Işıklar işinde uyu Mehmet amca

Çanakkale bir efsanesini yitirdi. Çanakkale Savaşları’nın tanıtımında büyük önemi olan, şehrin canlı hafızası Tarihçi Yazar Mehmet İhsan Gençcan 90 yaşında yaşama gözlerini yumdu.

Işıklar işinde uyu Mehmet amca

Çanakkale bir efsanesini yitirdi. Çanakkale Savaşları’nın tanıtımında büyük önemi olan, şehrin canlı hafızası Tarihçi Yazar Mehmet İhsan Gençcan 90 yaşında yaşama gözlerini yumdu.

13 Haziran 2019 Perşembe 16:47
Işıklar işinde uyu Mehmet amca

Çanakkale Ruhunu ve Kültürünü Araştırmak Tanıtmak Yaşatmak Derneği (ÇARUYAD) Başkanı, araştırmacı, tarihçi yazar Mehmet İhsan Gençcan 90 yaşında hayatını kaybetti. Çanakkale Savaşları’nın tanıtımında büyük önemi olan, şehrin canlı hafızası Tarihçi Yazar Mehmet İhsan Gençcan 90 yaşında yaşama gözlerini yumdu. Hem gazetecilik alanında hem de hikaye türü yazıları ve şiirleri ile dergi ve gazete sayfalarında kendine yer edinen büyük tarihçinin vefat haberi, büyük bir üzüntü yarattı. Gençcan’ın cenazesi, yarın kılınacak cuma namazının ardından Kocatepe Camii’nde defnedilecek.

Mehmet İhsan Gençcan kimdir?

Mehmet İhsan Gençcan, 1929 Şubat’ında Çanakkale’de doğdu. İlk ve orta öğretimini Çanakkale’de tamamladı. Edebiyata olan düşkünlüğü çocuk yaşlarda başladı ve gazeteciliğe merak sardı: Mahalli ve ulusal basında röportaj, haber, hikâye türü yazıları ve şiirleri dergi ve gazete sayfalarında yer alıyordu. Kalemiyle hayatını kazanırken orduya girdi ve Tank Asb.ı oldu. Fakat geçirdiği bir kaza sonucu ordudan malulen ayrıldı. Daha sonraki yıllarda spor teşkilatına geçti. Çanakkale Savaşları sırasında, alay imamı olarak görev yapan Hocası Mehmet Emin Efendi’yle Eyüp Camiinde tanıştı. Ona tükenmez bir enerji kaynağı verdi. Zaman oldu şehitlerle koyun koyuna yattı. Manevi bir işaretle “Savaşın Manevi Cephesini” tatlı, akıcı bir üslupla kaleme alıp eserler yazdı. Kitapları okuyucusunun büyük ilgisini çekti. Bir kitabı da; 1990’da Kültür Bakanlığı tarafından basıldı.. Günümüze dek, yayınladığı kitapların baskı sayısı milyona yaklaştı. Zeytin Burnu Belediyesinin talebi üzerine, 25 Bin adet “KAN ÇİÇEKLERİ” kitabını ücretsiz verdi. İzmir’deki NATO Komutanlığı Karargâhında; çeşitli İllerin Üniversite ve okullarında “Çanakkale Konulu” söyleşilerde bulundu. Uzun yıllar savaş alanlarında tek başına mihmandarlık yaptı ve “artık gücüm yetmiyor” deyip kurslar açtı. Sayısız öğrenci yetişmesine vesile oldu, sayısını hatırlamadığı gazilerimizle görüştü bir kısmının seslerini kaydetti. Yüzüncü Yıl münasebetiyle Avustralya ABC Televizyonu evinde özel mülakat yaptı. Eşini, 4-Şubat-2016'da, Büyük kızını 21-Temmuz-2016 tarihinde ebediyete yolladı.

Bizlerde Hedef Gazetesi olarak merhuma rahmet, kederli ailesine baş sağlığı diliyoruz.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 13.06.2019 16:49
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol