TÜMAD’dan kalkındırma hamlesi

İzlenebilir, sürdürülebilir, getirisi katkısı hesaplanabilir, bütçe ile uyumlu, denetlenebilir bir çok kalkınma projesini başarı ile toplum kalkınmasına kazandırmayı amaçlayan TÜMAD Madencilik, Çanakkale Lapseki’de bir ilke imza atarak; ekonomik, toplumsal ve kültürel olanaklarını geliştirmek amacıyla ‘Toplum Kalkınması İzleme ve Danışma Grubu” toplantısı gerçekleştirdi.

TÜMAD’dan kalkındırma hamlesi

İzlenebilir, sürdürülebilir, getirisi katkısı hesaplanabilir, bütçe ile uyumlu, denetlenebilir bir çok kalkınma projesini başarı ile toplum kalkınmasına kazandırmayı amaçlayan TÜMAD Madencilik, Çanakkale Lapseki’de bir ilke imza atarak; ekonomik, toplumsal ve kültürel olanaklarını geliştirmek amacıyla ‘Toplum Kalkınması İzleme ve Danışma Grubu” toplantısı gerçekleştirdi.

31 Ocak 2019 Perşembe 12:53
TÜMAD’dan kalkındırma hamlesi

Altı ayda bir toplanacak İzleme ve Danışma Grubu ilk toplantısında, Lapseki’de hayata geçirilecek kırsal kalkınma projelerini masaya yatırdı. TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A. Ş. Genel Müdürü Hasan Yücel’in daveti üzerine Lapseki Öğretmen Evi’nde gerçekleşen toplantıya, Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, İlçe Özel İdare, Milli Eğitim ve Tarım İlçe Müdürleri, Halk Eğitim Müdürü, Ziraat Odası ve Muhtarlar Derneği Başkanları, Şahinli, Kocabaşlar, Dumanlı, Çamyurt Muhtarları ile TÜMAD yetkilileri katıldı. Öretmen evi konferans salonunda yapılan Toplantının açılış konuşmasını yapan, TÜMAD Genel Müdürü Hasan Yücel; Lapseki’de yaşama geçirdikleri altın madeni projesi kapsamında yerel paydaşlara yönelik sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirmek istediklerini ve bunun için katılımcıların görüş ve önerilerini almak için toplandıklarını aktardı. Ardından katılımcılara EYS & Sürdürülebilirlik Müdür Yardımcısı Bilge Küçükaytan, TÜMAD’ın Lapseki’nin maden sahasından etkilenen köyleri başta olmak üzere ilçe genelinde planladığı kalkınma projeleri hakkında sunum yaptı.

6 ayda bir toplanacak

Sunum sırasında sık sık söze giren Yücel, karşılıklı diyalog ve işbirliği içinde geliştirilecek projelerin kapsamının iyi belirlenmesi gerektiğini, bunun için ortak aklı egemen kılmaya çalıştıklarını ve rasyonel yatırımlarla vatandaşa dokunmak, onların yaşamını iyileştirmek istediklerini ve bu kapsamda oluşturulan çalışma grubuyla 6 ayda bir toplantı yapmayı planladıklarını söyledi. İlçe Kaymakamı Tahir Şahin ise toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Özellikle telkari konusundaki proje faydalı olabilir. Troya buraya çok yakın. Buradan çıkan hazineler ile üretilen el işçiliği ürünleri Troya’da satılabilir. Ticarete katkı sunulabilir” dedi.

Öneriler sunuldu

Sunumun ardından toplantıya katılanların hayata geçirilecek projeleri hakkında görüş ve önerilerine başvuruldu. Toplantıya katılanlardan, hayvancılığı geliştirecek projelerin geliştirilmesi, sertifikalı meslek edindirme kurslarının açılması, sosyal ve kültürel amaçlı gezilerin desteklenmesi, Lapseki’deki meyveciliği geliştirecek kurutma fabrikası ve istihdamı artıracak başka seçeneklerin araştırılması gibi öneriler sıralandı.

Katkı sunmaya hazırız

Önerileri tek tek inceleyeceklerini belirten TÜMAD Genel Müdürü Hasan Yücel, “Gelen önerileri önemsiyoruz. Özellikle eğitim ve kültür alanındaki taleplere ve faaliyetlere sınırsız katkı sunmaya hazırız. Troya Hazineleri-Asırlık Hasret Belgeseli’ne de bu düşünceyle katkı sunduk. İvrindi’ye maden lisesinin temelini attık, buraya da 2019 yılında inşallah temel atacağız” dedi.

Toplantının sonunda söz alan Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, TÜMAD’a topluma dokunan projelerinden dolayı teşekkür ederek; “Uzun yıllardır bu projenin içinde olduk. kamuoyuna baktığımızda bölgeye, satın almasıyla, çevre ve doğa hassasiyetiyle yaptıkları yatırım için teşekkür ediyoruz. Zaman zaman kötü haberler çıksa da sizi savunuyor, yeraltındaki kaynakların çıkarılmasını destekliyoruz. Bizim için özel bir yatırım. Burası her geçen gün kendisini yenileyerek yeni istihdam sağlayacak. TÜMAD bölgeye gerçekten çok büyük katkı sunuyor. Okula ihtiyacımız var. Lapseki’de okul yapımı bizim için güzel oldu; 10 numara iş olur. Hep birlikte hareket etmenin, iletişimin faydalı olduğunu düşünüyorum, katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim” diye konuştu.

‘Kaliteli üretim tesisi kurdular’

Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin ise toplantının sonunda yaptığı konuşmada; “Süreç içinde gördük ki TÜMAD kaliteli üretim tesisi kurdular. Eğitimle ilgili de ellerinde altın bilezik olan öğrenciler yetişmesi önemlidir. Yeni bir belediye binası inşa ediliyor. Burada bir veri merkezi oluşturulmalı.  Yazları Türkiye nüfusunun yüzde 10 buradan geçiyor; o veri merkezi aracılığıyla neler yapabiliriz, bunu araştırabiliriz. NUROL Holding olarak bilişim ağınız var, uzmanlarınız gelip destek sunmalı birlikte bir sistem kurmalarını istiyoruz. Anında proaktif önlemler alınabilir” dedi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
çanakkaleLapsekiTÜMAD
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol