Çanakkale’de adli yıl törenle açıldı

Çanakkale’de 2018-2019 Adli Yılı düzenlenen tören ile başladı.

Çanakkale’de adli yıl törenle açıldı

Çanakkale’de 2018-2019 Adli Yılı düzenlenen tören ile başladı.

03 Eylül 2018 Pazartesi 17:07
Çanakkale’de adli yıl törenle açıldı

Yeni Adli Yıl nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, Baro Yönetin Kurulu Üyeleri ve önceki Baro Başkanları ve çok sayıda avukat katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Törende konuşan Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, 2018-2019 Adli yılının hayırlı olmasını diledi. Şarlan; “‘Adalet Mülkün Temelidir’ sözünün en temel prensibimiz olması gerektiği düşüncesiyle yeni adli yıla başlıyoruz. Biz avukatlar; yeni adli yılın; daha adil bir yıl olmasını temenni ediyoruz. Yeni adli yılın; hukukun üstünlüğü temeli üzerinde yükselen yeni bir başlangıç olmasını arzuluyoruz. Yeni adli yılın, insan haklarının, adil yargılanmanın, demokrasinin ve sağduyunun egemen olduğu bir yıl olmasını diliyoruz. Yeni adli yılın, adalete yakışır bir yıl olması arzusuyla, “Çanakkale Geçilmez, Hukuk Devleti Ve Demokrasiden Vazgeçilmez” diyoruz. Büyük bir özveriyle mesleklerini yapmaya çalışan biz avukatlar ile birlikte tüm yargı mensuplarına çok önemli bir görev düşmektedir. Bu görev, Cumhuriyetin, demokratik hukuk devletinin ve hukukun üstünlüğünün korunması, Adaletin tarafsız ve etkin bir şekilde dağıtılmasına katkı sağlamaktır. Bu aziz vatanın, vatansever, namuslu, vicdanlı Avukatları, Hakimleri ve Savcıları vardır.  Bizler hep birlikte hukukun üstünlüğünü tesis etmek ve yargıyı her vatandaşın güvenli limanı haline getirmek zorundayız. Bunu da birlikte başaracağız. Unutulmamalıdır ki, “Hukuk bir gün herkese lazım olur…”  Herkes adalet önünde eşit olmalıdır. Adalet figüründeki kapalı gözler, hiçbir zaman açılmamalıdır. Beklentimiz, her şart altında, ne olursa olsun, adli yılda yargının bağımsızlığı, Avukat, Hakim ve Savcıların her türlü baskıdan ve her türlü etkiden uzak birlikte çalışabilmeleridir” dedi.

“Israrla, savunma hakkı diyeceğiz”

“Savunma, yargılamanın temelidir. Devleti meşru kılan adalet, adaleti meşru kılan ise savunmadır” diyen Şarlan; “Bu sebeple, biz avukatlar, yeni adli yılda da ısrarla, savunma hakkı diyeceğiz, adil yargılanma hakkı diyeceğiz, hukuk devleti diyeceğiz, yargı bağımsızlığı diyeceğiz, her zaman kuvvetler ayrılığı diyeceğiz, mahkeme ve hakim teminatı, kanun önünde eşitlik diyeceğiz, hak arama hürriyeti, hakim tarafsızlığı, hukuk güvenliği diyeceğiz, biz avukatız; herkes için adalet talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Biz avukatız, yargının kurucu unsuruyuz, olmaya devam edeceğiz. Biz Avukatlar her zaman, "Herkes İçin Adalet, Adalet İçin Avukat" demeye devam edeceğiz. Bir toplumu ayakta tutan ve birlikte yaşamayı sağlayan en önemli unsur hukuktur, adalettir. Hukukun ve adaletin olmadığı yerde, zulüm ve kaos vardır. Rejimi ne olursa olsun bütün devletlerde Mahkemeler vardır. Ancak sadece demokratik hukuk devletlerinde bağımsız savunma vardır.  Etkin ve bağımsız savunmanın olmadığı rejimlerde, hâkimler ve savcılar idarenin memurlarından ibarettir. Ancak bağımsız, tarafsız, adil, güvenilir ve hızlı bir şekilde tecelli eden adalet, toplumsal barış, huzur ve kardeşliği sağlayabilir. Bu amaçla, dünyanın bütün gelişmiş demokratik ülkelerinde, savunmanın ve savunma mesleğinin önündeki engeller kaldırılmış, uluslararası sözleşmelerle Avukatların mesleklerini özgürce yerine getirmelerine olanak sağlanmıştır. Demokratik ülkelerin Avukatları, o ülke yurttaşlarının sesidir” şeklinde konuştu.

“Avukatların sesi kesilirse, yurttaşların da nefesi kesilir”

Şarlan sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Son dönemlerde, Hukuk Fakültesi sayındaki artışa bağlı olarak mezun sayımız da hızla artmaktadır. Yüzü aşkın fakültede, bir yılda 20 bine yakın mezun çok yüksek bir rakamdır.  Bu sebeple, Avukatlığa, Hakimliğe ve Savcılığa kabul şartlarının mutlaka gözden geçirilerek, yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Hakim Savcılığa alımda muhakkak liyakat esasına göre karar verilmelidir. Bunun için yargı içerisinde; tarikat, cemaat ve benzeri yapılanmalara izin vermeyen, bağımsızlık, tarafsızlık ve objektifliği tüm çalışmalarında benimseyen, görünüşte değil, esasta şeffaf bir yargı anlayışı içinde adalet görevini yerine getirmek görevimiz olmalıdır. Bağımsızlığımızı ve Cumhuriyetimizi borçlu olduğumuz Büyük Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve yargı görevini ifa ettiği sırada ya da görevinden ötürü şehit edilmiş Avukat, Hakim, Savcı ve Kamu görevlisi tüm şehitlerimizi rahmet ve saygı ile anıyorum. Yeni adli yılda, vatandaşlarımızın en temel hakkı olan adalete ulaşmaları için savunma olarak çalışmaya devam edeceğiz. Yeni adli yılda, tüm yargı mensuplarımıza kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Tüm sorunların çözülebileceğine olan inancımı yenilemek istiyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu, ulu önderimiz, büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleri ile konuşmamı sonlandırmak istiyorum; “İstiklal, İstikbal, Hürriyet, Her Şey Adaletle Kaimdir” Adli yılın, Avukat, Hakim, Savcı meslektaşlarıma, hayırlı olmasını diliyor, hepinizi saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” Yapılan açıklamanın ardından tören sona erdi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
çanakkale
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol