Albayrak; “Dışa bağımlılığı azaltacak önemli adımlar atıyoruz”

Çan ilçesinde bulunan 18 Mart Çan Termik Santrali İşletme Müdürlüğünü ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, televizyon kanallarının ekonomi editörleriyle toplantıda bir araya geldi.

Albayrak; “Dışa bağımlılığı azaltacak önemli adımlar atıyoruz”

Çan ilçesinde bulunan 18 Mart Çan Termik Santrali İşletme Müdürlüğünü ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, televizyon kanallarının ekonomi editörleriyle toplantıda bir araya geldi.

14 Ağustos 2017 Pazartesi 12:14
Albayrak; “Dışa bağımlılığı azaltacak önemli adımlar atıyoruz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak yaptığı konuşmada; “Türkiye, enerjide dışa bağımlı. Bunu hem yerlileştireceğiz hem çevresel faktörlere uyduracağız. Enerjide bağımsızlık dışa bağımlılığın azaltılması noktasında önemli adımlar attık, atıyoruz. Türkiye'de eski nesil santrallerimiz vardı. 2019 yılına kadar eski santrallerin tamamını bu en son çevre kriterlerine, filtreleme sistemlerinin tamamını bitireceğiz. 2019 yılına kadar eski santrallerin tamamını en son teknolojik filtreleme ve çevresel kriterlere göre bacalama filtreleme sistemlerini yenileyecekler. 2019 artık son yıl. Eskiler yenilere uyumlu olmak zorunda dedik. Tüm firmalar ile konuştuk bu konu ile ilgili. Bitiremezlerse, külahları değiştireceğiz. O santraller ile yolumuzu ayıracağız” dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Albayrak; “Ne kadar sondaj yaparsanız o kadar bulursunuz. 300 bin metreler çok önemli ama çıta artık daha yüksek olmalı.  Türkiye 15 yılda çok önemli noktaya geldi. Büyük Türkiye diyorsanız her alanda rekabet. O zaman dedik ki MTA bu yıl 1 milyon metre hedef koydu. Bu yıl inşallah 1 milyon metreyi bitiriyoruz. Seneye ondan sonraki sene üç. Bu sayı artacak. Özel sektör ile birlikte bizim asgari 5-6 milyon metreyi önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yakalayacak bir eko sistem oluşturmamız lazım” diye konuştu.

“Enerji, bir kaynaktan olmamalı doğalgaz, yerli kömür, güneş enerjisi de olacak”

Kömürlerin kalori değerlerine vurgu yapan Albayrak; “Trakya'da, 2 milyar ton kömür rezervi var 2 bin ila 3 bin kalori civarı” dedi. Enerji çeşitliliğine vurgu yapan Albayrak; “Enerji, bir kaynaktan olmamalı. Doğalgaz, yerli kömür, güneş enerjisi de olacak. İdeal hedefimiz hepsinden dengeli mükemmel bir oran yakalamak için bunun alt yapısını hazırlamayı hedefliyoruz. Yapmaya çalıştığımız tüm modellerde yeni dönemdeki tüm modellerde finans sektörü açısından yatırım yapılabilirliği noktasında, özel sektör açısından, kamunun menfaatlerini üst düzeyde tutacak modelleri dengede tutmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Pişmiş tavuğun başına gelmeyen 3-5 yılda Türkiye'de neler neler yaşadık”

Türkiye'nin geleceğine, istikrarına, büyümesine olan güvenin devam ettiğini ifade eden Albayrak; “Temmuz ayında rekor kırdık. Geçtiğimiz yıla göre Temmuz ayındaki elektrik tüketimindeki artış yüzde 16-17'dilerde.  Türkiye büyüyor. Bunlar daha başlangıç Türkiye önümüzdeki dönemde bölgesinde ve dünyada yaşanan tüm bu ekonomik manadaki dalgalanmalara rağmen umut vadeden işbirliği ile birlikte kazan kazan gelir vadeden dünyadaki sayılı ülkelerden. Pişmiş tavuğun başına gelmeyen 3-5 yılda Türkiye'de neler neler yaşadık. Ama tüm bunlara rağmen Türkiye hala dimdik güçlü bir şekilde ayakta. Demokrasi, özgürlükleri, büyümesi bölgeye model olması ile insanı ile demokrasisine sahip çıkması ile de model oluyoruz artık” dedi.

“Enerjide bağımsızlık dışa bağımlılığın azaltılması noktasında önemli adımlar attık, atıyoruz”

Enerjide yerli ve milli vurgusu yapan Albayrak; “Dünyadaki konvansiyonel enerji ürünleri açısından bu yüzyılda petrol hegemonyasının yerini doğalgaza bırakacağı yönünde çok yoğun bir algı, tespit ve süreç var.  Türkiye'nin bu noktada çok büyük avantajları var. Önümüzdeki birkaç yıl doğalgaz arzı Avusturalya ve Amerika 50 ila 60 milyar metreküpten başlıyor 100-150 milyar metreküpe kadar 2020'ye kadar büyük bir arz. Bu fiyatları maliyetleri etkileyecek bir husus. Yerli kömür ve yerli santral konsepti bizim için çok önemli.  Türkiye sahip olduğu 15 milyon ton kömür rezervi ile önümüzdeki 5-10 yıl içinde bu oran daha da artacak. Enerjide bağımsızlık dışa bağımlılığın azaltılması noktasında da yerli kaynakların artması noktasında önemli adımlar attık, atıyoruz” diye konuştu.

“300-400 milyon dolarlık bir yıllık tasarruf demek”

Albayrak sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Yerli kömürde ithal kömüre kıyasla yerli kömürün öne çıkarılması ile bu dediğimiz yeni teknolojilerle birlikte çok ciddi bir hamle yapacağız. Bu teknolojide daha az su kullanımı var. Kül taşıma sistemi kapalı devre. 1.2 milyar metreküp doğalgaza eş değer bir üretimden bahsediyoruz bunun da ekonomik karşılığı asgari 300-400 milyon dolarlık bir yıllık tasarruf demek. Bu model ile devreye alacağımız yeni yerli kömür kapasitesi ile toplam elektrik portföyümüzün içinde yerlilik payını güneşin, rüzgarın yanında yerli kömürü de dahil ederek bu çerçevede bakacağız.”

“2019'a kadar eski santrallerin tamamının filtreleme sistemlerinin tamamını bitireceğiz”

“2019 yılına kadar eski santrallerin tamamını en son çevre kriterlerine göre filtreleme sistemlerinin tamamını bitireceğiz” diyen Albayrak; “Türkiye'de eski nesil santrallerimiz vardı. 2019 yılına kadar eski santrallerin tamamını bu en son çevre kriterlerine, filtreleme sistemlerinin tamamını bitireceğiz. 2019 yılına kadar eski santrallerin tamamını en son teknolojik filtreleme ve çevresel kriterlere göre bacalama filtreleme sistemlerini yenileyecekler. 2019 artık son yıl. Eskiler yenilere uyumlu olmak zorunda dedik. Tüm firmalar ile konuştuk bu konu ile ilgili. Bitiremezlerse, külahları değiştireceğiz. O santraller ile yolumuzu ayıracağız” şeklinde konuştu.

“Yeni maden model stratejisi noktasında Eylül sonuna kadar yönetmelik ve süreç tamamlanacak”

Albayrak; “Yeni maden model stratejisi noktasında eylül sonuna kadar yönetmelik ve süreç tamamlanacak. İnşallah bu yıl bitmeden önce ilk madene modelimiz ile ilgili de adımları atacağız. Sadece bölgeye yerli üretimi ve istihdamı değil katma değerli ürüne dönüşmesi için gereken modele ile birlikte özellikle madencilikle ilgili ithalata bağımlı olduğumuz alanlarda da dönüşümlü entegre bir üretim stratejisini de inşallah ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, enerjide dışa bağımlı. Bunu hem yerlileştireceğiz hem çevresel faktörlere uyduracağız”

Albayrak; “Önümüzdeki 2 yıl içinde  200'den fazla ilçeye de yeni doğalgaz getirerek, bağlayarak çok büyük bir nüfusa ulaştıracağız inşallah 50 milyon olacak.  Türkiye, enerjide dışa bağımlı. Bunu hem yerlileştireceğiz hem çevresel faktörlere uyduracağız. Yerli ekonomiye, istihdama katkı noktasında bakacağız. Enerji bakanlığı olarak çok net bu dönüşümü başlattık. Bütün planlamaları yaptık uyguluyoruz” dedi. 

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol