Meclis toplantısında gündem İMAR BARIŞI…

Çanakkale Ticaret Borsası Meclisi’nin Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısında imar barışı görüşüldü.

Meclis toplantısında gündem İMAR BARIŞI…

Çanakkale Ticaret Borsası Meclisi’nin Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısında imar barışı görüşüldü.

28 Haziran 2018 Perşembe 16:11
Meclis toplantısında gündem İMAR BARIŞI…

Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya onur konuğu olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat katıldı. Meclis Başkanı Abdullah Deniz’in başkanlığında açılışı yapılan toplantıda Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri yer aldılar. Çevre ve Şehircilik İl müdürü Ömer Bolat, öncelikle Borsa Meclisine ev sahipliğinden dolayı teşekkür etti. İl Müdürü Ömer Bolat; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan kamuoyunda İmar Barışı olarak bilinen ve 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen 'Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar' başlıklı tebliğ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğe göre; yapı kayıt belgesi müracaatı, bu belgenin bedelinin hesaplanması ve ödenmesi, belge verilen Hazineye ait taşınmazların satışı, yapı kayıt belgesi düzenlenmeyecek yapılar ile bu belgenin düzenlenmesi safhasında yalan beyanda bulunanlar hakkında yapılacak işlemlere ilişkin hususları kapsıyor. Buna göre, Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017'den önce yapılmış yapılar için verilecek. Belge için müracaatlar 31 Ekim 2018'e kadar yapılacak, belge bedeli ise 31 Aralık 2018'e kadar ödenebilecek” dedi.

İmar barışına yoğun ilgi var

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak vatandaşları bilgilendirdiklerini kaydeden Ömer Bolat, vatandaşların dikkatli olmadığı takdirde hukuki bir süreçle karşılaşabileceklerini vurguladı. Bolat ayrıca imar barışına vatandaşların çok yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Bolat; “İmar barışı ile ilgili ilimizde oldukça yoğun bir faaliyet halinde bulunmaktayız. Gerek dairemizde ki vatandaşın müracaat bankosunda aldığı bilgilendirme gerekse bazı köylerde halkın yanına giderek vermiş olduğumuz bilgilendirme ayrıca 3 grup halinde köy muhtarlar, mimarları, mühendisleri ve vatandaşları davet ederek bilgilendirme toplantıları düzenledik. Tüm ilçelerimizde de halkın görebileceği şekilde de imar barışının başlangıç ve bitiş tarihi, nasıl müracaat edileceği doğrultusunda açıklayıcı pankartlarda astırdık. Halkımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Şu anda vatandaşlarımızda imar barışından oldukça mutlular çünkü yıllardır içerisinde yaşadıkları konutlarının, yapılarının imar barışı sayesinde bir kimliğe kavuşacağı, korku ve endişelerinin giderileceğinin farkındalar” diye konuştu.

“Vatandaşlarımız dikkat etsin”

“Vatandaşlara en önemli uyarımız bu imar barışında daha önce, 31.12.2017'den önce imara göre ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak yapılmış yapıların belgesiz duruma düşen, yani 31.12.2017'de önce yapılan binalar bu işten faydalanıyor” diyen Bolat; “Bu konuda yanlış beyanda hukuki bir yaptırım uygulanıyor. Aynı zamanda şöyle bir soru sorulabilir. 31.12.2017'den önce nasıl tespit edilebilir binalar diye. Bakanlığımızca yapılan çalışmalarda 31.12.2017'den önce ki Türkiye genelinde fotoğraf çekimi yapıldı. Genel bir fotoğraf alındı. Daha sonra yasadan kabul edilmesi aşamasında tekrar 2018'in 4. ayında tekrar Türkiye geneli bir fotoğraf alındı. Daha sonra hazırlanan bir program dahilinde bu fotoğraflar çakıştırıldığı zaman hangisinin daha önce yapıldığı hangisinin daha sonra yapıldığı rahatlıkla tespit edilebiliyor. Vatandaşlarımız buna dikkat etsin. Aynı zamanda beyanlara dikkat edilsin. Yanlış beyan yapıldığı takdirde hukuki bir süreç ile karşı karşıya kalabilirler. Hangi binaların buna müracaat edebileceği konusunda, kamu adına ayrılmış olan yol otopark yeşil alana denk gelen yapılar bu konudan faydalanamıyor. 3. şahısların arsasına yapılan kaçak yapılar bundan faydalanamıyor.” şeklinde konuştu. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nde Jeoloji Mühendisi Serkan Çalman tarafından Meclis üyelerine vatandaşların e-devlet üzerinden başvuru yapabileceği İmar Barışı kayıt başvurusu ve sorgulaması işlemleri ile ilgili bilgiler verildi. Meclis Başkanı Abdullah Deniz Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat’a Borsa Meclisine katıldığı ve verdiği değerli bilgiler nedeni ile teşekkürlerini iletti.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
çanakkaleTicaret
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol