Erkek, sektörün sorunlarını iletti

CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Muharrem Erkek, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nun iller hakkında sektörel sorun ve çözüm önerilerini istediği yazısına yanıt vererek, Çanakkale'nin tarım ve hayvancılık alanlarındaki sorunlarını ve çözüm önerilerini sıraladı.

Erkek, sektörün sorunlarını iletti

CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Muharrem Erkek, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nun iller hakkında sektörel sorun ve çözüm önerilerini istediği yazısına yanıt vererek, Çanakkale'nin tarım ve hayvancılık alanlarındaki sorunlarını ve çözüm önerilerini sıraladı.

28 Aralık 2017 Perşembe 13:02
Erkek, sektörün sorunlarını iletti

Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanlığı’na yazdığı yazısında Çanakkale’nin tarım ve hayvancılık alanlarındaki sorunlarına ve çözüm önerilerine değinen CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Muharrem Erkek; “Çanakkale; tarihi, manevi, kültürel değerlerinin yanında, Kazdağları gibi olağanüstü doğal yaşam alanlarına sahip olup, gıda, tarım ve hayvancılık alanlarında da büyük bir potansiyeli taşımaktadır. Önümüzdeki en büyük engel, sorumsuzca izin verilen siyanürlü altın madenciliği ve termik santrallerdir. Dünyanın oksijen deposuna, zengin su kaynaklarına, ülkemizin en verimli topraklarına sahip Çanakkale’de maden ve termik santral faaliyetleri nedeniyle gıda, tarım ve hayvancılık, yani geleceğimiz büyük tehlike altındadır. Yaygın olarak ağır sanayi tesislerine sahip olmayan Çanakkale, tarım ve hayvancılık, bunlara dayalı sanayi anlamında da büyük bir ayrıcalığa sahiptir. Yatırım planlamaları, teşvik sistemi bu konu üzerine yoğunlaşmalıdır. Çünkü; ismi Çanakkale ile özdeşlemiş, marka ürünlerimizin sayısı oldukça fazladır. Çanakkale Domatesi, Ezine Peyniri, kapya biber, Bayramiç Beyazı (nektarin), kiraz, kayısı, elma, et ve süt ürünleri bunlardan bazılarıdır. Tüm bunların üretiminin devamlılığı korunmalı ve üretim verimliliği artırılmalıdır.

Çanakkale’nin Orman, Tarım ve Hayvancılık Potansiyeli

İl yüzölçümünün yüzde 28’i, yani 2 milyon 880 bin 264 da’sı tarım alanıdır. ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısı 23 bin kişi civarındadır. Sulanan arazi anlamında (toplam ekilebilir arazinin 1/3’ü civarı) verimi artırıcı bir potansiyele sahiptir. Alabalık üretimine olanak tanıyacak özellikle Kazdağları civarında, soğuk su kaynakları mevcuttur. Çanakkale; küçükbaş (610 binden fazla) ve büyükbaş (210 binden fazla) hayvan sayısı, özellikle keçilerin süt veren ırk olması nedeniyle, ülkemizde söz sahibi illerden biridir. Organik tarım yapılmasına oldukça uygun koşullara sahiptir. Çiftçi örgütlenmesi Türkiye ortalamasının üzerindedir. Kalitesi çok yüksek zeytinyağı üretimine ev sahipliği yapmaktadır. 88 jeotermal kaynağıyla sıcak sudan yararlanma olanağı yüksektir. Dünyanın oksijen depolarından biri olarak gösterilen Kazdağları, pek çok açıdan olduğu gibi orman açısından da büyük bir varlıktır. İlimizin doğal bitki örtüsü olan ormanların il topraklarımızın yüzde 53’ünü kapladığı düşünülürse bölgemizde orman işçileri ve orman köylüleri önemli bir nüfusu oluşturur. Çanakkale’de 561 orman köyünde toplam 151 bin 749 orman köylüsü yaşamını sürdürmektedir.  

Çanakkale’deki Orman, Tarım ve Hayvancılık potansiyelinin değerlendirilmesi

Çanakkale’nin sahip olduğu koşullar iyi değerlendirilememektedir. Maden ve termik santral inadı, geleceğimizin kararması, ülkemizin gıda ve oksijen deposu olabilecek kentlerimizden birisinin yok olması, temiz su kaynaklarının kirlenmesi anlamına gelmektedir. Bir an önce termik santral ve siyanürlü maden işletmeciliğinden vazgeçilmelidir. Bu konuda siyasi iktidar ve TBMM net bir tavır koymalıdır. Tüm Türkiye’de olduğu gibi, ilimizde de üreticilerimizin en büyük sorunu, yüksek girdi (mazot, gübre vb) fiyatlarıdır. Yüksek girdi fiyatlarının indirilmesi konusunda özel bir düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır. Üretici, ürünlerinin satışından elde ettiği gelirden tatmin olmalıdır. Çanakkale’de yaşayan yurttaşlarımız, ağır sanayi istememektedir. Çünkü tarım ve hayvancılığa dayalı çok ciddi bir sanayi potansiyeli vardır. Ağır sanayi ilk aşamada avantajlı gibi görünse de uzun vadede ilimizin aleyhinedir. Bu nedenle tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi özel olarak teşvik edilmelidir. Tarım ürünlerinin iç pazara ve ihracata sunumlarında depolama, ambalajlama ve sınıflamasına yönelik ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Bu gibi yatırımların önü açılmalıdır. İlimize özgü ulusal, hatta uluslararası çapta süt ve et markalarına sahip olmamız mümkünken, bu sağlanamamıştır. Bu konuda çalışma yapılmalıdır. İlimizin süt potansiyeli, gerek fiyat belirleme sisteminin tam olarak üretici ve tüketici lehine düzenlenmesi gerek el yerine makineyle sağımın sağlanması gerekse soğuk zincirle sevkiyatın yaygınlaşması konularında, üreticilerin de sesine kulak vererek çalışmalar yapılmalı. Alternatif ürünler üzerine yapılan çalışmalar yetersizdir. Alternatif üretime, özellikle iyi tarım/organik tarıma önem verilmelidir. Ulusal anlamda balıkçılığa özel bir önem verilmeli, bunun en değerli ayaklarından birini de Çanakkale oluşturmalıdır. Arıcılık potansiyelinin değerlendirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Orman köylülerine ferdi kredi kullandırılmasının yanında, çeşitli destekler de sağlanmalı; mevsimlik orman işçilerinin daimi kadroya geçirilmesi sağlanmalıdır. Orman yangınları konusunda köylünün daha çok bilinçlendirileceği programlar uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 28.12.2017 13:03
Anahtar Kelimeler:
ChpErkekMuharrem
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol