Türkiye’de Hemşirelik alanında ilk model ÇOMÜ’den

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülbu Tanrıverdi, yıllardır üzerine çalıştığı ve hayalini kurduğu hedefini gerçekleştirdi ve Türkiye’de hemşirelik alanındaki ilk modeli geliştirdi.

Türkiye’de Hemşirelik alanında ilk model ÇOMÜ’den

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülbu Tanrıverdi, yıllardır üzerine çalıştığı ve hayalini kurduğu hedefini gerçekleştirdi ve Türkiye’de hemşirelik alanındaki ilk modeli geliştirdi.

04 Kasım 2017 Cumartesi 17:37
Türkiye’de Hemşirelik alanında ilk model ÇOMÜ’den

Yaklaşık 15 yıldır kültürlerarası hemşirelik alanında çalışan, çalışmaya başladığı günden beri kültürlerarası hemşirelik alanında da bir model geliştirmek isteyen ve son on yıldır Kültürel Yeterlilik Model’ine odaklanan Prof. Dr. Gülbu Tanrıverdi geliştirdiği model ile 1. Uluslararası Kültürlerarası hemşirelik kongresinde ödül aldı. Prof. Dr. Tanrıverdi Kültürel Yeterlilik Modeli ile amaçlarının farklı kültürden gelen sağlıklı, hasta birey, öğrenci, akademisyen ve araştırmacıların kültürüne uygun bakım almasını, eğitim, araştırma yapmasını ve yönetici olmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

“Kültürel Yeterlilik Modeli” Türkiye’de Bir İlk

Türkiye’de hemşirelik alanındaki ilk model olan ve çok ses getiren “Kültürel Yeterlilik Modeli” ile ilgili Prof. Dr. Tanrıverdi şunları söyledi: “Dünyada birçok şey evrensel olarak gözükse bile bu model ile her bireyin eşsiz olduğunu vurguluyoruz. Model genel olarak toplumsal kurumlara odaklanıyor. Tertemiz bir sayfa ile doğan insanın toplumsal kurumlar içerisinde farklılaştığını, zenginleştiğini ve istendik, istenmedik davranışlar kazandığını, bu istendik ve istenmedik davranışların ise olumlu, olumsuz çıktılara neden olduğunu açıklayan çok kapsamlı bir model. Modelde çok fazla değişken ve bu değişkenlerin birbirleri ile ilişkilerini çok açık bir şekilde anlattık. Bu modeli hemşireliğin bütün alanlarında kullanılmak üzere geliştirdik. Hemşirelikte en önemli unsurlardan biri kalitenin yükselmesidir. Dolayısıyla bu model hemşirelikte kaliteyi yükseltmek için bir rehberlik sunuyor.”

Kültürel Yetersizlik Memnuniyeti Düşürüyor

Prof. Dr. Gülbu Tanrıverdi kültürel yeterlilik kavramının farklı kültürlerden olan bireylerin kültürüne uygun yaklaşımı geliştirmeyi hedefleyen bir kavram olduğunu belirterek; “Kişinin kültürel yeterliliğe sahip olup olmadığı farklı bir kültürle karşılaştığı zaman ortaya çıkıyor. Kişi ön yargılarının, klişe davranışlarının, dayatmalarının farkında mı? Farklı kültürden olana saygı duyuyor mu? Onların davranışlarına farklı anlamlar verebiliyor mu? Veya onların kendisi gibi olmayan davranışlarını anlayabiliyor mu? Onları bu davranıştan dolayı yargılıyor mu? Kültürel yeterlilik bu farkındalığı artırarak kişilerin farklı kültürlere saygılı olma bilincini artırıyor. Eğer bu anlamda yetersiz ise karşıdaki kişiye olumsuz duygular yaşatıyor. Kendisi de olumsuz duygu yaşıyor. Bu durum da sağlıkta bakım kalitesini düşüren bir etken oluyor. Hemşirenin memnuniyetini düşürüyor, tükenmişliğini, iş stresini artırıyor ve bu da farklı kültürden olan kişinin memnuniyetini düşürüyor” dedi.

Hedefi Dünya Literatüründe Bir Türk Modelist Olmak

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşayan Prof. Dr. Tanrıverdi bundan sonraki hedefleri için şunları söyledi. “Hemşireliğin her alanında akademik hemşirelerde, klinisyen, araştırmacı ve yönetici hemşirelerde modelin kullanılmasını için Türkiye’de modeli tanıtma çalışmalarına başlayacağız. Modelimi tanıtmam için çağrılar almaya başladık bile. Modelin tezlerde, araştırmalarda kullanılmasını sağlayıp yurt dışında bu alandaki modellerin arasına girmek ve dünya literatüründe bir Türk modelist olarak yer almak istiyorum.”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol