Her bağış kurtarılmış bir hayattır!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlk Nefes Topluluğu ve Ebelik Bölümü işbirliği ile Hüseyin Elbi Konferans Salonunda Doku ve Organ Bağışı konulu konferans düzenlendi.

Her bağış kurtarılmış bir hayattır!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlk Nefes Topluluğu ve Ebelik Bölümü işbirliği ile Hüseyin Elbi Konferans Salonunda Doku ve Organ Bağışı konulu konferans düzenlendi.

28 Kasım 2018 Çarşamba 16:12
Her bağış kurtarılmış bir hayattır!

Uzman Dr. Azem Ülkü’nün konuşmacı olarak yer aldığı konferansa, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Ünver,  Sağlık Yüksekokulu Müdür Vekili Prof. Dr. Hürmüz Koç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İsitiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Ebelik Bölüm Başkanı ve İlk Nefes Topluluğu akademik danışmanı Doç. Dr. Ayten Dinç, “Her Bağış Bir Hayattır” sloganıyla organ bağışının önemine vurgu yaptı.

30 bin hasta organ bağışı bekliyor

Türkiye’de yaklaşık 30 bine yakın hastanın hayata tutunmak için organ bağışı beklediğine dikkat çeken Dinç, “Ülkemizde organ bağışı yeterli sayıda olmadığı için bu insanların çoğu hayatlarını kaybetmekte. Ülkemizde çoğunlukla canlı donörden organ ve doku bağışı yapıldığını görüyoruz. Hâlbuki gelişmiş ülkelerde beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden organ ve doku bağışı yapılmakta. İşte bizim de tam bu konuda toplumumuzu bilinçlendirmemiz gerekiyor. Bu konuda sağlıkçılara, eğitimcilere, din adamlarına, toplumda önemli görevlerde bulunan kişilere görevler düşüyor. Sağlık Yüksekokulu olarak geleceğin sağlıkçılarını yetiştiriyoruz. Bu konuda tüm sağlıkçıların duyarlı olması gerekiyor. Yüksekokul olarak da bu tür eğitimlere çok önem veriyoruz ve son beş yıldır bu tür farkındalık eğitimleri yapıyoruz” dedi.

Organ bağışı bekleyen hastaların umuduna ışık olalım

Sağlık Yüksekokulu Müdür Vekili Prof. Dr. Hürmüz Koç, 16 Ekim 2018 tarihinde Sağlık Yüksekokulu’nun yapmış olduğu kök hücre ve kan bağışı konulu farkındalık panelinden sonra Çanakkale ili ve ilçelerinden toplanan kök hücre ve kanlardan birisinin bir hasta ile eşleşmesinin büyük bir sevinç yaratmış olduğunu belirterek “Sabah kalkacağımızın bir garantisi olmamasına rağmen kurduğumuz çalar saat bir umut olsa gerek. Bu umuda ışık tutalım hem organ nakline hem de kan bağışına katkı verelim” dedi. Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ise yaptığı konuşmada Üniversitelerin önemli konularda toplumla ilişkisinin gittikçe daha fazla önem kazandığının altını çizerek günümüzde üçüncü nesil üniversite kavramının yaygınlaştığının, bunun anlamının ise üniversitelerin toplumla iç içe ve topluma doğrudan katkı sunan kurumlar olması anlamına geldiğini söyledi.

Üniversiteler toplumla iç içe olan kurumlar olmalı

Bu bakış açısından hareketle tek tek akademisyenlerin değil üniversitelerin bir kurum olarak, bir bütün olarak topluma hitap eden, toplumla iç içe olan kurumlar haline gelmesi gerektiğini dile getiren Rektör Acer; “Sağlık konusu şüphesiz ki en temel konulardan bir tanesi. Dolayısıyla bu alanda sadece bir iki hocanın gayretleri ile toplumla ilişki kurmak değil üniversitemizin bir kurum olarak toplumla ilişki kurmasını bekliyoruz. Dolaysıyla bu ve bunun gibi sağlıkla ilgili çok önemli konularda üniversitenin dışardaki kurumlarla ortak projeler geliştiriyor olması gerekiyor. Biz bunun olması için üniversite yönetimi olarak da özel bir çaba sarf ediyoruz. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi her geçen gün arttırdığı itibarı ile her geçen gün güçlendiği yeri ile bunu yapmak durumda” dedi.

Organ bağışı hayatı devam eden insanlara en değerli hediyedir

“Organ ve doku bağışı, hayatın doğrudan kendisi ile ilgilidir ve çok önemlidir. İnancımız açısından da bunun hiçbir mahsuru olmadığı din alimleri ve bilim insanları tarafından açıklanmıştır. İnsanı insan yapan temel unsurlardan bir tanesi yaşarken de diğer insanlara faydalı şeyler yapabilmektir. Organ bağışı ile vefat ettikten sonra hayatı devam eden insanlara en değerli hediyeyi vermiş oluruz” diyen Rektör Acer, toplumsal olarak organ bağışı konusunda farkındalığın artmasının önemli olduğunu belirtti ve bu vesileyle organizasyonun hazırlanmasında emeği olan herkese teşekkür etti. Konuşmaların ardından Kızılay Çanakkale Kan Merkezi Müdürü Dr. Muammer Eçier, Rektör Acer’e katkılarından dolayı plaket takdiminde bulunurken, organizasyonda emeği olanlara da plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi. Ebelik Bölümü öğrencisi Dilan Karaca’nın okuduğu ‘Hatırlamak’ şiirinin ardından ‘Hayat Kurtaran İzin’ başlıklı kısa flim izlendi ve Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Doku ve Organ Nakli İl Koordinatörü Uzman Dr. Azem Ülkü; organ bağışının tarihini, önemini anlattı ve bu konuda gençlerde farkındalığın arttırılmasının üzerinde durdu. 

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol