ÇTB üyeleri Bursa’da toplantıya katıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Bursa TSO’da gübre takip sistemi ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

ÇTB üyeleri Bursa’da toplantıya katıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Bursa TSO’da gübre takip sistemi ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

27 Aralık 2017 Çarşamba 12:05
ÇTB üyeleri Bursa’da toplantıya katıldı

Toplantıya Çanakkale Ticaret Borsası zahire sektörü faaliyet gösteren aynı zamanda da gübre dağıtım işiyle iştigal eden üyeleri ÇTB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Zakir Tanrıkulu ve Meclis Kâtip Üyesi Ahmet Uzun’un başkanlığında heyet halinde katılım sağladılar. Toplantı ile ilgili değerlendirme yapan ÇTB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Zakir Tanrıkulu; Gübre Takip Sistemi Kuruluş Uzmanı Sinan Atasagun tarafından yapılan bilgilendirmede piyasaya arz edilen gübrelerin paketleme aşamasından son kullanıcıya kadar takibinin sağlanmasına yönelik olarak; ülke tarımında kullanılan gübrelerin taklit, tağşiş ve sahteciliğin önlenerek dağıtımının amacına uygun yapılması, güvenli şekilde kullanılması ve bu anlamda tarımsal verimliliği artırıp, yanlış gübre kullanımının önlenmesi ile gübre üretim ve tüketiminin kayıt altına alınabilmesi amacıyla Bakanlıkça Gübre Takip Sistemi kurulduğunu söyledi. Toplantıda ayrıca "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca piyasaya arz edilen gübrelerin üretim veya ithalatından son kullanıcıya kadar takibinin yapılması amacıyla yayımlanan Piyasaya Arz Edilen Gübrelerin İzlenmesine Yönelik Tebliğ'e (Tebliğ No: 2017/17) göre; piyasaya gübre arz eden dağıtıcıların (bayilerin) 31 Aralık 2017 tarihine kadar faaliyetlerini Tebliğ hükümlerine uyumlu hale getirmeleri gerektiği, gübre üreticisi ve ithalatçısı firmaların 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren dağıtıcılara (bayilere) Gübre Takip Sistemi(GTS) bileşim uygulamasını kullanarak gübre sevk edileceği belirtildi. Zakir Tanrıkulu; “Bizler tarım sektörünün paydaşları olarak üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getirip, toprağımızı ve suyumuzu sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere aktarmalıyız. Bunun için de sağlıklı bir alt yapı oluşturulmalıdır. Gübre Takip Sistemi ile piyasaya arz edilen gübrelerin paketlenme aşamasından nihai kullanıcı olan çiftçiye kadar güvenle ulaştırılması hedeflenmektedir. Bu sistem sayesinde aşırı gübre kullanımı önlenerek çiftçilerimizin etkin ve ekonomik gübre kullanması sağlanıp çevre ve toprak kirliliğinin azalmasına katkı sağlayacaktır” dedi. Gübre Takip Sistemi ile sahte, tağşiş ve kaçak gübre satışını önlenecek, gübre politikalarının belirlenmesinde Genel Müdürlüklere doğru hızlı ve anlık veri sağlanacak, Üretici/İthalatçı-Dağıtıcı-Çiftçi arasında güven zinciri oluşturulacak ve gübre piyasası hakkında veri sağlanacak.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
BigaTsoBursaçtb
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol