Soba zehirlenmelerine karşı uyarı

Havaların soğuması soba ve doğalgaz kullanımının başlamasıyla Biga İtfaiye Müdürlüğü, vatandaşları sobadan sızan karbon monoksit gazından zehirlenmelere karşı uyardı.

Soba zehirlenmelerine karşı uyarı

Havaların soğuması soba ve doğalgaz kullanımının başlamasıyla Biga İtfaiye Müdürlüğü, vatandaşları sobadan sızan karbon monoksit gazından zehirlenmelere karşı uyardı.

20 Kasım 2017 Pazartesi 16:57
Soba zehirlenmelerine karşı uyarı

Biga Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Odun, kömür gibi ısı maddelerinin yanmasıyla oluşan duman; zehirlenmelere (Karbonmonoksit zehirlenmesi) neden olur. Karbonmonoksit gazı solunduğunda kısa bir süre sonra kana karışarak dokulara giden oksijeni azaltır. Aşırı yorgunluk, dalgınlık, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, çarpıntı, kulak çınlaması, bazen kas krampları gibi sağlık sorunlarına neden olur” uyarılarında bulunuldu. 3 Kasım Cuma günü Çeşmealtı köyünde Gülseren Kurt ve eşi Ahmet Kurt’un sobadan çıkan karbonmonoksit gazından zehirlenerek yaşamlarını yitirdiklerinin de hatırlatıldığı açıklamada; “Hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet yakınlarına sabır diliyoruz. İlçemizde benzer olayların yaşanmaması ve vatandaşlarımızın güvenliği için soba zehirlenmelerine karşı alınacak önlemlere uymaları önem arz etmektedir” denildi.

Zehirlenmemek için alınacak önlemler

Biga Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada zehirlenmelerden korunmak için alınacak önlemlerle ilgili şu uyarılar yapıldı: “Sobalardan kaynaklanan zehirlenmeler, özellikle gece yatarken sobaya yanan kömürün üzerine kömür eklenmesinden kaynaklanır. Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, bacaların ev içerisinde düzgün ayarlanması, sobaların alt ve üst kapaklarının kapalı olup olmadığının kontrol edilmesidir. Evde soba dengeli bir şekilde kurulmalıdır. Soba, ev içerisinde bacaya en yakın yere kurulmalıdır. Bacalar çatı kısmından en az 1 metre daha yüksek olmalıdır. Evde karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarıda bulunacak bir duman dedektörü (Karbonmonoksit algılama cihazı) kullanılması yararlıdır. Bu cihazlar ortamdaki Karbonmonoksit gazını algılarlar ve sesli bir şekilde uyarı vererek, zehirlenmelere karşı uyarıda bulunurlar. Baca, kış mevsimi boyunca en az 2 kere temizlenmelidir. Kullanılacak yakıtın kalitesi de bu tip olaylara neden olabilmektedir. Doğal gaz sobası ve kombi bakımların her yıl kış başında zamanında yapılması, menfezlerin açık olması, gaz kaçağı dedektörlerinin takılması önemlidir. Zehirlenmeye maruz kalan kişi hemen temiz havalı bir yere taşınmalı ve 112 Acil Ambulans Hizmetleri aranmalıdır.”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol