10 bin yavru çipura denizle buluştu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Dardanos Yerleşkesindeki Canlı Kaynaklar Üretim Tesisi’nde yetiştirilen 10 bin çipura yavrusu törenle denize salındı.

10 bin yavru çipura denizle buluştu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Dardanos Yerleşkesindeki Canlı Kaynaklar Üretim Tesisi’nde yetiştirilen 10 bin çipura yavrusu törenle denize salındı.

21 Haziran 2020 Pazar 12:04
10 bin yavru çipura denizle buluştu

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bünyamin Bacak, Prof. Dr. Suat Uğur, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Sanver Çelik’in yanı sıra fakülte öğretim üyeleri katıldı. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, törende yaptığı açıklamada Çanakkale'nin 3 tarafının denizlerle çevrili bir kent olduğunu ve boğazın Çanakkale için çok kıymetli olduğunu belirterek; "Balıkçılık Çanakkale'nin daha fazla önem vermesi gereken bir alan. Ülkemizde balıkçılıkla ilgili daha çok çalışma yapılması gerekiyor. Araştırma üniversitesi olma vizyonu taşıyan bir üniversite olarak deniz bilimlerine de katkı sunmaya çalışıyoruz. Üniversitemiz, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nin her sene yapmış olduğu balık salımıyla toplumda bilinç oluşturarak katkı sağlamayı hedefliyoruz.”dedi. Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Sanver Çelik, popülasyon miktarı azalan balık türlerinin denize bırakılması etkinliği ile baskı altında bulunan türlere dikkat çekmek istediklerini vurguladı.

“1 çipura yılda 1 milyon yumurta üretebilir”

Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umur Önal da geleneksel hale getirdikleri çalışmayı 3 yıl önce başlattıklarını hatırlatarak şunları aktardı:“Çipura oldukça bilinen lezzetli bir balık türüdür ancak bu balık, avcılık baskınına maruz kalıyor. 300 bin kadar yumurta veren bu balığın yılda neredeyse 1 milyon yumurta ürettiğini tahmin ediyoruz. 1 milyon balıktan %20’si hayatta kalsa bizler de küçük katkılarla neslin çoğalımını ve devamlılığını sağlayabiliriz. Bugün denize saldığımız çipuralarla da onların yaşamlarına destek olmaya çalışıyoruz." Törenin ardından, Canlı Kaynaklar Üretim Tesisi’nde yetiştirilen 10 bin çipura yavrusu hazırlanan özel musluk sistemiyle denize salındı ve törende emeği geçenlere Rektör Prof. Dr. Sedat Murat tarafından teşekkür belgeleri verildi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol