Ağaç kesimlerini derhal durdurun

Çanakkale’nin tek su ve hayat kaynağı olan Atikhisar Barajı’nı siyanüre teslim etmemek ve geleceğe sahip çıkmak için çevreciler meydanda bir araya geldi. Çanakkale Belediyesi tarafından açılan davanın zaferle sonuçlanmasının ardından altın şirketlerine seslenen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Ağaç kesimlerini derhal durdurun. Aksi takdirde suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Ağaç kesimlerini derhal durdurun

Çanakkale’nin tek su ve hayat kaynağı olan Atikhisar Barajı’nı siyanüre teslim etmemek ve geleceğe sahip çıkmak için çevreciler meydanda bir araya geldi. Çanakkale Belediyesi tarafından açılan davanın zaferle sonuçlanmasının ardından altın şirketlerine seslenen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Ağaç kesimlerini derhal durdurun. Aksi takdirde suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

21 Şubat 2018 Çarşamba 16:55
Ağaç kesimlerini derhal durdurun

Çanakkale Belediyesi tarafından açılan ÇED iptal davasıyla ilgili Çanakkale İdare Mahkemesi’nce verilen ret kararı Danıştay’ın kararı ile bozuldu. Atikhisar Barajı’na sahip çıkmak için Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan çevreciler, ellerindeki pankartlarla Atikhisar Barajı’nda siyanürle altın arama girişimlerine sert tepki gösterdiler. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Serdar Soydan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, İYİ Parti İl Başkanı İrfan Dehmen, İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı İsmet Balkan, STK ve dernek temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı eylemde konuşan Hicri Nalbant; “Çanakkale’nin madencilere vereceği bir damla fazla suyu yoktur. Hal böyle iken, Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu olan Atikhisar Barajı’nın, Sarıçay su toplama havzasının yukarı havza doğu sınırında, Kirazlı, Kestane yada Balaban Tepe Orman ekosistemi içerisinde yeni bir vahşi madencilik tehlikesi ortaya çıkmıştır. Henüz bu bölge ile ilgili açılmış dava sonuçlanmamış ve işletme ruhsatı alınmamış durumdayken, maden işletme alanına karşılık gelen yerlerdeki ve çevresindeki ormanların kesildiği, orman içine yakın bağlantı yollarının açıldığı bilinmektedir” dedi.

“Ağaçlar yargı sonucu beklenmeden katledildi”

Binlerce ağacın, yargı sonucu beklenmeden katledildiğini ifade eden Nalbant; “Bu arada işletme ile ilgili önceden Çanakkale Belediye Başkanlığı tarafından açılmış ÇED iptal davasıyla ilgili Çanakkale İdare Mahkemesi’nce verilen ret kararı Danıştay 14. Dairesi kararı ile bozulmuştur. Danıştay karar verirken esas alınan, keşif ve bilirkişi kararlarını yeterli görmeyerek, maden işletmesinin artırdığı kapasiteye ve olası sonuçlarına uygun keşif yapılmasını ve ondan sonra karar verilmesini istemektedir. Sonuç olarak işletme ile ilgili Çanakkale İdare Mahkemesi kararı bozulmuştur. Ancak binlerce ağaç yargı sonucu beklenmeden katledilmiştir. Gelinen noktada söz konusu maden işletmesiyle ilgili, işletme izni dahil tüm işlemlerin Danıştay 14. Mahkemesi’nden konu ile ilgili yeni bir karar çıkıncaya kadar acilen durdurulması gerekmektedir” diye konuştu.

“Çanakkale Valisi’ni göreve çağırıyoruz”

“Bu konuda Çanakkale Valisi’ni göreve çağırıyoruz. Karar derhal uygulanmalıdır” diyen Nalbant; “Ağaç kesimi yapan yoksul insanların emeğine saygılıyız. Mağdur edilmelerini de istemiyoruz. Son olarak Çanakkale’deki tüm duyarlı yurttaşlarımızı suyuna, dağına, ovasına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Görüleceği gibi konu vatan savunmasıdır. Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin ön sözünün yazıldığı bu topraklardan bir kez daha emperyalistlere karşı Çanakkale geçilmez diye haykırıyoruz” şeklinde konuştu.

Savaş; “Ağaçlar neden kesiliyor?”

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş ise; “Çanakkale’mizin içme suyu, tarımsal zenginlikleri ve değerleri metalik madencilik faaliyetlerinin saldırısı altındadır. Burada daha öncede söyledik. Ağaç kıyımından haberimiz olduğu an harekete geçtik ve itirazımızı dillendirdik. Dedik ki henüz gayri sıhhi işletme ruhsatı olmamasına rağmen Atik Hisar Baraj Havzası’nda yer alan Kirazlı altın ve gümüş madeni ocağı proje alanında ağaçlar neden kesiliyor. Neye göre kesiliyor. Sorumlular buna nasıl izin verdi. Bu hukuksuzdur dedik. Nitekim Danıştay’ın kararı bu hukuksuzluğun belgesi niteliğindedir. İlginç bir şekilde Danıştay’ın kararı bizden kaçırılmaya çalışıldı. Nasıl, neden kimlerin yararına, bunların sorumlularının bulunmasını istiyoruz. Bu isteğimizin şu koşullarda ne ifade edeceğini soruyoruz belki kendimize. Ama hayır bu işin peşi bırakılmayacak. Bir gün, bir yerlerde mutlaka bu hukuksuzluklarla hesaplaşacağız. Toplam beş yüz elli bin metre kare alanda yapılacak madencilik faaliyeti ile yaklaşık yedi buçuk milyon metre kare alanda yani on üç buçuk kat daha büyük orman alanının aynı ölçütlerle değerlendirenler Danıştay’ın kararını bildikleri halde burada ağaç kıyımına, orman katliamına ses çıkarmayanlar rahat uyuyabiliyorlar mı? Hiç utanmıyorlar mı? Bu faaliyetlerin yaşamımızı, tarımımızı, ekolojimizi, Kaz Dağı’mız üzerine ne denli bir yıkıma neden olabileceğini bile bile bunlara nasıl olur verebiliyorlar? Nasıl göz yumabiliyorlar?” ifadelerini kullandı.

Güneşhan; “Doğa katliamına hep birlikte dur diyelim”

Doğa katliamına karşı Çanakkalelileri daha duyarlı davranmaya ve göreve davet eden CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan; “Bölgemiz bir taraftan Türkiye’nin kurulu termik gücünün üstünde bir güce ulaşan yeni termik santraller ile adeta kalorifer kazanına çevrilmeye çalışılırken, bir taraftan da bin pınarlı İda Dağı’nın sayıları her geçen gün artan vahşi madencilik altın, gümüş şirketlerinin çalışma alanına dönüştürülmektedir. Bunlardan biriside Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu olan Atıkhisar Barajı’nın su toplama havzasına kurulmaya çalışılan Doğu Biga Altın ve Gümüş İşletmeciliğidir. Konu ile ilgili olarak idare mahkemesinin kararı Danıştay tarafından bozularak, şimdilik Çanakkale kamuoyunun içini azda olsa rahatlatmıştır. İlimiz için bu karar çok önemli bir gelişmedir. Suyumuzu kirleterek yok etmeye çalışan ve havamızı zehirleyen böyle bir işletmenin devam etmemesi için bu ilin suyunu içen ve havasını soluyan herkese önemli görevler düşmektedir. Su, hava ve besinler kirlendiğinde din, dil, ırk, mezhep ve siyasi parti ayrımı gözetmeksizin bu ilde yaşayan herkes zarar görecektir. Bu nedenle siyasi görüşü her ne olursa olsun bu bölgede yaşayan tüm vatandaşları daha duyarlı davranmaya ve göreve davet ediyorum. Gelin yaşanan doğa katliamına hep birlikte dur diyelim” dedi.

Gökhan; “Ağaç kesimlerini derhal durdurun, yoksa suç duyurusunda bulunacağız”

Çanakkale Belediyesi’nin açtığı ÇED iptal davasına Çanakkale İdare Mahkemesi’nce verilen ret kararının Danıştay’ın kararı ile bozulduğunu ve çevre mücadelesinde haklı olduklarının ortaya çıktığını söyleyen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Mücadelemizde haklı olduğumuz ortaya çıktı. Kim çıkardı yargı çıkardı. Demek ki Ankara’da yargıçlar varmış. Var Türkiye’de yargıçlar var. Yeter ki onlara sahip çıkılsın, rahat bırakılsın ve bugün olduğu gibi tehditlerle karşı karşıya kalmasınlar. Bugün 14. Hukuk Mahkemesi’nin yargıçlarını Çanakkale halkı adına kutluyorum. Şimdi bu noktadan itibaren şunu bekliyoruz. Derhal Orman tarafından buradaki kesimler durdurulmalı. Yoksa suç duyurusunda bulunacağız. Burada bir mahkeme kararına uymadan devam etmek, durumunda mutlaka ve mutlaka bunun bir yaptırımı olacaktır. Sonuç itibariyle buradaki bütün eylem ve işlem durmuş olmalıdır” diye konuştu.

“Her zaman takipçisi olacağız”

“Her hafta takip edeceğiz. Her hafta gidip bakacağız. Kim ne kesiyor, fotoğrafını çekeceğiz ve doğru savcılığa gideceğiz” diyen Başkan Gökhan; “Bu kesinlikle ve kesinlikle ÇED raporu tamamlanmadan, ki tamamlanması söz konusu bile olamaz, orada herhangi bir eylem ve işlem yapılması söz konusu değildir. Eğer yaparlarsa daha çok insanla bu meydanları doldururuz. Yöremizi buralara kadar taşırız. Bunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Çünkü bu bizim görevimiz. Çanakkale Belediye Başkanı olarak kent halkının esenliğini sağlamak, sağlıklı suya ulaşmasını sağlamak ve bunun için mücadele etmek benim görevim. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğim” şeklinde konuştu.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 22.02.2018 09:49
Anahtar Kelimeler:
çanakkale
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol