Dünya hızla kalabalıklaşıyor, öyle ki şuan yaklaşık 7,5 milyar olan dünya nüfusunun 2100 yılı itibariyle 11,5 milyara ulaşmış olması öngörülüyor. Artık insanlar arasındaki rekabet çok daha fazla. Stres hayatımızın her alanında yoğun bir şekilde etkiliyor bizi. Bir diğer tehlike ise sağlıksız beslenme ve beraberinde gelen hareketsizlik. Kötü haber! Obezite oranları dünyanın geri kalanında olduğu gibi Türkiye’de de hızla yükselmekte. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmasına göre birçok kentimizde obezite görülme sıklığı yüzde otuzlara yaklaşmış durumda. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de trafik belası sarıldı kentlerin başına. İnsanların zamanı zaten kısıtlıydı bir de tarikte kaybedilen zaman tuz biber oldu her şeyin üstüne.

Peki ben size hem stresinizi azaltacak hem sağlıklı kiloya ulaşmanıza yardımcı olarak sizi daha iyi hissettirecek hem de güvenli bir şekilde ulaşımınızı sağlayacak bir sihirli kelime söylesem.

Doğru tahmin. O sihirli kelime bisiklet. Yaklaşık 200 yıldır hayatımızda olan bisiklet, tarihimizde posta teşkilatı ve hatta polis teşkilatı olmak üzere her alanda kullanıldı. 1923 yılında Türkiye Bisiklet Federasyonu’nun kurulmasıyla bisikletin gelişimi daha da hızlandı. İkinci Dünya Savaşı döneminde yedek parça ve lastik bulmanın zorlaşmasıyla bisiklet kullanımında azalma yaşansa da sonraki dönemde bisiklet kullanımı tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de hızla artmış hatta “bisiklet kültürü” kavramı ortaya çıkmaya başlamıştır. Bir dönem çocukların hayallerini süsleyen bisikletler artık tamamen yaygınlaşmış durumda. 7’den 70’e herkes kullanmasa da bir bisiklet edinmiş durumda. Durum böyle olunca günümüzde belediyeler bisiklet kullanımının desteklenmesi amacıyla bir takım çalışmalar yapmakta. Örneğin Konya bisiklet kullanımında öne çıkan şehirlerden biri. Konya Büyükşehir Belediyesi de, yeni yapılan tüm yollar ile onarımı yapılan caddelere bisiklet yolları yapıyor. Yoğun trafikte bisikletle ulaşımı güvenli hale getirmek amacıyla Konya’da belediye tarafından bugüne kadar 447 kilometre ayrılmış bisiklet yoluyla çok sayıda bisiklet parkı oluşturulmuş. Ayrıca İzmir ve Eskişehir kentlerinin de bisiklet kullanımının artırılması yönünde birçok çalışması bulunuyor.

Çanakkale Belediyesi de bisiklet kullanımının yaygınlaşması ve bisiklet sürücülerinin güvenli bir şekilde ulaşımını sağlaması için birçok proje gerçekleştirmekte. Geçtiğimiz aylarda 1100 bisikleti halka tamamen ücretsiz bir şekilde teslim eden Çanakkale Belediyesi ayrıca yeni bisiklet yollarının şehre kazandırılmasını da sağladı. Son olarak ÇABİS projesi ile kentin farklı noktalarına kart sistemi ile akıllı bisiklet kiralama istasyonları kuruldu. Çanakkale bisiklet kenti olma yönünde güzel adımlar atıyor. Bisiklet yollarına parkeden arabalar ve bisiklet yollarını ortalayarak yürüyen yayaları saymazsak “bisikletizm” Çanakkale’de tutacak gibi görünüyor. Çanakkale halkına ise dilediğince pedallamak kalıyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol