Tepebaşı'ndan Çanakkale çıkarması

Tepebaşı Belediyesi düzenlediği kültür turları kapsamında yaklaşık 1000 Eskişehirli kadını daha Çanakkale Destanı’nın yazıldığı tarihi yarımadaya taşıdı.

Tepebaşı'ndan Çanakkale çıkarması

Tepebaşı Belediyesi düzenlediği kültür turları kapsamında yaklaşık 1000 Eskişehirli kadını daha Çanakkale Destanı’nın yazıldığı tarihi yarımadaya taşıdı.

04 Kasım 2018 Pazar 13:37
Tepebaşı'ndan Çanakkale çıkarması

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, yaklaşık 1000 Eskişehirli kadın ile birlikte Çanakkale Zaferi’nin yaşandığı toprakları ziyaret etti. Tepebaşı kafilesi, kültür turu ile Şehitler Diyarı Çanakkale ve tarihi yarım adayı rehberler eşliğinde gezdi. Gezide Eskişehirliler, binlerce vatan evladının şehit düştüğü ve Çanakkale Destanı'nın yazılarak düşmanın yurda girişinin engellendiği kutsal toprakları yerinde görme imkanı buldu. Sabahın erken saatlerinde Çanakkale iskelesinden feribotlarla tarihi yarım adaya geçen Tepebaşı kafilesi; Seyit Onbaşı Anıtı, Mecidiye Tabyaları, Havuzlar Şehitliği, Soğanlı Dere Şehitliği, Mustafa Efendi Şehitliği, Şehitler Abidesi ve 57. Alay Şehitliği'ni gezerek Çanakkale Savaşları ile ilgili bilgiler aldı.

Her gelişimde çok duygulanıyorum

Şehitler Abidesi’nin önünde Eskişehirlilere hitap eden Başkan Ataç, Çanakkale’nin ziyaret edilmesine verdiği öneme dikkat çekerek; “Öncelikle bu kutsal sınırlara, Çanakkale’ye, Gelibolu Yarımadası’na hepiniz hoş geldiniz. İnsan bu topraklara ayak bastığında inanın; o kadar etkileniyor ki… Bu kaçıncı gelişim bilemiyorum ama her gelişimde çok duygulanıyorum. Çünkü burada ayrı bir atmosfer var. Tabi ki bunun nedenini hepimiz biliyoruz. Bu topraklar tamamen şehit kanıyla sulanmış topraklar. Bu toprağın altında binlerce şehidimiz var. Onlar vatanını vermediler, canlarını verdiler. Bunun için onlara ne kadar minnet duysak, dua etsek azdır. Buraya gelip de duygulanmayan, etkilenmeyen insan yoktur. Hep diyorum; her Türk’ün buraya gelip, görmesi lazım. Çünkü buradaki atmosferin insana nüfuz etmesi lazım ki bunu anlasın. Türk milleti iki büyük destan yazdı. Biri Çanakkale Destanı diğeri ise Kurtuluş Savaşı... Hatta bir tarih yazarı, Çanakkale Savaşları Kurtuluş Savaşı’nın önsözüdür, der. İki savaşı bir arada düşünmek gerekir. Buraya düşman gemileri geldiğinde, askerimiz ile Mustafa Kemal’in gücü birleşti ve düşmanın ayağını buradan kestiler” dedi.

Mustafa Kemal’in emri ile ölmeye gittiler

Çanakkale’de meydana gelen savaşların ne kadar dişe diş bir biçimde gerçekleştiğini de anlatan Başkan Ataç, “Bir hikaye var; ben her gelen dostlarımıza onu anlatıyorum. Burada bir aya yakın deniz savaşları sürdü. Gelen düşman gemileri geri püskürtülünce vaz geçtiler, sonra Nisan ayında kara savaşları başladı, gece gündüz sürdü. Yaza doğru siperler birbirlerine o kadar yaklaştı ki düşman askerinin nefesi duyuluyordu. Burada Yedek Subay İbrahim Naci ve birliği, cesetler Tepesi’nde görev yapıyordu. Görevleri, Atatürk’ün dediği gibi ölmeye gitmekti. Gece savaşlarında kurşunlar birbirlerine çarparak yere düşüyordu. Yedek Subay İbrahim Naci ilk sıra askerlerimizi gönderdi, hepsi savaşarak şehit düştü. İkinci sırayı gönderdi, yine onlar da savaşarak şehit düştü.  Üçüncü sırayla beraber kendisi de gidecekti artık ve gitmeden önce, ‘Gelin hep beraber cenaze namazımızı kılalım’ dedi. Birlikte cenaze namazlarını kıldılar, gittiler ve geri dönmediler. Bir tek şey noksan kaldı, helalleşmediler. Bugün izin verirseniz onlar adına helalleşelim sevgili Eskişehirliler. Nur içinde yatsınlar” diye konuştu. Kültür turları ile Çanakkale Destanı'nın yazıldığı topraklarda olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirten Eskişehirliler de Başkan Ataç'a teşekkürlerini iletti.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Tepebaşı
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol