ÇOMÜ, kendi elektriğini üretecek

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), 'Yeşil Kampüs' projesi ile Terzioğlu Yerleşkesi içine kurulacak 3 rüzgar türbininden 3 megavat gücünde elektrik ile kendi elektriğini üretecek. Bu sayede yılda 5 milyon TL tasarruf sağlayacak.

ÇOMÜ, kendi elektriğini üretecek

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), 'Yeşil Kampüs' projesi ile Terzioğlu Yerleşkesi içine kurulacak 3 rüzgar türbininden 3 megavat gücünde elektrik ile kendi elektriğini üretecek. Bu sayede yılda 5 milyon TL tasarruf sağlayacak.

09 Kasım 2017 Perşembe 16:21
ÇOMÜ, kendi elektriğini üretecek

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Terzioğlu Yerleşkesi içinde 3 noktaya 3 adet rüzgar tribünü kurulacak. ÇOMÜ, rüzgar tribünlerinden elde edilecek olan 3 megavat gücünde elektrikle kendi elektriğini üretecek ve bu sayede yılda ortalama 5 milyon TL bir tasarruf sağlanacak. Kalkınma Bakanlığı tarafından kabul edilen proje, yatırım programı içine alındı. Terzioğlu Yerleşkesi içine bu yıl kurulması planlanan birinci rüzgar tribünün ardından 2 yıl içinde kurulması planlanan 2 ve 3’ncü tribün ile üniversitenin elektrik ihtiyacının karşılanması hedefleniyor. Sistem yaklaşık 13 milyon liraya mal olacak.

"3-4 yıl içerisinde bu yatırım amorti edilecek"

Türkiye’nin enerji anlamında dışa bağımlılıktan kurtulmaya çalıştığını belirten ÇOMÜ Rektörü Prof Dr. Yücel Acer, bu anlamda yapılan ciddi çalışmalar olduğunu ifade etti. Rektör Acer, “Biz bu konuda üniversitelere de ciddi görev düştüğünü düşünüyoruz. Bu anlamda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak elektrik enerjisi ihtiyacımızı rüzgardan temin etmek için bir proje hazırlamıştık. Bu projesinin esası şu şekilde, büyük bir üniversite olan, Merkez kampüsünün dışında başka kampüsleri de olan, toplamda 13 yerleşkede eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma yapan 50 binden fazla öğrencisi olan bir kurum olarak Çanakkale’nin potansiyelini kullanalım istedik. Biliyorsunuz Çanakkale’nin bir rüzgar potansiyeli var. Burada ciddi anlamda yatırım yapmış firmalar var. Ama bir kamu kurumu olarak bizim elektrik enerjisi ihtiyacımızı rüzgardan karşılamaya yönelik bir projeydi. Bunun teknik detaylarına baktığımızda, üniversitemizin yılda 5 milyon TL’ye yakın elektrik harcaması var. Bu neredeyse 10 milyon kilovat saate yakın bir harcama demektir. Bunun tamamını şu aşamada devlet bütçesinden karşılıyoruz. Ama bu rüzgardan elde edilirse, toplamda yapılacak olan 12-13 milyon TL’lik bir yatırımla, 3-4 yıl içerisinde bu yatırım amorti edilecek. Ve ondan sonra artık üniversitenin elektrik enerjisi ihtiyacı yenilenebilir enerjiden ve bir açıdan da bedava temin edilmiş olacak. Böyle bir önemli projeydi” diye konuştu.

Yenilenebilir enerjiden temin eden ilk üniversite olacak

Kalkınma Bakanlığından bu proje için ödenek istediklerini belirten Rektör Acer, “Bakanlık bu projeyi onayladı. Ve yatırım bütçesine dahil etti. Bu anlamda bir üniversitenin elektrik enerjisi ihtiyacını rüzgardan karşılamasına yönelik ilk proje olmuş oldu. Böylelikle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi elektrik enerjisinin ihtiyacını rüzgardan, yani yenilenebilir enerjiden temin eden ilk üniversite olacak. Başka üniversitelerden başka tür çalışmalar yapanlar oldu. Ama devletin verdiği destekle bir üniversitenin elektrik enerjisi ihtiyacını rüzgardan karşılamasına yönelik Türkiye’de ilk proje olmuş oldu. Biz bunun üniversiteler anlamında yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Ve bu projeyle Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulması sürecinde üniversitelerin ciddi bir katkısı olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

'Yerleşkemiz içerisine toplamda 3 megavat, dolayısıyla 3 rüzgar tribünü kurulmuş olacak'

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bağlamında düşünüldüğünde 3 megavat’lık bir rüzgar türbini, rüzgar santrali üniversitenin elektrik ihtiyacını karşıladığını ifade eden Rektör Acer, “1’er megavat’tan düşünürsek 3 rüzgar gülünün, 3 tribünün kurulması anlamına geliyor. Ana yerleşkemiz içine kurulacak bir santral olacak. Şuanda içinde bulunduğumuz yerleşkede uygun bulunan noktalar belirlenmiş durumda. O anlamda da süreçler tamamlanmış durumda. Bizim amacımız bu sene birinci tribünü yerleştirip, ikinci ve üçüncü türbini önümüzdeki 2 yıl içerisinde kurup, üniversitenin elektrik enerjisi ihtiyacının tamamını rüzgardan karşılayacak hale getireceğiz. Yerleşkemiz içerisine toplamda 3 megavat, dolayısıyla 3 rüzgar tribünü kurulmuş olacak" dedi.

"Yeşil kampüs projesi diyoruz"

Bu projenin adının 'Yeşil Kampüs' projesi olduğunu ifade eden Rektör Acer, “Yeşil Kampüs projesi bağlamında yatırım. Yani elektrik enerjisi ihtiyacının yenilenebilir, çevreye zarar vermeyen temiz enerjiden temin etme projesi. Biz buna 'Yeşil kampüs' projesi diyoruz” dedi.

iha

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol