30 Haziran 1985'te Amerika_Baltimore'da bir çocuk doğar. Başlangıçta her şey yolunda olmasına rağmen çocuğun anaokuluna başlamasıyla bir şeylerin yolunda gitmediği anlaşılır. Öğretmenler aileyi okula davet ederler ve çocuk hakkında ”sessiz kalamıyor, yerinde oturamıyor, eli kolu devamlı oynuyor, diğer çocukların ilgisini çekmek için kıkırdıyor, onları dirseğiyle dürtüyor” diye şikâyetlerde bulunurlar. Aile çocuğu doktora götürür. Teşhis “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu”dur. Doktorlar aileye, çocuğun spora yönlendirmesini gerektiğini söyler. Günümüzün olimpiyat şampiyonu olan bu çocuk 5 yaşındayken yüzme sporuyla tanışır.

Yukarıda bahsedilen hayat hikâyesi, olimpiyat tarihinin en çok altın madalya kazanan sporcusu Michael Phelps’e aittir. Phelps’in hayat hikâyesi; çocukların gelişimleri için fiziksel aktivitenin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Okul çağı anaokulu ilk ve ortaokulda kesinlikle çocuğun fiziksel psikolojik gelişimini kademeli olarak sağlayarak gelecekteki yıldız sporcular sanatçılar ve ilerde mükemmel derecede başaralı olabilecekleri sağlıklı başarılı yöneticilerin ve hatta diğer mesleklerin bile temelini atmış ve yetenekleri seçmiş olabileceğini unutmamak lazım. Tabi buda eğitimin tekrar bu konuda düzenlenmesi ve bu doğrultuda hareket etmesi ile olur.

Başta  Milli Eğitim Bakanlığı Spor bakanlığı ve diğer kurumların  bu konuda mutlak ortak bir şekilde  birlikte çalışarak derslerin planlamasını beden eğitimi öğretmenlerinin branş öğretmenlerinin ve antrenörlerinin görevlendirilmesi konusunda da birlikte inceleyerek sık dokuyarak  ortak hareket ederek olur.

Sanatsal olarak da eğilerek çocukların bu konularda da yönlendirilmesi konusunu ve çocukların gelişimini mükemmel şekilde etkileyeceğini unutmamak lazım. Çünkü iyi bir sporcu ve sanatçı  olmak çok zor. Bu yeteneklerin keşfide maalesef çocukların  küçük yaşlarda  eğitilerek bu konulara yönlendirilmesi ile olacağını unutmamak lazım.Düşünün ülkemizin coğrafi ve iklim yapısını  .Bu konular üzerine eğilinmediği ve göz ardı edildiği için bu konularda ne kadar çok yeteneğin kaybolup gittiğini ve bu sebeple doğal olan bu verileri de söylemiş olduğumuz şekilde olmaması sebebiyle bir çok yetenekli çocuğumuzu kazanamadığımızı kaybolup gittiğini görürüz. Unutmayalım dünyada bütün meslekleri yapabilirsiniz her şey olabilirsiniz . Fakat gerçek mükemmel sporcu ve sanatçı olamazsınız. Çünkü bunları  olabilmek bir yetenek ve eğitim  meselesidir.Bu sebeple daha küçükken yapılacak yetenek seçimleri ile  bunu  iyi bir şekilde yetiştirerek başarabiliriz

Çocuğunun spor yapmasını istemeyen aile yok denecek kadar azdır; ancak asıl mesele çocuğun hangi spora başlamasının daha yararlı olacağıdır. Çevreden elde edilen sağlıksız bilgiler ailelerin kafasını daha da karıştırmaktadır. Konu komşu; en yararlı sporun basketbol olduğunu, basketbolun boy uzattığını söylemektedir. Bir başkasına göre ise en yararlı spor yüzmedir. Meseleye maddi kazanç yönünden bakanlar ise çocuk için en yararlı sporun futbol olduğunu düşünmektedir.

Yazılı kaynaklarda ise bizlere çeşitli teorik bilgiler sunulmaktadır. Bu kaynaklara göre; boks, güreş halter vb. sporlar travmatik (çocuğun gelişimine zarar veren) sporlardır ve çocuğun sağlıklı gelişimini engellemektedir. Bu bilgi teorik olarak doğrudur ancak asıl önemli olan çocuğumuzun hangi spora başladığı değil, kiminle-hangi antrenör ya da beden eğitimi öğretmeni ile spora başladığıdır.

Temel mesleki bilgiler ve etik değerlerden yoksun bir antrenör travmatik (çocuğun gelişimine destek olan, travma içermeyen) olarak adlandırılan yüzme, voleybol vb. sporları dahi travmatik hale getirebilirken, temel mesleki bilgilerle donanımlı empati kurabilen, çocukların sağlıklı gelişimini her şeyden üstün tutan bir antrenör, travmatik olarak adlandırılan sporları dahi çocuklarımızın gelişimine faydalı hale getirebilir.

O halde önemli olan spor dalını seçmek değil, doğru antrenör ya da beden eğitimi öğretmenini seçmektir.

Birçok sporun başlama yaşı 5-6 yaştır. Bu dönem çocuğun oyun dönemidir. O halde, bu dönemde yapılacak eğitim öğretim faaliyetlerinde en etkili yöntem oyundur.

Antrenman aynı zamanda bir eğitim aracıdır. Spora başlayan çocuklar; kurallara uymayı, insanlarla sağlıklı iletişim kurmayı, verilen görevleri yerine getirmeyi öğrenirler. Hatta okullarda problemli davranışlar sergileyen birçok öğrencinin okul takımına girmesiyle ya da beden eğitimi öğretmeni ile iletişimde bulunması sonucunda derslerinde daha başarılı ve daha uyumlu olduğu gözlenmektedir.

Sonuç olarak çocukların spora yönlendirilmesinde şu noktalara dikkat edilmelidir;

Spor dalı seçiminden daha önemli olan antrenör ya da beden eğitimi öğretmeninin seçimidir.

Anne- babalar, antrenör_beden eğitimi öğretmeninin davranışlarını yakından takip etmelidir. Sporu; çocuk için bir iş haline getiren, çocuğun hatalarını fiziksel cezalarla düzeltmeye çalışan antrenör_beden eğitimi ile yollar ayrılmalıdır.

Eğer antrenör, erken yaşta şiddetli yüklenmelerle çocuğunuzu yıldız bir sporcu yapıp bundan çıkar elde etme çabasındaysa bu duruma hemen müdahale edilmelidir.

Çocuklar gelişim çağında, tamamıyla doğal olarak yetersizlikler nedeniyle fiziksel aktivitelerde kendilerinden tam olarak beklenen performansı sergileyemezler.

O halde başlangıçta önemli olan temel becerilerin elde edilmesidir. Bu dönemde mükemmellik beklemek herkes için hayal kırıklığına neden olacaktır.

Sağlıklı,mutlu

Saygı ve sevgi ile kalın.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol