O yapı 1800’lü yıllardan kalma (VİDEO)

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çarşı Caddesi’nde yapılan kazı çalışmalarındaki son gelişmeleri kamuoyu ile paylaştı.

O yapı 1800’lü yıllardan kalma (VİDEO)

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çarşı Caddesi’nde yapılan kazı çalışmalarındaki son gelişmeleri kamuoyu ile paylaştı.

22 Aralık 2017 Cuma 09:22

Fevzipaşa Mahallesi Çarşı Caddesi’nde geçtiğimiz aylarda yapılması planlanan alışveriş merkezinin temel çalışmaları sırasında Osmanlı’nın son dönemine ait tarihi buluntulara rastlanılması üzerine inşaat durdurulmuş ve arkeolojik kazı başlatılmıştı. Yaklaşık olarak 4 ay süren kazı ve sondaj çalışmaları devam ederken, Çanakkale halkı da Çarşı’nın merkezi noktasında bulunan bu kazı hakkında gizemli kazı gibi söylemlere başlamış, kazı ile ilgili büyük bir merak içerisine girmişti. Yaşanan bu gelişmeler üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çarşı Caddesi’ndeki kazı hakkında açıklamalarda bulundu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Binasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Fevzipaşa Mahallesinde bulunan Kentsel Sit Alanında ve Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında I.Derece Koruma Alt Bölgesinde kalan, özel mülkiyet sahibinin Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne parsellerin tevhidi ve avan projesi için müracaatta bulunduğunu söyledi. Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararı doğrultusunda İl Kültür Müdürlüğü denetiminde 25-27 Eylül 2017 tarihlerinde sondaj çalışmaları gerçekleştirilerek konuya ilişkin hazırlanan uzman raporu, bilgi ve belgelerin Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne iletildiğini belirten Dokuz, bu kapsamda Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararıyla yapılan sondaj çalışmalarının tüm parsel yüzeylerini kapsayacak şekilde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü denetiminde genişletilerek çalışma sonrasında hazırlanacak kapsamlı rapor, bilgi, belge, fotoğraflar ve çalışma sonucuna ilişkin rölövenin kurula iletilmesine karar verildiğine değindi. Dokuz; “Bu karar kapsamında söz konusu sondaj genişletme çalışmalarına Müdürlüğümüz denetiminde 11.12.2017 günü başlanmıştır. Gerek daha önce yapılan sondajlarda ve gerekse yapılan genişletme çalışmalarında ortaya çıkmış olan yapı temel izleri ile birlikte çıkan buluntular birlikte değerlendirilmiş olup burada ki yapılaşmanın 19. yüzyılın son çeyreği ile 20. yüzyılın ikici yarısının başlarına tarihlendirmek mümkündür” dedi.

Dokuz, çıkan buluntular arasında Çanakkale Seramikleri ve geç dönem Osmanlı sikkelerinin sayılabileceğini ifade ederek; “ Müdürlüğümüz denetiminde devam eden sondaj çalışmalarının bu hafta sonu bitirilmesi planlanmaktadır.  Müdürlüğümüz uzmanlarınca hazırlanacak rapor, bilgi ve belgeler Koruma Kuruluna sunulacak olup parsellerin tevhidi ve avan projesi için yapmış olduğu müracaat değerlendirilecektir” şeklinde konuştu.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 22.12.2017 16:07
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol