ÇASİAD’dan ekonomi değerlendirmesi

Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇASİAD), Türkiye ve Dünya ekonomisi ile ilgili haftalık değerlendirmesini kamuoyuyla paylaştı.

ÇASİAD’dan ekonomi değerlendirmesi

Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇASİAD), Türkiye ve Dünya ekonomisi ile ilgili haftalık değerlendirmesini kamuoyuyla paylaştı.

02 Ocak 2018 Salı 17:30
ÇASİAD’dan ekonomi değerlendirmesi

ÇASİAD tarafından paylaşılan haftalık ekonomi değerlendirmesinde; “Türkiye ekonomisi, Aralık ayında tüketici ve üreticinin ekonomiye olan güveninde önceki aya göre gerileme yaşandı. TÜİK verilerine göre tüketici ve üretici güven endekslerinden hesaplanan Ekonomik Güven Endeksi önceki aya göre %3 azalarak 95 değerini aldı. TCMB verilerine göre hesaplanan Reel Kesim Güven Endeksi %2,1 azalarak 109,2 değerine geriledi. Alt endekslerden, gelecek 3 ay için üretim hacmi beklentisi ve gelecek 3 ay için ihracat siparişi beklentilerinin sırayla 8 ve 7 puan gerilemesi bu durumda etkili oldu. İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı ise Aralık ayında önceki ayki 79,5 değerinden 79 değerine geriledi. TÜİK verilerine göre önceki aya göre hizmet sektörü güven endeksi %3,5 oranında azalarak 96,2 değerine gerilerken, perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,7 oranında artarak 100,6 değerine yükseldi. İnşaat sektörü güven endeksi ise %1 oranında azalarak 81,6 değerine düştü. TÜİK verilerine göre Kasım ayında 2016 yılının aynı ayına göre ihracat %11,2 artarak 14,2 milyar Dolar, ithalat ise %21,3 artarak 20,5 milyar Dolar oldu. Aylık dış ticaret açığı geçen yıla göre %52 artarak 6,3 milyar Dolar oldu. 12 aylık dış ticaret açığı ise %23 yükselerek 73,1 milyar Dolar oldu. İstanbul Sanayi Odası ve Markit işbirliğinde hazırlanan İmalat Sanayi PMI endeksi Aralık ayında önceki ayki değerine göre 2 puan artarak 54,9 değerine yükseldi. İstanbul Sanayi Odası’nın açıklamasına göre, ihracat siparişleri Şubat 2011’den bu yana en yüksek hızda gerçekleştiği için firmaların yaptığı satın almalar da arttı. İstihdamın da Mart 2011’den bu yana en yüksek hızda artmasının büyümeyi desteklediği belirtildi.

Dünya ekonomisi

Almanya ekonomisinin 2018 yılında büyüme hızını ivmelendirmesi bekleniyor. Almanya Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün (IFO) hazırladığı anket verilerine göre ülkenin 2018 yılı büyüme beklentisi %2’den %2,6’ya çıkarıldı. Financial Times’ın 2018 ekonomik beklentileri için Euro Bölgesi Baş Ekonomistlerine düzenlediği ankete göre katılımcıların yarısı Avrupa Merkez Bankası’nın 2019 sonunda tahvil alımını bitirmesini bekledikleri, çoğunluğunun ise ilk faiz artışını 2019 yılının ilk yarısında bekledikleri açıklandı.  Japonya Merkez Bankası’ndan geçen hafta yapılan açıklamada, tahvil alımlarının Ocak ayında da aynı hızda süreceği belirtildi. Enflasyonun beklenen seviyeye gelmesi için tahvil alımları gerektiği sürece devam edeceği daha önceden açıklanmıştı. Ülkede işsizlik seviyesi de Kasım ayında son 24 yılın en düşük seviyesi olan %2,7’ye geriledi. Hindistan’da imalat sanayi PMI endeksi son 5 yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi. PMI endeksi önceki ayki 52,6 değerinden 54,7 değerine yükseldi. Bu durumda siparişlerin 14 ayın en yüksek seviyesinde artması etkili oldu” ifadeleri yer aldı.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Ekonomiçasiad
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol