Altınok; “Ezine OSB, olması gereken en iyi yere kuruluyor” (VİDEO)

Ezine Gıda İhtisas ve Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Alper Altınok, Ezine OSB hakkında açıklamalarda bulundu.

Altınok; “Ezine OSB, olması gereken en iyi yere kuruluyor” (VİDEO)

Ezine Gıda İhtisas ve Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Alper Altınok, Ezine OSB hakkında açıklamalarda bulundu.

04 Şubat 2020 Salı 14:16

Ezine Gıda İhtisas ve Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Alper Altınok, Ezine OSB hakkında merak edilen soruları cevapladı. Altınok yapmış olduğu açıklamasında OSB’nin neden Ezine’ye kurulduğunu ise şöyle anlattı; “1 milyon 360 bin metrekarelik bir alanda ciddi büyüklükteki bir alanda ve bölgemize baktığımız zaman Bayramiç, Ezine ve Ayvacık üçgeninde aslında olması gereken tam orta noktada bir yer, bence güzel seçilmiş bir yer yaklaşık 10 yıldır bu bölgede bir organize sanayi bölgesi Ezine’de yapılması planlanıyor ama son 4-5 senedir ete kemiğe büründü diyelim. Her yerde her platformda söylüyorum Türkiye’nin en hızlı ilerleyen Organize Sanayi Bölgesiyiz. Tespitinden yer tahsisinden, kamulaştırmasından izinlerinin alınıp alt yapı ihalesine çıkan ve şu an da devam eden geldiğimiz konum itibari ile son durum itibari ile ciddi anlamda hızlı ilerleyen bir OSB. Kurulduğu yer olarak ta Bayramiç, Ayvacık biliyorsunuz zeytin alt tarafta Küçükkuyu sebze meyve olarak ve hayvancılık olarak bu bölgeler ciddi anlamda bölgeye katkı veriyor. Süt ve süt ürünlerinde de Ezine peyniri zaten biliyorsunuz artık Türkiye’nin markası gibi oldu bunları da düşündüğümüz zaman üreticileri tam yerine hizmet gitmiş oluyor buradaki hem üreticilere hem de tarım ve hayvancılık ile uğraşan firma sahibi ya da kişilere tam bir hizmet noktası olarak. O yüzden bence Çanakkale’de yapılabilecek olan en güzel yer Ezine oldu. Tabi Ezine’ye neredeyse bir Ezine nüfusu kadar da bir çalışan bir istihdam sağlanacak o yönden de ciddi faydaları olacaktır yani.” Dedi.

Ezine OSB’de Altyapının %80’i tamamlandı

Ezine Gıda İhtisas ve Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Alper Altınok, OSB’deki son durumu hakkında altyapı çalışmalarının %80’inin tamamlandığını söyledi.

Altınok; “Şu anda bizim bölge itibarıyla kayalık ve sıkıntılı bir bölge zor bir bölge. Dolayısıyla bizim yol çalışmalarınız var şu anda alt yapı ihalesi verilmiş durumda Mayıs ayından itibaren de Altyapı çalışmaları devam ediyor. Altyapının içinde bizim yollarımızın kazı ve dolgu çalışmaları var onun haricinde kanalizasyon, yağmur suyu, Telekom ve içme suyu projeleri var onunla dahil olan üstyapının kaplaması var parke taş kaplaması var bunun ihalesi devam ediyor. Bu aşamada da biz %80’i geçtik diye tahmin ediyorum bütün yolların kazı ve dolgularında. Birinci etapta alt yapısına, kanalizasyon kazılarına da başladık. Bir dahaki haftadan itibaren borularımızda döşenmeye başlayacak şu anda geldiğimiz noktada alt yapının ilk bölümü yani kazı ve dolgusunun %80’ini geçmiş durumdayız bitirdik ve kanalizasyona başladık. Tahmin ediyorum yaza doğru da hava şartları da müsaade ederse ciddi anlamda birinci bölümümüzü herhalde altyapısını tamamen tamamlamış olacağız. Bununla beraber Elektrik ihalemiz, elektrik bizim altyapı ihalemize dahil değildi onların projeleri çizildi bakanlıktan onaylandı kredi alınabilir duruma geldi ve kredi alması onaylandı. Şu anda da keşif ve metrajları bakanlığa gönderildi son onayı bekliyoruz ihale dosyası onaylanınca inşallah bu ay yani şubat ayı ve mart ayı gibi ihaleye çıkar ve onun da bir an önce yapım çalışmalarına başlarız. Bu arada idari binamızın projeleri tamamlandı, keşif ve metrajları çıkıyor onun da en kısa zamanda ihaleye çıkıp buradan da idari binamızın yapımına başlayacağız. Dediğim gibi yani son sürat hiçbir aksama olmadan işlerimiz devam ediyor son geldiğimiz noktada da eğer elektrik ihalesi de geçerse herhalde 2020’nin sonuna doğru altyapı ile ilgili sorunumuz kalmaz diye düşünüyorum.” Dedi.

Ezine’ye fabrikalar bölgesi kuruluyor

Ezine OSB Müdürü Alper Altınok, Ezine OSB’de 91 adet sanayi parselinin olduğunu dile getirerek; “Altyapı çalışmaları biraz sıkıntılıdır, çalışırsınız ama hep yerin altında kaldığı için bir şey yukarı yükselmediği zaman çalışmıyor gibi durur. 103 parselimiz var toplamda bu 103 parselin 91 parseli sanayi parseli. Diğerleri işte teknik alanlar, okul yerleri, dini yerler, idari binalar falan bunlarla birlikte 103 parselimiz var. 3 ila 40 dönüm arasında değişen 91 adet parselimiz var. Bu parsellerde %70 kapalı alan yapabiliyoruz. Buda büyük bir avantaj, bunların bütün imarla ilgili tevhidi, inşaat ruhsatı yapı ruhsatı, işletme ruhsatına kadar hepsi bizim bünyemizde yani Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünde izinleri alınacak. Belediyeyle ya da Özel idareyle herhangi bir işleri olmayacak. Bütün bunlar bir belediye gibi özel idare gibi burada kendimiz özel olarak hepsini vereceğiz ve bu da birçok vergiden, harç’ tan muaf olmalarını getirecek burada yatırım yapacak olan firmaların oda bu yüzden büyük bir avantaj mesela buradaki firmalar açısından.” dedi.

Arsa Tahsisinde %80 Hibe

Ezine OSB müdürü Alper Altınok, burada iş yapacak firmaların avantajlarını anlatırken arsa tahsislerinde %80 hibe olduğunu dile getirdi ve şunları söyledi; “Burası %80’i hibe ile arsa tahsisi yapılan bir yer, yani bu başlı başına ciddi anlamda bir avantaj yani %80’inin hibe olarak devlet tarafından ödenmesi. %100’e kadar olan yerlerde var biz üçüncü bölgede olduğumuz için bu kalkınma programında, bizde %80. %40 olan yerler var, %60 olan yerler var. Biz Çanakkale olarak yani Ezine OSB olarak %80 hibe ’den faydalanıyoruz. Yani 1 milyon gibi bir rakamda 200 bin lira ödeyip arsa tahsisi yapacaksınız arsa sahibi olacaksınız yani yatırım için yani bu başlı başına bir şey. Sonra buradaki KOSGEB, TKDK ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı özellikle buradaki firmalar üzerinde bizde görüşmelerimizi sürdürüyoruz. İnşaattan alacakları ekipmandan alacakları personele kadar birçok yardımları olacak yani KDV muafiyetleri ayrı SGK’da bazı primlerin ödenmemesi, muafiyetler gümrük vergisinin alınmaması gibi birçok konuda vergiden muaf olacaklar ve o bürokrasiden muaf olacaklar burada sadece bölge müdürlüğü ile muhatap olarak”

Firmalar ÇED Raporu almak zorunda kalmayacak

Altınok konuşmasına şu şekilde devam etti; “Fabrikaların, üretim tesislerinin en büyük sorunlarından birisi ÇED raporudur hem uzun sürer hem de çok meşakkatli bir iştir. Burada ki firmaların bizde ÇED raporu olduğu için hiçbirinin ÇED raporu almasına gerek kalmayacak yani burada ÇED raporları zaten hazırlanmış durumda bütün bölgenin” ifadelerini kullandı.

Ezine OSB’de güneş enerjisinin kullanılması düşünülüyor

Ezine OSB Müdürü Alper Altınok OSB’de kullanılacak olan enerji hakkında ise; “Arıtmamız var, bizim arıtmamızdan faydalanacaklar yani altyapısı hazır halde teslim edeceğiz. Doğalgazı olacak, Elektriği olacak. Her yer de söylüyorum EPDK’ya başvurumuzu yapmıştık. Lisansımızı aldık. Enerji lisansının sağlamış olduğu fayda piyasa şartlarına göre dışarıda olan firmanın tüketeceği enerjiden %20-%30 daha avantaj sahibi olacaklar, böyle bir avantajı var. Yine enerji olarak tasarruflarda çatıları güneş panellerine uygun halde isteyeceğiz ki bununla ilgili de geçen hafta ya da ondan önceki hafta Ankara’da bir enerji zirvesi vardı. Sanayi Bakanımızın ve Enerji Bakanımızın toplantıda konuşma yaptıkları ve bu konuya özellikle değindikleri bir mesele Güneş enerjisi. Bütün çatıların güneş enerjisi sistemine çevrilip buraya da destek ve hibeler sağlanmasıyla ilgili bu konuda da görüşmelerimiz sürüyor. Eğer net bir şey yapabilirsek zorunlu dahi tutabiliriz çünkü ciddi oranda hibeleri var yani %20-30 arası enerji lisansımız olmasından dolayı bir indirim. Bütün çatıları güneş enerjisiyle kullanabilirsek ki şöyle söyleyeyim size daha net anlaşılsın 730 bin metrekare civarında bizim bir imarlı alanımız var. Bunun %70’i kapalı alan bunu düşünürsek işte 400 bin 500 bin metrekareye yakın bir kapalı alanımız var burayı güneş enerjisi olarak kullanabileceğimiz. Buda ciddi oranda bir fayda sağlayacaktır. Bunu herhangi bir dışarıdaki ufak bir işletmenin elektrik maliyeti ile büyük bir fabrikanın elektrik maliyeti aynı hesaba gelecektir yani o kadar büyütmenize rağmen. Ciddi oranda fayda sağlayacaktır ki üretim maliyetlerine baktığınız zaman firmaların harcama kalemlerinden, maliyetlerinden birisi enerji biliyorsunuz yani oradaki üretimle alakalı ciddi enerji tüketiyorlar inşallah burada da fayda sağlanacak bide bunun dışa bağımlılığından tutun yenilenebilir enerji konusunda da ülkeye büyük fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Yeşil binalar, yeşil fabrikalar, yeşil OSB’ler artık gündemde bizde bu konuya gerçekten hem atıklar konusunda yani çevreye duyarlı olma açısından arıtmalarımızla hem de bitkisel atıklarla buradaki kullanabileceğimiz diğer işte peynir alt suyu, zeytinle alakalı diğer bitkisel atıklarla bioenerji ile nasıl faydalanabiliriz diye bununla ilgili görüşmeler yapıyoruz ki baya yol katetmiş durumdayız. İnşallah onları da bir projelendirmeyle buraya kazandırırız. Yani burada ciddi anlamda hem gelen hammaddesinden hem çıkan atığına kadar her yönüyle hem çevreye duyarlı hem ekonomiye katkı sağlayacak bir proje olsun diye uğraşıyoruz inşallah kısa sürede de bunların sonuçlarını da alırız.” Dedi.

“Firmaları rekabete nasıl sokarız, bunun düşüncesindeyiz”

Ezine OSB Müdürü Alper Altınok, burada yer alacak firmaları nasıl daha çok rekabete sokarız onun düşüncesindeyiz diyerek şunları söyledi; “Kentimizin marka değerleri var aslında bu orta ölçekli firmalar içinde büyük avantaj, biz burada sadece yeri yapalım insanlar yapsın fabrikasını napıyorlarsa yapsınlar biz buradan bir aidat toplayalım mantığıyla değil, buradaki işletmeleri de hem bölgede hem Türkiye’de hem de Dünyada rekabete nasıl açarız, rekabete nasıl sokarız bunun düşüncesindeyiz. Bununla alakalı kümelenmeyle alakalı bir proje yazdık. Şimdi Güney Marmara Kalkınma Ajansında, bu ay herhalde sonuçlanacak herhalde oda gelirse kümelenme çalışmalarına başlayacağız. Bu kümelenme çalışmaları da sektörlerin alt sektörleriyle birlikte bütün Dünyaya entegre olması bir nevi. Yani sizin bu çalışma firmanızın bir checkupunu çıkartıyor, analizini çıkartıyor. Ürettiğinizin malın kalitesinden, pazar payından, kendi mali verilerinizden personel kalitenize kadar bir kendinizin ne olduğunu öğretiyor. Daha sonra sizin rakiplerinizin analizini yapıyor, hangi pazarlara açılabilirsiniz diğer sizin sektörünüzle alakalı kümelenmelere dahil olabiliyorsunuz, pazar paylarınız olabiliyor. İşte bu kümelenmelerin analizlerinin sonucunda ulaşmak istediğiniz pazarlara, hangi eğitimleri hangi kaliteleri hangi belgeleri alarak gidebilirsiniz bunlar konusunda yardımcı oluyor. Sadece burada fiziki olarak bir şey değil yani altyapı yapalım firmalara buraya hibe verelim değil. Bundan sonrasında da bu kaliteyi nasıl yakalarız yani Ezine Gıda OSB’den çıkacak bir ürünü daha kaliteli ve daha yüksek pazarlara, yüksek fiyatlara nasıl satarız bununda çalışmasını yapacağız bundan sonra. Yani dediğim gibi gitgide bir şeyler ete kemiğe büründükçe insanı heyecanlandıran bir durum” dedi.

Ezine OSB’de ciddi bir işbirliği var

Ezine OSB müdürü Alper Altınok, OSB’nin yapımında ciddi bir iş birliği olduğunu söyleyerek AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’a teşekkür ederek şunları söyledi; “Ezine OSB çok hızlı ilerledi, tabi bu hızlı ilerlemesi başta AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Sayın Bülent Turan ciddi oranda bu işin üzerine düştü sahiplendi yani resmen kendi birebir ilgilenerek ve onun sayesinde de ben buradaki yerel dinamiklere de buradan teşekkür etmek istiyorum ciddi bir işbirliği oldu. OSB konusunda yani buradaki diğer sektörlerden olan firma sahipleri ya da bürokratlarda bu işe gerçekten sahip çıktı. Sayın Valimiz, Özel İdare Genel Sekreterimiz, Kaymakamlarımız, burada daha önce görev yapan belediye başkanlarımız gerçekten Çanakkale’deki bütün söz sahibi kişiler diyeyim hepsinin bir faydası oldu burada onun çok büyük faydası oldu. Ankara’da da bunun yansımalarını görüyoruz hakikatten bu OSB’lerle ilgili gittiğimiz toplantılarda Bakanlarımızın bile Ezine OSB’ye bakışları çok farklı bunu hissediyoruz. Ezine’yi soruyorlar ya da bir şeyimiz varsa diye bizde zaten fırsat vermiyoruz yani buraya gelecek olan yatırımlarla ilgili sürekli Bülent beyin bir lafı var Ankara’da yakamıza yapışın diye bizde hakikatten yakalarına yapışıyoruz” ifadelerini kullandı.

8 Binlik Direkt İstihdam

Ezine OSB Müdürü Altınok, OSB’de 8 bin kişilik direkt istihdam sağlanacağını dile getirdi ve; “Bizim şuandaki başvuran firmaların çalıştırabileceği kapasiteler yaklaşık 8 bin burada direkt bir istihdam olacak. Bunu sadece bir başlangıç olarak düşünüyoruz, buraya yan kuruluşlar ile hizmet sunacak birçok konuda faydası olacak ve personel istihdamını Ezine’de çoğaltacak bir proje. 8 bin direkt istihdam diyoruz bunun aileleri ile 20 binin üzerinde 24-25 bin civarında bir istihdam ve bir nüfus demek şu anda Ezine’nin merkez nüfusu 14-15 bin yani Ezine’den daha büyük bir Ezine gelecek buraya ki Ezine Belediye Başkanımız Güray Yüksel’de bununla ilgili çalışmalarına başladı. 5 sene sonra Ezine nasıl olur, imar çalışmaları diğer altyapı çalışmalarıyla ilgili dediğim gibi ciddi bir iş birliği var burada” dedi.

Türkiye’de sayılı OSB’lerden

Ezine OSB Müdürü Alper Altınok, Ezine OSB’nin Türkiye’deki sayılı OSB’lerden olduğunu dile getirerek şunları söyledi; “Şöyle bir avantajı var sadece Ezine olarak düşünmek gerçekten yanlış tüm bölgeye hitap edecek ki Türkiye’de sayılı OSB’lerden birisi bize sadece Çanakkale’den değil Ankara’dan, Antep’ten, İstanbul’dan, Balıkesir’den, Fransa’dan, Almanya’dan talepler var. Ciddi anlamda bütün Türkiye’den bizi burada arıyorlar. Telefonla arayıp soran çok, bilgi almak isteyen çok. OSB’lerle ilgili genel bir kanı var yavaş ilerlemesi, uzun sürmesiyle alakalı biz burada o tabuyu yıkıyoruz resmen. Yani hani çok ciddi yol katediyoruz. Biraz önce dediğim gibi sadece Ezine’yle değil, Dünya projemiz köprü projemiz var Çanakkale’de onunla beraber, Küçükkuyu’da ki rampaların tünel ile geçilmesi o yolun rahatlamasıyla birlikte Lojistik anlamında da ulaşıma rahat bir yer olacak Çanakkale bunların bütün totaline baktığımız zaman Troya 2018 yılı ile birlikte bir hareketlenme oldu, karşıda dalış turizmi ile ilgili ciddi gelişmeler var. Bunun totaline baktığınız zaman Çanakkale, Türkiye’nin parlayan yıldızı. Organize sanayi bölgesi de bunu ciddi anlamda üretime dayalı tarım hayvancılık olarak düşündüğümüz zaman bölgeye çok büyük bir katkı sağlayacaktır yani hem girdi olarak hem katma değer olarak çok ciddi bir katkı sağlayacaktır. Bölgedeki tarım ve hayvancılık ile uğraşan vatandaşlarımızın bile heyecanı büyümeye başladı. Biz şimdi onu da Tarım il müdürümüzle görüşmelerimiz sürüyor. Üniversiteyle iyi bir iş birliği içerisindeyiz, protokolleri hazırlıyoruz, protokoller yapacağız. Bir laboratuvar kazandırdık üniversiteye yaklaşık 1 milyon civarında. Şimdi onu geliştirip mükemmeliyet merkezi, AR-GE merkezi yapmaya çalışıyoruz yani burada ki meslek yüksek okulu, Üniversiteyi bu sanayi ile birlikte hem yetişmiş personel hem de öğrencilerin yetişmesini sağlayacak bir ortam hazırlamak istiyoruz. Gerçekten Çanakkale’nin geleceği hem bizden sonraki nesillerimiz için hem de bölgede iş yapan firmaların geleceği için çok büyük bir yer tutuyor. İnşallah bunların hepsi böyle bu günkü hız ile gider bir an önce 2023 Çanakkale’nin yılı olsun diyoruz, köprüdür diğer projelerdir, bununla birlikte de burası da herhalde faaliyete geçer diye düşünüyoruz. Bu hızla gidersek 2023’te bacalarımız tütmeye başlar.”

Başvuruların %30’u süt ürünleri üzerine

Başvuru yapanlar hakkında bilgi veren Altınok; “Bölgede bulunan tanınmış firmaların hemen hemen hepsinin bir başvurusu var ki ciddi anlamda bir an önce yatırıma geçmek isteyenlerde var. Ezine OSB gıda sektörüne yönelik, yani gıdayı burada işleyebiliyorsunuz, gıda ile ilgili üretim yapabiliyorsunuz, paketleme yapabiliyorsunuz bunun dışında paketleme yaparken kullandığınız malzemeleri burada üretemiyorsunuz. Burada bizim süt ve süt ürünleri üzerine taleplerimiz var başvuruların yaklaşık olarak %30’u süt ve süt ürünleri üzerine %15-20’si zeytin, zeytinyağı üzerine, Et işleme tesisleri var, balık ve konserve üzerine var, salça üzerine var, meyve suyu üzerine var başvurular. Fransa’dan bir firma var ciddi anlamda Avrupa’da da büyük bir tesisi olan iş yapan dediğim gibi yani burada bölgede üretilebilen hemen hemen her şeyin ya da şu anda faaliyette bulunan bal üzerine var reçel üzerine var tatlı üzerine var. Hemen hemen gıdayla alakalı bütün ürünlerin burada bölgemizde bulunan talepleri var.”

130’dan fazla talep var

Talepler hakkında bilgi veren Altınok; “130’dan fazla talep var ki hala daha talepler gelmeye devam ediyor. Tabi şöyle de bir durum var, bizim işlerimiz hızlandıkça arayan ve soran sayısı fazlalaşmaya başlıyor. Başvuranların %90’ı hemen faaliyete geçmeye hazır. Oda bize şunu gösteriyor 91 parselimiz var, büyük parsel talep eden firmalar var yani 3-4 tane parseli birleştirip’ te büyük bir tesis yapacak olan firmalar var. Yaklaşık 80 fabrika olur diye düşünüyoruz birleştirmeler ile birlikte yani %100 dolulukla başlayacağız gibi gözüküyor. Buda ciddi bir şey %100 dolulukla başlamak.” dedi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol