Cumpa’da sular durgun

Çanakkaleli vatandaşların sebze, meyve ve tekstil ihtiyacını karşılayan ve halk arasında ’CUMPA’ olarak bilinen Cuma Pazarında fiyatlar eskisi kadar el yakmıyor.

Cumpa’da sular durgun

Çanakkaleli vatandaşların sebze, meyve ve tekstil ihtiyacını karşılayan ve halk arasında ’CUMPA’ olarak bilinen Cuma Pazarında fiyatlar eskisi kadar el yakmıyor.

12 Eylül 2019 Perşembe 16:53
Cumpa’da sular durgun

     Salı, Cuma ve Pazar günleri kurulan, Çanakkaleli vatandaşların ve çevre köylerin sebze, meyve, tekstil gibi ihtiyaçlarına çözüm bulan, vatandaşların koyduğu isimle CUMPA’da alışverişler eski hareketliliğine kavuşuyor. Özellikle geçtiğimiz kış ayın ve ilk baharda ateş pahası olan sebze ve meyve fiyatları normale dönerken, kış sebzeleri de tezgahlardaki yerini almaya başladı. Özellikle pazarcı esnafının geçtiğimiz aylarda yaşadıkları yüksek fiyat sıkıntısı bir anlamda çözülmüşe benziyor. Özellikle mevsiminde tüketilen ürünlerin etiketleri normalleşirken, bazı ürünlerde ise düşüşün yaşandığı dile getiriliyor.

“Vatandaşın alım gücü azalıyor”

Köylünün ve pazarcı esnafının ekmek kapsı olarak nitelendirilen Cuma Pazar, eski hareketli günlerine yavaş yavaş dönmeye başlıyor. Pazarcı esnafı eski işler yok dese de, vatandaşlar fiyat etiketlerinden memnun. Özellikle kış ayları öncesinde son turfan olarak adlandırılan ürünlerdeki düşük fiyat vatandaşın yüzünü güldürmeye yetiyor. Son bahar ürünlerinin yavaş yavaş tezgahlarda ki yerini alması ile bir değişime giren ürünlerin en dikkat çekeni ise ‘Bamya’ oldu. Kilosunun 15 TL’ye kadar çıktığını söyleyen esnaf; “Mevsimsel koşullar, üretimdeki azalma bir çok ürünün kaderi. Bu yıl ilk olarak 25 TL’ye satmaya başlamıştık, şimdilerde ise 15 TL’ye kadar düştü. Ancak sadece bamya değil bazı ürünlerde neredeyse tezgahta alıcı bulamadı. Vatandaşın alım gücü azaldı. Mesela kış için hazırlık yapan vatandaşlarımız, domatesi, kırmızı kapya biberi kasa yada çuval ile alırlardı. Şimdi ise kilo ile alıyorlar. Konserve dönemi neredeyse bitti. Burada sizin gördüğünüz kalabalık, elinde Pazar çantası olanlar azar azar alıp gidiyor. İki domates bir biber isteyende var yarım kilo alanda, birkaç kilo alanda” diye konuştular.

“Ürün çeşidi az”

Pazar tezgahlarını teker teker gezen vatandaşlar ise eskisi kadar bol çeşidin olmadığını ve bazı ürünlerin ise artık hiç pazara gelmediğini dile getirerek; “Eskiden burada ne ararsanız vardı. O nedenle burasının adı CUMPA. Yani her şeyin en ucuzu, çeşidin en bolu buradaydı. İlçelerden buraya alışveriş yapmaya gelirlerdi. Şimdi bakıyoruz ürünlerin fiyatları makul. Ama eskisi kadar bol olmadığı için, birde artık ziyan etmek istenmediği için az alım yapıyoruz. Bence üretimin düşmüş olması bunun en büyük etkeni” diye konuştular.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol