Baş­kan Er­do­ğan'­dan Bos­na'­ya an­lam­lı zi­ya­ret

Bi­ga Be­le­di­ye Baş­ka­nı Bü­lent Er­do­ğan, Bi­ga Bos­na Her­sek Kül­tür ve Da­ya­nış­ma Der­ne­ği baş­ta ol­mak üze­re STK'­lar ve iş adam­la­rın­dan olu­şan he­yet­le Bos­na Her­sek­'e zi­ya­ret­te bu­lun­du.

 Baş­kan Er­do­ğan'­dan Bos­na'­ya an­lam­lı zi­ya­ret

Bi­ga Be­le­di­ye Baş­ka­nı Bü­lent Er­do­ğan, Bi­ga Bos­na Her­sek Kül­tür ve Da­ya­nış­ma Der­ne­ği baş­ta ol­mak üze­re STK'­lar ve iş adam­la­rın­dan olu­şan he­yet­le Bos­na Her­sek­'e zi­ya­ret­te bu­lun­du.

22 Temmuz 2019 Pazartesi 17:46
 Baş­kan Er­do­ğan'­dan Bos­na'­ya an­lam­lı zi­ya­ret

­S­reb­re­nit­sa Soy­kı­rı­mı'­nın 24. yıl­dö­nü­mün­de Za­vi­do­vi­ci Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ha­şim Mu­jo­no­vic­'in res­mi da­vet­li­si ola­rak Bos­na Her­sek­'e da­vet edi­len Bi­ga Be­le­di­ye Baş­ka­nı Bü­lent Er­do­ğan, Bul­ga­ris­tan, Bos­na Her­sek, Ma­ke­don­ya ve Yu­na­nis­tan­'ı kap­sa­yan zi­ya­ret­le­ri­ni ger­çek­leş­tir­di. İlk yurt dı­şı zi­ya­re­ti­ni Sreb­re­nit­sa Soy­kı­rı­mı An­ma Prog­ra­mı kap­sa­mın­da Bos­na Her­sek­'e ger­çek­leş­ti­ren Bi­ga Be­le­di­ye Baş­ka­nı Bü­lent Er­do­ğan be­ra­be­rin­de­ki he­yet­le Bi­ga için ti­ca­ri ve kül­tü­rel gö­rüş­me­le­re ka­tıl­dı. 41 ki­şi­den olu­şan he­yet ay­nı za­man­da Os­man­lı'­dan gü­nü­mü­ze mi­ras ka­lan köy ve ka­lı­cı eser­le­ri de zi­ya­ret et­ti. Bi­ga Bos­na Her­sek Kül­tür ve Da­ya­nış­ma Der­ne­ği ta­ra­fın­dan her yıl Sreb­re­nit­sa soy­kı­rı­mı an­ma prog­ra­mı­na ka­tı­lım sağ­la­nır­ken, bu yıl ilk kez Bi­ga Be­le­di­ye­si ön­cü­lü­ğün­de ger­çek­leş­ti. Zi­ya­ret­le­rin kül­tü­rel ve ti­ca­ri baş­lık­lar al­tın­da sağ­lan­dı­ğı­nı be­lir­ten Bi­ga Be­le­di­ye Baş­ka­nı Bü­lent Er­do­ğan, "Ni­hai prog­ra­mı­mız kar­deş Boş­nak mil­le­ti­nin en de­rin ya­ra­sı ola­rak ta­rih­te­ki ye­ri­ni alan Sreb­re­nit­sa soy­kı­rı­mı kur­ban­la­rı­nı an­mak ve kar­deş­le­ri­mi­zin acı­sı­nı pay­laş­mak ol­du. Sreb­re­nit­sa Soy­kı­rı­mı'­nın 24. yıl dö­nü­mün­de Po­to­ça­ri Anıt Me­zar­lı­ğı'n­da dü­zen­le­nen ce­na­ze tö­re­ni­ne ka­tıl­dık. Av­ru­pa'­nın or­ta ye­rin­de şe­hit edi­len 8 bin 372 Boş­nak kar­de­şi­mi­zi say­gı ve rah­met­le an­dık. Ay­nı za­man­da Bul­ga­ris­tan, Bos­na Her­sek, Ma­ke­don­ya ve Yu­na­nis­tan­'ı kap­sa­yan zi­ya­ret­le­ri­miz­de he­ye­ti­miz­de­ki ka­tı­lım­cı­lar­la bir­lik­te ti­ca­ri ve kül­tü­rel gö­rüş­me­ler sağ­la­dık. Bi­ga'­mı­zı an­lat­tı­ğı­mız iki­li ve he­yet gö­rüş­me­le­rin­de şe­hir­ler ara­sı et­ki­le­şi­min ge­liş­me­si için önem­li ka­rar­lar al­dık. Da­vet­le­ri için Za­vi­do­vi­ci Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ha­şim Mu­jo­no­vic baş­ta ol­mak üze­re, Bi­ga Bos­na Her­sek Kül­tür ve Da­ya­nış­ma Der­ne­ği'­miz ile tüm eme­ği ge­çen­le­re te­şek­kür edi­yo­rum. Ta­ri­hi­mi­ze, kül­tü­rü­mü­ze ve kar­deş­li­ği­mi­ze sa­hip çı­ka­cak, acı­la­rı­mı­zı pay­la­şa­ca­ğız" de­di.
­Zi­ya­re­tin ilk du­ra­ğı Bul­ga­ris­tan­'ın Fi­li­be şeh­ri olur­ken, Bul­gar-­Türk İş Adam­la­rı Der­ne­ği (BUL­TİŞ) ve Sof­ya'­da­ki Bul­gar-­Türk Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Oda­sı (BUL­Tİ­ŞAD) baş­kan ve yö­ne­ti­ci­le­riy­le bir ara­ya ge­lin­di. Bul­ga­ris­tan ile Tür­ki­ye ara­sın­da­ki ti­ca­ri ve kül­tü­rel ça­lış­ma­lar ko­nu­şu­lur­ken, baş­ta Sof­ya ve Fi­li­be şe­hir­le­ri ol­mak üze­re Bi­ga ile ya­pı­la­bi­le­cek fa­a­li­yet­ler üze­rin­de fi­kir alış­ve­ri­şin­de bu­lu­nul­du. Bi­ga Be­le­di­ye Baş­ka­nı Bü­lent Er­do­ğan gü­nün anı­sı­na he­di­ye tak­dim eder­ken, gö­rüş­me­le­rin ha­yır­la­ra ve­si­le ol­ma­sı­nı di­le­di. Bos­na Her­sek prog­ra­mı baş­kent Sa­ray Bos­na'­da­ki Bos­na-­Her­sek­'in ilk cum­hur­baş­ka­nı Ali­ya İz­zet­be­go­viç­'in kab­ris­ta­nı­nın zi­ya­ret edil­me­siy­le baş­la­dı. Bos­na Her­sek Fah­ri Baş­kon­so­lo­su Ah­met Ke­mal Bay­sak­'ın eş­lik et­me­siy­le ül­ke­nin ta­ri­hi Mos­tar şeh­ri, Os­man­lı'­dan gü­nü­mü­ze ula­şan Türk kö­yü olan Po­çi­tel ve der­viş­le­rin me­ka­nı ola­rak bi­li­nen Bu­na neh­ri­nin doğ­du­ğu yer olan Sa­rı Sal­tuk­'un kur­muş ol­du­ğu Al­pe­ren­ler (B­la­gay) Tek­ke­si zi­ya­ret edil­di. Ta­ri­he ta­nık­lık edil­me­si ve ve­rim­li in­ce­le­me­le­rin ar­dın­dan Za­vi­do­vi­ci şeh­ri­ne ha­re­ket edil­di. Za­vi­do­vi­ci Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ha­şim Mu­jo­no­vic­'ın kar­şı­la­dı­ğı Bi­ga Be­le­di­ye Baş­ka­nı Bü­lent Er­do­ğan ve he­yet ilk zi­ya­re­ti­ni şe­hit­li­ğe ger­çek­leş­tir­di. Za­vi­do­vi­ci böl­ge­sin­de kat­le­di­le­rek şe­hit edi­len 1015 ma­sum in­sa­nın ka­bir­le­ri­nin bu­lun­du­ğu şe­hit­lik­te biz­zat Za­vi­do­vi­ci Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ha­şim Mu­jo­no­vic bil­gi­len­dir­me yap­tı. Şe­hit­lik­te­ki beş ka­bir­de Türk­le­rin yer al­dı­ğı, bi­ri­nin ise İd­ris­ko­ru Kö­yü'n­den Tun­cay Kur­tul­'a ait ol­du­ğu bil­gi­si he­ye­ti da­ha da hü­zün­len­dir­di.
­Bi­ga Be­le­di­ye Baş­ka­nı Bü­lent Er­do­ğan ve Za­vi­do­vi­ci Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ha­şim Mu­jo­no­vic ara­sın­da ge­çen sı­cak gö­rüş­me­nin ar­dın­dan Er­do­ğan Mu­jo­no­vic­'a pla­ket tak­dim et­ti. İki baş­kan iki şe­hir ara­sın­da kar­deş şe­hir pro­to­ko­lü­nün gö­rü­şül­me­si ve kül­tü­rel fa­a­li­yet­le­rin ger­çek­leş­me­si için iş­bir­li­ği­nin sağ­lan­ma­sın­da mu­ta­bık kal­dı. Sreb­re­nit­sa soy­kı­rı­mı an­ma prog­ram­la­rı­na Bi­ga Be­le­di­ye Baş­ka­nı Bü­lent Er­do­ğan, Tür­ki­ye Bos­na Her­sek Kül­tür Der­nek­le­ri Fe­de­ras­yo­nu Baş­ka­nı Mus­ta­fa Gü­neş, Bi­ga Bos­na Her­sek Kül­tür ve Da­ya­nış­ma Der­ne­ği Baş­ka­nı Er­gün Er­kap ve STK yö­ne­ti­ci­le­ri ka­tıl­dı. Soy­kı­rı­ma uğ­ra­yan 8 bin 372 ki­şi için Po­to­ça­ri Kö­yü'n­de­ki Akü Fab­ri­ka­sın­da ya­pı­lan an­ma prog­ra­mı­na Tür­ki­ye'­yi tem­si­len Genç­lik ve Spor Ba­ka­nı Meh­met Ka­sa­poğ­lu da ka­tı­lım sağ­lar­ken, Akü Fab­ri­ka­sı'­nın ya­nın­da yer alan anıt me­zar­la­rın bu­lun­du­ğu ala­na çi­çek bı­ra­kı­la­rak du­a­lar edil­di ve kat­le­di­len Boş­nak­lar def­ne­dil­di. Baş­kan Er­do­ğan, anı def­te­ri­ni im­za­la­ya­rak Boş­nak mil­le­ti­nin en de­rin ya­ra­sı olan Sreb­re­nit­sa soy­kı­rı­mı­nı kı­na­dı­ğı­nı ve kar­deş­le­ri­nin acı­sı­nı pay­laş­tı­ğı­nı ta­ri­he not düş­tü. ­
An­ma prog­ram­la­rı­nın ar­dın­dan Bi­ga Be­le­di­ye Baş­ka­nı Bü­lent Er­do­ğan, Bi­haç Kan­ton Baş­ba­ka­nı Mus­ta­fa Ruz­niç ve Bi­haç Be­le­di­ye Baş­ka­nı Nis­vet Yu­siç ile bir ara­ya gel­di. Kan­ton Baş­ba­ka­nı Ruz­niç Tür­ki­ye ile Bos­na'­nın kar­deş ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek Bi­haç ile ya­pı­la­cak ti­ca­ri ve kül­tü­rel ça­lış­ma­la­ra im­za at­mak­tan bü­yük mem­nu­ni­yet du­ya­cak­la­rı­nı ifa­de et­ti. Baş­kan Er­do­ğan ile Baş­kan Yu­siç ara­sın­da ger­çek­le­şen gö­rüş­me­de kar­deş şe­hir pro­to­ko­lü­nün gün­de­me ge­ti­ril­me­si ve kül­tü­rel fa­a­li­yet­le­rin ger­çek­leş­me­si için iş­bir­li­ği­nin sağ­lan­ma­sı de­ğer­len­di­ril­di. Baş­kan Er­do­ğan, Kan­ton Baş­ba­ka­nı Ruz­niç ve Baş­kan Yu­siç­'e Türk ve Bos­na bay­rak­la­rı­nın yer al­dı­ğı fin­can ta­kı­mı ve pla­ket tak­dim et­ti. Dö­nüş prog­ra­mın­da ise he­yet Ma­ke­don­ya'­da­ki Mus­ta­fa Ke­mal Ata­türk­'ün öğ­re­nim gör­dü­ğü As­ke­ri İda­di bi­na­sı­nı ve Yu­na­nis­tan­'ın Se­la­nik şeh­rin­de bu­lu­nan Ata­türk Evi­ni zi­ya­ret et­ti.


 

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol