Antepfıstığı Ayvacık’ın yeni gelir kapısı olacak

Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin; “Belediye olarak Yeşil altın olarak bilinen Antepfıstığını ilçemizde yeniden canlandırarak, bölge ekonomisine katkı sağlamaktır. Antepfıstığı ‘Yeşil Altın’ Ayvacık’ın yeni gelir kapısı olacak” dedi.

Antepfıstığı Ayvacık’ın yeni gelir kapısı olacak

Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin; “Belediye olarak Yeşil altın olarak bilinen Antepfıstığını ilçemizde yeniden canlandırarak, bölge ekonomisine katkı sağlamaktır. Antepfıstığı ‘Yeşil Altın’ Ayvacık’ın yeni gelir kapısı olacak” dedi.

12 Eylül 2017 Salı 13:19
Antepfıstığı Ayvacık’ın yeni gelir kapısı olacak

Ayvacık Belediye Başkanlığı Gaziantep Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü ile yapılan protokol ile verimi düşmüş Antep fıstığı ağaçlarının tekrardan verime başlaması ve Antepfıstığı üreticilerine pratik ve teorik eğitimin verilmesi kapsamında Ayvacık’tan giden heyet Gaziantep’te çeşitli ziyaretler bulundu. Başkan Şahin, geziye katılan üreticiler ve muhtarlarla bir araya geldi. Geziyi değerlendiren Başkan Mehmet Ünal Şahin; “Antepfıstığı üretimini siz üreticilerle birlikte Gaziantep’te yerinde inceledik. Katılan arkadaşlara buradan teşekkür ediyorum. Bu projeye başlamamızın sebebi 6-7 yıldır verim vermeyen Antepfıstıklarını belediye olarak bir şekilde gündeme getirerek, verim nasıl olabilir dedik ve bunda da başarılı olduk. Enstitüsünün yaptığı sünnü tozlanmadan sonra Antepfıstıkları verim verdi. Bugün bakın Ayvacık pazarında artık fıstık satılıyor. Bu bizim belediye olarak özlediğimiz görüntüydü. Şimdi sizlere şunu demek istiyorum. Halk bizi ve muhtarlarımızı seçti. Bizleri bir yerlere getirdi. Ama otursunlar diye getirmedi. Üretelim faydalı olalım diyerek getirdi. Yıllar evvel ilçemizde yetişen bitkiler toplanır ve yurt dışına giderdi. Ben İlçemizden topladığım bu ürünlerin ticaretini yaptım ve para kazandım, bölgemde vergi rekortmeni oldum. Bakın ilçemiz o kadar doğallık yönünden o kadar zengin ki İlçemizin taşı toprağı altın. Bunu doğru zamanda doğru hamleler yaparak başarıya ulaşmak çok önemli. Bu arada tabi ki Antep’ten gelip te bu teknolojiyi, bilimsel çalışmayı öğreten görevli arkadaşlara Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü’ne buradan şahsım ve sizlerin adına teşekkür ediyorum” dedi. “İnanıyorum Antepfıstığında verim arttıkça bölgemizde fıstık ağaçları artacak. Bunlara yeni bahçeler eklenecek” diyen Başkan Şahin; “Belediye olarak Antepfıstığını aşılama, budama, gübreleme gibi konularda bize yardım edebilecek, dört arkadaşı İŞKUR bünyesinden belediyemize işçi olarak aldık. İşi aldığımız bu arkadaşlar öncelikle fıstık yetişen köylerimizden. Belediye olarak hem istihdam sağladık, hem de proje süresince bu arkadaşlara Gaziantep’ten gelen yetkililer Antepfıstığının aşılanmasından bakımına kadar bilgiler verdiler. Bu arkadaşlar öğrendikleri bu bilgileri ileriki günlerde daha geniş kitlelere yayarak bilgi aktarımında bulunacaklardır. Melengiç diye bölgemizde doğada yetişen bitki var. Bölgemizde yaşayan insanlarımız bu bitlinin ne işe yaradığını bilmeyebilir. Bakın bu bitkinin meyvesinden Melengiç kahvesi yapılıyor. Bu bitkinin kahvesi, antioksidan ve fenolik bileşenleri sayesinde cildi güzelleştirirken vücudu da yaşlanmaya karşı koruyor. Onunda rehabilitasyonunu yaparak, Ayvacık’ta doğal ortamda yetişen bu bitkinin Melengiç kahvesini üretip ülke İlçe ekonomisine girdi sağlayacağız. Bu gezinin amacı yapılan uygulamaları yerinde görmekti. Geziyi katılan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“Çalışmalara başladık”

Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Ayvacık Belediye Başkanlığı olarak köylüye yük olan yıllardır ürün alınamayan bu ürün hakkında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına başvuruda bulunduk. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin ardından bakanlık bizi Gaziantep’te bulunan Tarım Bakanlığına bağlı bulunan Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü buluşturdu. Geçen yıl 2017 Mart ayında belediye başkanlığı olarak Gaziantep’te bulunan Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile çalışmalara başladık. Antep’ten gelen grup ilk önce örnek pilot bahçeler oluşturdu. Bu bahçelerin budamaları, ilaçlamaları bakımları yapılarak bu yönde çalışmalara hız verildi. Bu yaptığımız çalışmaları yerinde gören ve ürün alamayan vatandaşlarımız, bu projeye katılarak, belediyemizin desteklediği bu projeye destek verdiler. Antep’ten gelen yetkililer meyve vermeyen ağaçların ürün alınamamasının sebebi olarak bakımsızlık. İkinci sebebi ise Antepfıstığı ağaçlarında erkek ve dişisi var. 20 ağaca bir erkek ağaç düşüyor. Fakat bizim yöremizde erkek ağaçları erken çiçek açtığı için dişi ağaçları tozlayamıyor. Enstitüden gelen arkadaşlar bölgeye uygun erkek kalemler Gaziantep’ten getirilerek örnek bahçelerde aşılama yaptı. Sünni tozlanma işini ise Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden gelen yetkililer unla çiçek tozunu karıştırarak sünni tozlanma işini örnek bahçelerde uyguladılar. Bu yapılan hizmetlerin neticesinde bu yıl bazı bahçelerde bilhassa örnek bahçelerde çok güzel verim elde edildi. Şimdi bunu gören ve ürün alamayan diğer vatandaşlarımız bu verimden faydalanmak üzere belediye başkanlığımıza gelerek müracaatta bulunuyorlar. Buda bizi sevindiriyor.”

“Antepfıstığı ‘Yeşil Altın’ Ayvacık’ın yeni gelir kapısı olacak

Ayvacık ilçesinin önemine değinen Başkan Şahin; “Ayvacık tarım ve hayvancılık yönünden oldukça zengin bir ilçe. Proje programı dahilinde başlatmış olduğumuz 7 yıldır verim alınamayan Antepfıstığından ürün alıp, hem ilçe ve aile ekonomilerine katkı sağlamak hem tarımsal ürün desenini zenginleştirerek ilçe ekonomisine gelir kaydetmektir. Bu ürünün Ayvacık ekonomisine katkısı yokmudur. Ben şunu söylüyorum evet var.  Bugün bakıyorum Ayvacık pazarında Antepfıstığı satışı var. Daha evvelden Antepfıstığından bir lira elde edemeyen köylüler, hasattın başladığı ilk gün kilosu 15 liradan pazarda alıcı buldu. İlerleyen günlerde fiyat aralığı 20 ve 25 TL’yi gürdü. Muhtarlarımızla birlikte program dahilinde Gaziantep’e ziyarette şunu yerinde gördük.  Orda da yaş Antepfıstığının yaş fiyatı ürünün kalitesine göre 20-25-30 TL olarak alıcı buluyor. İlerleyen yıllarda Antepfıstığı zeytin ve hayvancılıktan sonra önemli gelir kaynağı olacaktır.” dedi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol