Öz’ün önergesine yanıt

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz tarafından yangınlara alınan önlemler konusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığına verilen soru önergesine yanıt geldi.

Öz’ün önergesine yanıt

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz tarafından yangınlara alınan önlemler konusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığına verilen soru önergesine yanıt geldi.

19 Ekim 2017 Perşembe 15:43
Öz’ün önergesine yanıt

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, yaz aylarının gelmesiyle artan orman yangınlarını gündeme getirerek, alınan tedbirleri ve personel sayıları ile yeterlilik durumlarını Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için 20/07/2017 tarihinde ve 7/15871 sayılı yazılı soru önergesi vermiş, vatandaşların ve kamuoyunun bilgilendirilmesini talep etmişti.

İşte bakanlığın cevabı

Yangınlardan zarar gören orman alanları tekniğine uygun olarak, tensil, rehabilitasyon ve fidan dikimi yapılarak yılı içerisinde tekrar ağaçlandırılmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de orman yangınlarından zarar gören alan miktarları meteorolojik faktörlerin etkisi ile yıllar itibari ile değişkenlik gösterebilmektedir.  Ülkemizde son on yılın istatistiklerine göre yılda ortalama 9.040 hektar orman alanı zarar görmektedir. 2016 yılında zarar gören alan 9.156 hektardır. 2017 yılı 1 Ağustos itibari ile 7.177 hektardır. Orman yangınlarında bu yıl için dikkat çeken büyük bir artış görülmemiştir. Orman yangınları ile alakalı kamu spotları yayınlatılmakta, afişler ile halkımız yangın konusunda uyarılmaktadır. Bütün yıl boyunca çocuklarımıza ve orman köylülerine orman sevgisi ve orman yangınlarıyla alakalı eğitimler ile sosyal etkinlikler düzenlenmektedir. Orman yangınlarıyla etkili mücadele edebilmek maksadıyla, ormanlarımız 766 kulede personel tarafından ve 115 noktada ise 230 kamera ile izlenmektedir. İlk müdahale süresinin kısaltılması için 1.075 ilk müdahale ekibinde; 2300 adet arazöz ve dozer gibi kara aracı, 6 adet idari 24 adet su atar helikopter ve 5 adet uçak ile havadan müdahale edebilecek şekilde toplam 19.000 personel görev yapmaktadır. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünde orman yangınlarıyla mücadele faaliyetlerinde 70 teknik personel 482 yangın işçisi görev yapmakta olup personel sayısı yeterlidir. Bakanlığım yangınların erken tespiti ve etkili müdahalesiyle alakalı araştırma çalışmaları yapmakta olup; Bilkent Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi gibi yüksek öğretim kurumları ve Aselsan, Havelsan gibi teknoloji kurumlar ile işbirliği içerindedir. Yangınların tespiti konusunda insansız hava araçlarından yararlanmak, yangın risklerin hassas şekilde belirlenmesi ve yangın davranış modelleri gibi konularda çalışmalar yürütülmektedir.

Öz’den jet cevap

CHP’li Öz, bakanlığın yazılı verdiği yanıt sonrası açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında oluşan yangınların sebeplerine değinen CHP’li Bülent Öz şunları ifade etti; “Ormanlarımızı kaybetmemek için tedbirli ve bilinçli olmalıyız. Bakanlığın soru önergesinde ilettiği verilere göre ülkemizde yılda ortalama 9 bin hektar orman zarar görüyor. Bu bağlamda, yetkililerin tedbirli olması kadar vatandaşlar olarak hepimizin kurallara uyması ve ormanlarımızın yok olmaması için daha dikkatli olması gerekmektedir. Yüzlerce yılda oluşan ormanlık alanlar bazen küçük bir ihmal sonucu yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Yok olan ormanlar sadece ağaç kaybı olarak görülmekten öte aynı zamanda ekoloji ve iklim sorunu olarak ta karşımıza çıkmaktadır. Orman yangınları ile oluşabilecek kaybın büyüklüğü erken ihbarlarla azaltılabilir. Çanakkale’de olduğu gibi ülkemizin dört bir yanında, alınan yangın önleyici tedbirlere ve yangınla mücadelede ki özverili çalışmalara bizlerin vereceği en büyük katkı, tehlike oluşturabilecek ihtimallerden uzak durmak ve karşılaştığımız en ufak bir yangında ALO 177 Orman Yangını İhbar Hattını aramamız olacaktır. Unutmamalıyız ki alınacak önleyici tedbir kadar yapılacak erken ihbarlarda kaybı önleyecek veya azaltacaktır.”

Öz’den Muhtarlar Günü mesajı

Öte yandan CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, yayınladığı mesaj ile Muhtarlar Günü’nü de kutladı. Muhtarların halka en yakın kamu görevlisi olduğunu ifade eden CHP’li Bülent Öz, şunları söyledi; “Vatandaşlar ile her zaman yakın ilişki kuran Muhtarlarımızın, doğrudan ulaşılabilir olup, sorunlarla yakından ilgilendiklerini biliyoruz. Mahallesinde ve köyünde vatandaşlara karşı önemli ve zorlu bir görev üstlenen muhtarlarımız devlet ile millet arasındaki kamu görevini büyük özveriyle yürütmektedir. Bu bağlamda; yerelde birçok talep ve isteği çözüme kavuşturmak için gayret gösteren fedakar Muhtarlarımıza teşekkürü borç biliyor, 19 Ekim Muhtarlar Gününü Kutluyorum.”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
ChpYanıtöz
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol