Geyikli’de Orhan Okulu galip

5. geleneksel Geyikli Yağlı Pehlivan Güreşleri nefesleri keserken, güreşlere Başkan Oruçoğlu’nun konuşması damga vurdu.

Geyikli’de Orhan Okulu galip

5. geleneksel Geyikli Yağlı Pehlivan Güreşleri nefesleri keserken, güreşlere Başkan Oruçoğlu’nun konuşması damga vurdu.

25 Ağustos 2019 Pazar 15:56
Geyikli’de Orhan Okulu galip

Geyikli Belediyesi tarafından bu yıl 5.kez yapılan Geyikli Kültür ve Zeytin Festivali kapsamında, Yağlı Pehlivan Güreşleri yapıldı. Güreşlere Ezine belediye Başkanı Güray Yüksel, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, AK Parti İl Başkanı Gültekin Yıldız, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek, Kırkpınar Güreşlerinin efsane güreş ağası Seyfettin Sevim, Siyasi Parti Temsilcileri, güreş ağaları, davetliler ve yaklaşık beşbin civarında vatandaş katıldı. 28 başpehlivan ve yaklaşık 200 güreşçinin katıldığı, 5. Geleneksel Geyikli Yağlı Pehlivan güreşleri kıran kırana mücadelelere sahne oldu. Başpehlivan ilk tur kuralarının çekilmesi ile Türkiye’nin en ünlü 28 başpehlivanı kol bağlayarak peşreve başladılar. İl turun sürpriz güreşi son Kırkpınar şampiyonu Ali Gürbüz ile efsane başpehlivan Ekrem Kaya arasında yaşandı, nefes nefese geçen maçın galibi Ali Gürbüz olurken bir sonraki kurada rakibi Orhan Okulu oldu.

“Erkeklik burada olur”

Başpehlivan kuralarının çekilmesinin ardından Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu bir konuşma yaptı. Konuşmasında on yaşındaki kızının gözleri önünde katledilen Emine Bulut cinayetini kınadığını belirterek; “Bakınız burası Geyikli Er Meydanı. Erkekliğin meydanı. Savunmasın bir kadına el kaldırarak, on yaşındaki kızının gözleri önünde katleden o hain kişiyi ve tür insan bile diyemeyeceğim kişileri lanetliyorum. Erkeklik er meydanında olur. Acizlere zulüm ederek, onları bu hayattan kopararak olmaz” diye konuşmasını tamamlamasının ardından, güreşe katılanlar Başkan Oruçoğlu’nu dakikalarca ayakta alkışladı. Eski köye yeni adat getirdiklerini dile getiren Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu Çanakkale Web TV mikrofonlarına yaptığı açıklamada ise; “Tüm yağlı güreşlerde üç yıl üst üste başpehlivan olan kişiye biz altın kemer hediye ediyorduk. Şimdi ise biz bu kuralı değiştirerek, iki yıl üst üste kazanan güreşçimize altın kemer hediye edeceğiz. Burada 28 baş pehlivanımız, 200 sporcumuz güreşiyor. Ata sporumuzu yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak için tüm çabamızı sergiliyoruz. Tabi ki Geyikli için sadece yağlı güreşler değil, tüm spor dallarımızın hayata geçmesi için düğmeye bastık. Güreş alanımızın hemen yanında bulunan futbol sahamızı ve spor alanlarımızın ihalesi bitti, çok yakın zamanda bakım, onarım ve yenileme işleri başlayacak. Bu yıl 5. Kes düzenlediğimiz Kültür ve Zeytin Festivalimizde 30 Ağustos Cuma günü Alişan konseri ve 31 Ağustos Cumartesi günü ise tiyatro gösterimiz yer alacak” ifadelerini kullandı.

“18 Eylül Biga er Meydanı’na davetlisiniz”

5. Geleneksel Geyikli Yağlı Pehlivan Güreşlerine katılanlara arasında Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’da vardı, Başkan Erdoğan Çanakkale Web TV Genel Yayın Yönetmeni İhsan Konuk’un sorularını yanıtladı. Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan 18 Eylül 2019 tarihinde Biga’da gerçekleşecek olan yağlı pehlivan güreşlerine tüm Çanakkale halkını davet ederek; “Bu zamana kadar aralıklar ile Biga güreşlerimiz düzenlenmiş ancak bir rutine oturtulamamış. 18 Eylül tarihinde Allah’ın izniyle çok sayıda baş pehlivanımız ve 300 e yakın sporcumuz ile güreşlerimiz için özel olarak hazırladığımız er meydanımızda bir arada olacağız.  Ben buradan sizlerin aracılığı ile tüm Çanakkale halkımızı Biga Er Meydanımıza davet ediyorum” diye konuştu.

“2020 yılında Ata Sporu Ezine’mizde olacak”

Göreve geldiği ilk günden buyana güzel projelere imza atan Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel Çanakkale Web TV’ye konuk oldu. Geyikli güreşlerinin muhteşem atmosferinden bahsederek; “Bakınız burada büyük bir coşku ve kalabalık var. Bu nedenle bu tür organizasyonlar oldukça önemli. Mevlüt Başkanım Ata sporumuzun içinden gelen deneyimli bir isim ve  bu konuda çok iyi işler yaptı. Bizlerde nasipse 22 Eylül 2020 yılında 1. Yahya Çavuş Yağlı Pehlivan Güreşlerini Ezine’mizde düzenleyeceğiz. Aslında gönül isterdi ki bu yıla yetişsin, ancak zaman ve takvim çok kısıtlı. Ancak her yıl 22 Eylül Ezine’nin kurtuluşu törenlerinde sünnet şölenimizi yapıyoruz, bu yılda iki güzel konser etkinliği ile tekrar yapacağız. Önce Tuğçe Kandemir ve ardından Fettah Can konserleri ile organizasyonumuzu tamamlayacağız. Önümüzdeki yıl ata sporumuzu Ezine’de yaşatmaya çalışacağız” dedi.

Başpehlivan Orhan Okulu

5. geleneksel Geyikli Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde kıran kırana mücadeleler yaşandı. Tarihi Kırkpınar’ın son Baş Pehlivanı Ali Gürbüz ve Orhan Okulu mücadelesi rövanş niteliğinde oldu. Rakibini yenen Orhan Okulu finale çıkarken, yağlı güreşlerin en genç başpehlivanı Cengizhan Şimşek, İsmail Balaban’ı yenerek ikinci finalist olmayı başardı. Zorlu geçen başpehlivan güreşlerini tecrübesiyle kısa bir sürede kanan ise Orhan Okulu oldu. Baş Pehlivanların madalya ve ödüllerini Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu, Kırkpınar’ın efsane ağası Seyfettin Selim, Ak Parti İl Başkanı Gültekin Yıldız ve Geyikli Güreş Ağası Volkan Temiz taktim etti. Geyikli Güreşlerinin ağalık kupasını ise Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu başarılı iş adamı Volkan Temiz’e takdim etti.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol