Çevrecilerden 'Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı' tepkisi

Çanakkale’nin tek içme su kaynağı olan Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası içerisinde kalan Kirazlı’da altın madenciliği işletmesine Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı verilmesinin ardından vatandaşlar mücadele için yine bir araya geldi.

Çevrecilerden 'Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı' tepkisi

Çanakkale’nin tek içme su kaynağı olan Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası içerisinde kalan Kirazlı’da altın madenciliği işletmesine Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı verilmesinin ardından vatandaşlar mücadele için yine bir araya geldi.

03 Ağustos 2018 Cuma 15:51
Çevrecilerden 'Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı' tepkisi

Hem Kazdağları hem de kentimizin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ve çevresini korumaya yönelik başta çevreciler olmak üzere kentlilerin mücadelesi devam ediyor. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Çanakkale Belediyesinin de büyük destek verdiği bu mücadeleler sürerken, son olarak Kirazlı’da altın madeni işletmesine Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı verilmesi kentlileri bir kez daha bir araya getirdi. Kentin tek su kaynağının çevresinde altın madenciliğinin önünü açan ruhsata tepki amaçlı düzenlenen basın açıklamasına, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Cumhuriyet Halk Partisi YDK Üyesi Serdar Soydan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Belediye Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri, Çanakkale Belediyesi çalışanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda kentli katıldı. İda Dayanışma Derneği’nin gerçekleştirdiği basın açıklaması sonrası bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Bu Çanakkale’de ne var bilmiyorum. Neden herkesin gözü Çanakkale’de? Neden gözler hep Çanakkale’nin doğasında? Neden termikçisi bir yandan altıncısı bir yandan bu Çanakkale’nin doğasına, tarihine, toprağına, ormanına, suyuna tasallutta bulunuyor? Sanki hiçbir yer kalmamış gibi; dünyanın en güzel yörelerinden biri olan özellikle Kazdağlarını hepimiz iyi biliyoruz; dünyanın sayılı kaynaklarından biri. Ağacıyla, hayvanıyla, faunası ile çok ciddi bir tabiat harikası. Mitolojik geçmişi de bulunuyor. Eski çağlardan, binlerce yıldır çok önemli bir doğa parçası. Bu doğa parçası sayesinde doğa ve insanlık yaşam buluyor. Verimli topraklarda yaşıyoruz. Bu anlamda çok önemli bir değeri elimizde tutuyoruz. Bunun hiçbir noktası parayla ölçülemez bir değerdir. Dolayısıyla burada bir gariplik var. Biz karşı çıktıkça üstümüze gelmeye devam ediyorlar. Termikçiler de öyle, altıncılar da öyle. İşin bir başka boyutu da hukuksuzluk diz boyu. Biz mücadelemizi termikçilere ve altıncılara karşı yapıyoruz; başarılı sonuçlar da alıyoruz. Ama en son Kirazlı bölgesine Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatının verilmesi tarifi imkansız bir hukuksuzluğu ortaya koymuştur” dedi.

Danıştay kararına göre ÇED Raporunun nasıl düzenlenmesi gerektiği, bilirkişilerin nasıl oluşturulması gerektiği gibi bilgilerin yer aldığını kaydeden Başkan Gökhan, “Ama o rapor, o mahkeme kararı varken; seçimler bitmesi beklendikten sonra derhal Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı imzalanarak ilgililere verildi. Zaten bu süreçte ağaç katliamı devam ediyordu. Tespitleri de yapmıştık” dedi.

Çanakkale’nin suyu tehlike altında

Başkan Gökhan konuşmasına şöyle devam etti; “Şimdi yeni bir mücadelenin başlangıcındayız. Bizler doğamızı korumak zorundayız. Özellikle Atikhisar Barajı ve onun tepesinde kurulmak istenen Altın işletmesi Çanakkale için çok büyük bir tehlikedir. Çanakkale’nin suyu ile ilgili ciddi bir tehlike var. Onun için ben Çanakkale Belediye Başkanı olarak bu mücadelenin en önünde yer alıyorum. Çünkü içme suyumuz tehdit ediliyor. Böylece kent yaşamı tehdit ediliyor.  Daha önceden olduğu gibi aynı şekilde hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. İlgili firmaya verilmiş olan Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatının iptali için idari yargı süreçlerini başlatacağız. Bununla da yetinmeyi düşünmüyoruz” dedi.

Belediye Meclisi olağanüstü toplanacak

Konuyu Belediye Meclisi’ne de taşıyacağını kaydeden Başkan Gökhan, “Önümüzdeki hafta Meclisi olağanüstü toplantıya çağırmak suretiyle konuyu Meclis gündemine taşıyacağım. Bu toplantıya İl Genel Meclisi üyelerini ve çevre ile ilgili STK’ları da çağıracağız. Meclis üyesi arkadaşlarımızla görüşüyorum; orada herkes görüş ve düşüncelerini paylaşmalıdır. Bu kentin geleceğine hep beraber bugün olduğu gibi hepimiz sahip çıkmalıyız. Ben bu görevimi yapmaya çalışıyorum. Sonuna kadar da mücadeleye varım. Çanakkale’yi özellikle yakından ilgilendiren içme suyumuzu tehdit eden bu Kirazlı Bölgesindeki siyanürle altın işletme konusuna el atarak engellememiz gerekir. Meclis toplantısından sonra bir komisyon oluşturup, bu konuyu Ankara’ya kadar götürüp bu konu ile ilgili kamuoyu oluşturmamız gerekiyor. Tüm siyasi partileri de bu sürecin içerisinde dahil olmaya çağırıyorum. Burada bir siyaset konusu değil; kentin geleceği söz konusudur. Bu kentteki insanların ve hayvanların hatta tabiatın geleceği söz konusudur” şeklinde konuştu. Başkan Gökhan, “Bu noktada ilgili ve yetkililerden bu kararı bir kez daha gözden geçirmelerini, tehlikenin boyutlarını göz önüne alarak ruhsatı iptal etmelerini ve doğayı kurtarmak için ellerini vicdanlarına koymalarını diliyorum. Bu sadece bir dilektir, bizler hukuki olarak doğamızı suyumuzu korumaya devam edeceğiz. Sonuna kadar gideceğiz çünkü bizler sonuna kadar giden şehitlerimizin topraklarındayız” dedi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
çanakkaleAtikhisar
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol