. Her iki du­rum­da da acil ola­rak do­na­nım­lı bir sağ­lık mer­ke­zi­ne ulaş­mak ge­rek­mek­te­dir. İlk mü­da­ha­le­nin er­ken ya­pı­la­bil­me­si ha­yat­ta kal­ma şan­sı­nı yük­selt­ti­ği için bu sü­reç­te za­man­la ya­rış çok önem­li­dir. Gö­rün­tü­le­me tet­kik­le­riy­le ka­na­ma­nın ye­ri ve bo­yu­tu be­lir­len­dik­ten son­ra ka­nın cer­ra­hi yön­tem­ler­le bo­şal­tıl­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Ani ge­li­şen be­yin ka­na­ma­la­rın­da has­ta­nın tan­si­yo­nu­nu dü­şü­re­cek di­lal­tı ilaç­lar ve­ri­le­rek has­ta­ne­ye ulaş­tır­mak has­ta­nın ya­şam şan­sı­nı ar­tı­ra­bil­mek­te­dir. Be­yin ka­na­ma­sı­na yol açan ra­hat­sız­lık­la­rın te­da­vi­sin­de cer­ra­hi yön­tem­ler ön pla­na çık­mak­ta­dır. An­cak AVM (Ar­te­ri­o­ve­nöz Mal­for­mas­yon)'­ler­de, cer­ra­hi­nin risk­li ola­bil­di­ği du­rum­lar­da Cy­ber Kni­fe, Gam­ma Kni­fe gi­bi ci­haz­lar­la ka­na­ma­ya ne­den olan lez­yo­na mü­da­ha­le edi­le­bil­mek­te­dir. Anev­riz­ma ve­ya da­mar yu­ma­ğı ra­hat­sız­lık­la­rın­da ka­sık­tan da­ma­ra gi­ri­le­rek uy­gu­la­nan en­da­vas­kü­ler te­da­vi yön­tem­le­ri de kul­la­nı­la­bil­mek­te­dir" şek­lin­de ko­nuş­tu. 
­Be­yin ka­na­ma­sı­na kar­şı bu ön­lem­le­ri alın
P­rof. Dr. Ne­zih Öz­kan söz­le­ri­ni şu şe­kil­de sür­dür­dü; "Be­yin ka­na­ma­la­rı­nın bir­ço­ğu ge­rek­li ted­bir­le­rin alın­ma­sıy­la ön­le­ne­bil­mek­te­dir. Ka­za­la­ra kar­şı ted­bir alın­ma­lı­dır. Oto­mo­bil kul­la­nır­ken em­ni­yet ke­me­ri ta­kıl­ma­sı, ku­ral­la­ra uyul­ma­sı, mo­to­sik­let sü­rü­cü­le­rin ko­ru­yu­cu ekip­man­la­rı kul­lan­ma­sı, iş ka­za­la­rın­da ge­rek­li ön­lem­le­rin ve ekip­man­la­rın kul­la­nıl­ma­sı önem­li­dir. Yük­sek tan­si­yon ve di­ya­bet­li has­ta­la­rın sü­rek­li kont­rol al­tın­da tu­tul­ma­sı ve ge­rek­li ilaç­la­rı ek­sik­siz kul­la­nıl­ma­lı­dır. Ka­fa içi ba­sın­cı ar­tı­ra­cak ağır spor­lar­dan uzak du­rul­ma­sı ge­rek­li­dir. Yüz­me ve yü­rü­yüş ide­al spor­lar ara­sın­da­dır. An­cak bu spor­la­rı ya­par­ken bi­le ani ge­li­şen baş ağ­rı­la­rın­da spo­ra he­men ara ve­ril­me­li­dir. Ka­bız­lık es­na­sın­da ıkın­mak ka­fa içi ba­sın­cı­nı ar­tı­ra­bi­lir. Bu ne­den­le sa­de­ce ağır spor­lar de­ğil kro­nik ka­bız­lık so­ru­nu ya­şa­yan­la­rın bu ko­nu­da te­da­vi al­ma­la­rı ge­rek­li­dir. Özel­lik­le ai­le­sin­de be­yin ka­na­ma­sı ge­çi­ren ki­şi­ler ya­şam­la­rın­da bir kez bi­le ol­sa gö­rün­tü­le­me yön­tem­le­riy­le be­yin­le­ri­ni kont­rol et­tir­me­li­dir. Anev­riz­ma ve da­mar yu­mak­la­rı gi­bi be­yin da­mar has­ta­lık­la­rı­nın be­lir­len­me­si du­ru­mun­da ka­na­ma mey­da­na gel­me­den ge­rek­li te­da­vi­le­rin plan­lan­ma­sı ölüm ve cid­di sa­kat­lık­la­rı ön­le­me açı­sın­dan önem­li­dir. Si­ga­ra ve al­kol kul­la­nı­mı, be­yin ka­na­ma­sı ih­ti­ma­li­ni yük­sel­te­bil­di­ği için kul­la­nıl­ma­ma­lı­dır. Kan su­lan­dı­rı­cı ve do­ğum kont­rol ilaç­la­rı­nın da be­yin ka­na­ma­sı ris­ki­ni ar­tı­ra­bil­di­ği unu­tul­ma­ma­lı­dır. Bu tür ilaç­lar alır­ken dok­to­run tav­si­ye­si­ne gö­re ha­re­ket edil­me­li­dir."
 

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol