“Müteahhitler sınıflarına göre iş alabilecekler”

Yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması zorunluluğu yürürlüğe girdi.

“Müteahhitler sınıflarına göre iş alabilecekler”

Yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması zorunluluğu yürürlüğe girdi.

08 Eylül 2019 Pazar 13:45
“Müteahhitler sınıflarına göre iş alabilecekler”

Yapı müteahhitlerinin sınıflandırılmasına ilişkin açıklama yapan Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat; “02/03/2019 tarih ve 30702 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmeliğin- bazı hükümleri 02/06/2019 tarihi itibari ile yürürlüğe girmişti. Yeni yapı ruhsatı düzenlenmesi aşamasında müteahhitlerden sınıflandırma zorunluğu istenmesi ise 02/09/2019 tarihi itibari ile başlamıştır” dedi.

Müteahhitler sınıflarına göre iş alabilecekler

“Buna göre; 02 Eylül 2019 tarihinden itibaren düzenlenecek yapı ruhsatlarında, yapı müteahhitlerinin sınıflarının belirlenmiş olması ve kayıtlarının tutulması gerekmektedir” diyen Bolat; “Yapı müteahhitlerinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat ederek Yetki Belgesi gruplarını tayin ettirmeleri gerekmektedir. Yapı müteahhitleri, mesleki ve teknik yeterlikler ile ekonomik ve mali yeterlikler esas alınarak; A-B-C-D-E-F-G ve H grubu olarak sınıflandırılacaklardır. Müteahhitler, sınıflarının belirtmiş olduğu azami iş miktarlarının üzerinde iş alamayacaklardır. Bu yönetmelik gereği İl Müdürlüğümüzde iki adet müteahhitlik sınıflandırma ve belgelendirme komisyonu teşkil edilmiştir. İlimizde faaliyet gösteren müteahhitlik firmaları, Yönetmelikte belirtilen belgeler ile birlikte İl Müdürlüğümüze başvuruda bulunmaları durumunda gerekli incelemeler yapıldıktan sonra müteahhitlik sınıfları belirlenebilecektir. Müteahhitlik yetki sınıfları her müteahhit için 5 yıl geçerli olacaktır. Belge süresi dolan müteahhit 5 yılın sonunda belge yenilemesi için yeniden müracaat yapabilecektir” şeklinde konuştu.

Geçici müteahhitlik yapılabilecek

Bolat sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Tek parselde bir bodrum katı dışında, en çok iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen yapılarda; yapı müteahhitliğine ilişkin bütün sorumlulukları üstlenmek şartıyla parsel maliki kendi yapısını inşa edebilecektir. Bu durumdaki yapılar için ayrıca yapı müteahhidi aranmayacaktır. Sadece o yapım işinde kullanılmak ve beş yıl içinde bir defaya ve tek bir yapıya ilişkin olmak üzere, yapı sahibine geçici yetki belgesi numarası verilecektir. Yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması ve kayıtlarının tutulması hususunda ayrıntılı bilgi almak isteyen vatandaşlarımız, İl Müdürlüğümüz Yapı Denetimi Şube Müdürlüğüne başvurabilirler.”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol