“Türkiye olarak kendi eserlerimizi hafiye gibi takip ediyoruz”

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, başta Troia hazineleri olmak üzere yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarının hafiye gibi takip edildiğini söyledi.

“Türkiye olarak kendi eserlerimizi hafiye gibi takip ediyoruz”

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, başta Troia hazineleri olmak üzere yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarının hafiye gibi takip edildiğini söyledi.

10 Ocak 2018 Çarşamba 16:20
“Türkiye olarak kendi eserlerimizi hafiye gibi takip ediyoruz”

Troia yılı lansman törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, toplantı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurtulmuş, Troia hazineleri başta olmak üzere ülkemizden yurt dışına kaçırılan kültür varlık konusu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada:“ Bu defter açıldığı zaman insanın içi kan ağlıyor, maalesef bu ülkeden, bu topraklardan çok sayıda tahminimizin üstünde eser çalınarak, kaçırılarak yurt dışına götürülmüştür” dedi.  Bu eserlerin bir takım mafyatik örgütler, gruplar üzerinden vakti zamanında kaçırıldığına dikkat çeken Bakan Kurtulmuş:“ Maalesef bu kaçırılan eserlere sahip çıkanlar ve onları kendi resmi müzelerinde halka sunanlar, izlenmeye, ziyaret edilmeye sunanların da tabir-i caizse dolaylı olarak bu tarihi eserlerin, kimliğin, kültürün kaçırılması ve yer değiştirilmesinde maalesef olumsuz, özendirici etkileri var” şeklinde konuştu. Bu vesileyle bir kere daha çağrıda bulunmak istediğini belirten Bakan Kurtulmuş:“ Hiç kimse bu anlamda çalınan eserleri sahiplenerek bunları eğer müzelerinde sergilemezse zaten bu uluslararası mafyatik, tarihi eser kaçakçısı olan gruplarında işleri ciddi oranda kısıtlanmış olacaktır. Ama maalesef görüyoruz şimdi Suriye’deki, Irak’taki bu karışıklık. Suriye’nin o canım şehirleri, Halep’teki, Şam’daki o tarihi eserlerin birçoğunun birkaç sene sonra yıkılan, yakılan, kaçırılan eserlerin Batı’da bazı müzelerde sergilendiğini göreceğiz, maalesef göreceğiz. Bu büyük bir insanlık suçudur aslında, sadece sıradan adi bir hırsızlık değildir. Kültürün, sanatın yer değiştirmesine, çalınmasına, gasp edilmesine göz yumarak bunlar bir şekilde kendi varlıklarıymış gibi kabul etmek insanlığa aslında haksızlıktır, insanlığa karşı yapılmış bir hakarettir. Her kültürel hazine, her kültürel varlık kendi yerinde ağırdır. Hani deriz ya taş yerinde ağırdır, bu sadece sıradan bir taş değil. Diyelim Troia’dan kaçırdığınız bir hazine ona emek vermiş olan, yıllarını vermiş olan, gönlünü, zihnini, birikimini vermiş olan o dönemde yaşayan insanlara da haksızlıktır, o insanların bir şekilde varisi olan bugün yaşayan insanlara da haksızlıktır. Dolayısıyla bu tarihi eser kaçakçılığını şiddetle, nefretle kınadığımızı ifade etmek istiyorum. Büyük insanlık suçlarından birisidir” şeklinde konuştu.

Listede 57 eser var

Türkiye olarak ta biz kendi eserlerimizi hafiye gibi takip ediyoruz ifadelerini kullanan Bakan Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü:“ Dünyanın neresinde, ne var onların hepsini takip ediyoruz. Şu anda listemizde 57 eser var, bir tanesi geliyor. İskoçya’daki Edinburgh’da bulunan “Altın Taç”, Karyalılar döneminden kalma “Altın Taç” inşallah önümüzdeki günlerde Ocak ayı içinde getirmeyi ümit ediyoruz ama Şubat’a da kalabilir, o Türkiye’ye gelecek. Listede şu anda belirlediğimiz, tespit ettiğimiz, hukuki mücadelesini verdiğimiz 56 eserimiz var. Bu eserlerin de getirilmesi için gayret sarf edeceğiz”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
KültürTurizmTroia
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol