Kandemir, ilgisizlikten şikayetçi

Kent Konseyi Başkanı Engin Kandemir, 2018 Troia yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Aynı zamanda Halileli Köyü muhtarlığını da yürüten Kandemir, Troia Tarihi Milli Parkı içinde bulunan köylerin ilgisiz kaldığını söyledi. Kandemir; “Benim bölgemdeki insanlara yıllardan beri gelen ilgisizlikten de o derece üzülmekteyim” dedi.

Kandemir, ilgisizlikten şikayetçi

Kent Konseyi Başkanı Engin Kandemir, 2018 Troia yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Aynı zamanda Halileli Köyü muhtarlığını da yürüten Kandemir, Troia Tarihi Milli Parkı içinde bulunan köylerin ilgisiz kaldığını söyledi. Kandemir; “Benim bölgemdeki insanlara yıllardan beri gelen ilgisizlikten de o derece üzülmekteyim” dedi.

18 Aralık 2017 Pazartesi 10:20
Kandemir, ilgisizlikten şikayetçi

Kent Konseyi Başkanı Engin Kandemir, 2018’in Troia Yılı olmasının hem ülkemiz hem Çanakkale hem de Troia açısından çok önemli bir tanıtım fırsatı olduğu dile getirdi. Kandemir; “Dünyada, Amerika’da Hollywood diye sinema merkezi var ya orada bakıyorsunuz genelde Amerikalı dışarıda satılan filmin izlenmesi reytingi o kadar fazla olmaz. Hollywood parasına Amerika’daki reytingler kazanır. Troia filmi dışarıdaki başka ülkelerdeki hasılatı neredeyse Amerika’daki izlenenden fazladır ve ciddi anlamda hem para kazandılar hem Çanakkale için, hem Türkiye için iyi bir tanıtım oldu” dedi.

“Konseyimizin 4 tane projesi var”

“Ben Homeros’un yazmış olduğu İlyada ve Odessa’yı ilkokuldayken okumuştum. Yani bilindiği üzere Homeros, İzmirli bir şairimizdir. Aslında Türkiye’ye mal olmuş bir isimdir” ifadelerini kullanan Kandemir; “Bunlar bizim, yabancı olması yada bizim ırkımızdan olması diye bir şey yok, dünya global yani evrensel, hümanist düşünmek zorundayız. Bunlar bizim değerimizdir diye düşünüyorum.  Çok büyük katkı yapıyor. Bunlarla ilgili bizim konseyimizin 4 tane projesi var. Bunları yakın zamanda zaten kamuoyu ile de paylaşacağız.  Şimdi burada büyük bir kahramanlık destanı var. Fatih Sultan Mehmet, Atatürk ne diyor mesela İzmir’de Yunan denize döküldüğü zaman “Hektor’un intikamını aldık” diyor. Fatih Sultan Mehmet Han Papa’ya mektup yazıyor. Geçmişte tarihten bir şey var Troia’dan gidenler Roma İmparatorluğu’nu kurduğuna inanmaktalar. Doğrudur, değildir belki de efsanedir ama dünyada ve kamuoyunda ilk hediyeyi saran bir medeniyet” şeklinde konuştu.

“Bölgenin gerçek insanına hak ettiği değer verilmeli”

Kandemir sözlerini şöyle sürdürdü; “Ben şimdi aynı zamanda 3 dönemdir Çanakkale merkez Halileli köyü muhtarlığını da yapmaktayım, daha buna benzer birçok görevimiz var hem şehirde hem Türkiye’de. Benim oradaki bölgemin vatandaşı her ne kadar o topraklarda yaşamaktan, o bölgede yaşamaktan gittikleri bir ülkede anlatırken, bir başka şehirde anlatırken gurur ve onur duyuyorsa. Benim bölgemdeki insanlara yıllardan beri gelen ilgisizlikten de o derece üzülmekteyim. Yani benim bölgemdeki insan mesela oradaki bir ağacını bile gerekirse budayamıyor, budamakta bile zorluk çekiyor. Bir şikayet geldiği zaman başına iş geliyor. Benim bölgemdeki insan yıllardan beri vermiş olduğu paralarla geçmişte şuanda değil ama o Troia’nın çöplerini 3 tane köy olarak biz taşıyorduk. İçme suyu birlik başkanlığı yapmıştım ben o bölgede. Troia’nın suyunu biz veriyoruz ama benim bölgemdeki bir insana bir misafir geldiği zaman o bölgemdeki insan oradaki ören yerine gidemiyor, gidiyorsa da ciddi paralar ödüyor. Yani bölgemdeki insanlar diyorlar ki her türlü yasak sana. Mesela bizim çok değerli yerlerimiz var deniz boylarında filan buralarda inşaat yasak, o yasak, bu yasak, yasakçı bir zihniyet. Ama bende diyorum ki her külfetin bir nimeti her nimetin bir külfeti vardır. Bu insanlar sadece külfeti çekecek ama nimet yok.  Yani Troia bölgesinde eskiden bundan herhalde 9 yıl filan oluyor. Özel İdare’ye gidiyordu o toplanan para şimdi Bakanlığı gidiyor ama Bakanlıktan yana bölge insanına, çevre insanına hiçbir katkı sunulmuyor. Mesela turizm artsın deniliyor, 2018 çok önemli büyük bir fırsat bu ama bölgede bununla ilgili bir tane kurs açıldı mı? Bölgede bununla ilgili oradaki insanlarımıza bir eğitim, öğretim verildi mi? Verilmedi. Peki bunlarla ilgili benim bölgemdeki insanlar mesela pansiyonculuk olur buna benzer pek çok şey var. Bir ekonomik yönde teşvik verildi mi? Verilmedi. Benim bölgemin insanı bu konuda mağduriyeti tartışılmaz. Şimdi mesela mahalli yerler var, Milli Emlak’a bağlı. Bunları başka köylerde satışa çıkardığınız zaman köy muhtarlıkları para alır. Benim bölgemde Troia Tarihi Milli Parkı içerisindeki hiçbir mahalli yere o şekilde satışa çıkartılmıyor. Yani muhtarlıklarda bundan faydalanamıyor. Biraz ilgi bekliyorum bölgenin gerçek insanına, yaşayanına hak ettiği değer verilmeli diye düşünmekteyim”.

Tevfikiye köyünün yenilenmesi

Troia Yılı kapsamında Tevfikiye köyünün yenilenmesine de değinen Kandemir; “Bahsedilen yenilenme ilk önce Tevfikiye köyüne yapılacak sonra diğer köylere de aynısı yapılacak. Tevfikiye’den başlangıç oldu, bütün evlerin boyanmasına dair, bunlar yapılacak. Bu güzel bir gelişme. Burada ilgili olan, aracı olan, elçi olan, istişare içerisinde bulunup ta sabır gösteren, bu konuda fedakarlık gösteren bütün etkenlere, bütün kişileri, kurumları ve o firmayı hepsine teşekkür ediyoruz” dedi.

Troia bölgesi için öneriler

Troia Tarihi Milli Parkı ile ilgili bazı önerilerde de bulunan Kandemir; “Bölgede en önemli olay mesela hatta çağın genel sorunlarından bir tanesi bu gelen turist kalıcı hale gelmiyor. Gelen turistleri kalıcı hale getirtmek için imkanlar yaratılmalı. Bunun içinde büyük oteller filan değil belki 1 tane olabilir de daha böyle otantik, yani eski Troialıların yaşadığı gibi. Mesela bizim el sanatlarımız var, el sanatları yapan çok değerli arkadaşlarımız, ustalarımız var. Bunlardan o Troia’nın yaşayışı gibi bunlardan kap, bardak yani ona benzer değişik kurslarda yetiştirilen halkımızdan olan insanlar bunlara yemekler, yiyecekler yine kulübede o çağları birkaç mimarımız bu konudaki uzman kişiler, tarihçiler, üniversitemiz hepsinin ortak olacağı bir komisyonla böyle küçük küçük yerler yapılabilmeli. Bunları yaptıktan sonra bölge, işte Anafartalar karşıyı gördük. İnsanlar büyük bir ekonomik yönden iyi bir iyileştirme içerisinde. Allah razı olsun çok güzel işler yaptılar orada. Hükümetimizden, devletimizden bu konuda çok memnunuz ama aynı şeyleri biz bölgemizde istiyoruz. Mesela bizim denizlerimiz var, denizlerimiz şuanda hiç kimsenin kullanmadığı yerler. Çanakkale başlı başına güzel bir kent. Benim bölgemde o kadar güzel yerler var ki insanlar oraları bilmiş olsa piknik yapmak için bile hepsi o bölgeye gider. Şimdi denizlerimizde yazın mesela biz çadırlar kurabiliriz, yine buna benzer farklı yerler o bölgede de yapabiliriz. Troia bölgesinde otantik yerler. Mesela o kadar çok şey yapılabilir ki Helen’in resmini yap, Aşil’in zırhını yap, Hektor’un zırhını yap, atlar koy. Yani bu binaları da yaptıktan sonra o kaptır, bardaktır onları da yaptıktan sonra yiyecekleri de o şekilde yaptıktan sonra bence o ruh içerisinde yaşamak isteyen çok fazla insan var. Böyle yaparsak bütün bölgemiz, insanımız zaten tarımımız da var bizim yani hepsi ekonomik olarak çok fazla iyileşir ve sosyalleşirler. Dünya kültürüne daha çok yakın olurlar, bilgili, ilgili insan olarak daha da zenginleşeceklerine inanıyorum. Zenginleştirme sadece maddi, ekonomik anlamda materyalist bir düşünce tarzında değil insanların sosyal açıdan değişebilmeleri ve gelişebilmeleri çok önemli” diye konuştu.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol