Erkek'ten TBMM’ye önerge

CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Lapseki'de yeni bir altın madeninin işletmeye açılması için başvurduğu ve siyanür kullanacağı iddiasını TBMM’ye taşıdı.

Erkek'ten TBMM’ye önerge

CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Lapseki'de yeni bir altın madeninin işletmeye açılması için başvurduğu ve siyanür kullanacağı iddiasını TBMM’ye taşıdı.

06 Mart 2019 Çarşamba 17:03
Erkek'ten TBMM’ye önerge

Konu ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi veren CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, önergede yer alan soruların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep etti. Erkek önergesinde şu ifadelere yer verdi; “Çanakkale tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin yanında, yeraltı kaynaklarının zenginliğiyle de yurdumuzun önde gelen illerinden birisidir. Çanakkale’nin yeraltı kaynaklarının, insanlara ve çevreye zarar vermeden, doğayı tahrip etmeden, uluslararası standartlarda üretime kazandırılması gereklidir. Bu gerçekliğe karşın; Çanakkale’nin Lapseki ilçesi Şahinli Köyü’nde halihazırda bir altın ve gümüş madeni işletmesi faaliyetine devam ettiği sahada; yeni bir altın ve gümüş madeni işletmesinin açılması için harekete geçildiği bilgisi alınmıştır. Lapseki ilçesinde ikinci altın işletmesi açılacağı haberleri yöre halkında büyük bir endişeye neden olmuştur. Bu bağlamda: Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde halihazırda siyanürle altın ve gümüş ayrıştırması gerçekleştirilen bir işletme varken, en fazla 1 kilometre uzağına yeni bir siyanürle altın ayrıştıracak işletmeye izin verilmiş midir? Bahsi geçen iddialar doğru mudur? Hangi firma bu konuda girişimde bulunmaktadır? Birbirine 1 kilometre mesafede altın madeninin işletmeye açılmasının çevre, doğa, tarım, hayvancılık ve gıda ürünleri; başka bir ifadeyle canlı yaşamı ve Çanakkale’nin geleceği açısından sakıncalarına dair bir araştırma yapılmış mıdır? Dünyada bunun benzer örnekleri var mıdır? Bölgede başka ruhsatlı altın madeni sahası var mıdır? Her saha için ayrı bir işletme mi kurulacaktır? Bu konuda bir düzenlemeye gidilmesi planlanmakta mıdır? Lapseki, çeşitli tarım ürünleri ve özellikle şeftali ve kiraz üretimi bakımından Türkiye’nin sayılı yerlerindendir. Su kaynaklarının küresel ölçekte azalmaya yüz tuttuğu bir ortamda ilçede ikinci bir maden işletmesine izin verilmesi buradaki tarım ve hayvancılığı nasıl etkileyecektir? İkinci bir şirkete maden işletmesi izini verilirken bu çerçevede bir risk analizi yapılmış mıdır? Bölgede tespit edilen cevher ne kadardır? Bunun çıkarılmasında kullanılacak su miktarı ne kadardır? İkinci maden işletmesi için gerekli olan su ihtiyacı nereden ve nasıl karşılanacaktır? İkinci bir maden işletmesine izin verilirken, içme suyu kaynakları konusunda ne gibi tedbirler alınacaktır? Türkiye’de şu anda üretim yapan kaç altın madeni işletmesi vardır? Bu işletmelerin bölgelere ve illere göre dağılımı nasıldır?”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
çanakkaleChp
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol