Çanakkale Boğazında hayalet ağ operasyonu (VİDEO)

Çanakkale Boğazında batık halde bulunan Kaptan Franco isimli gemideki hayalet ağlar temizlendi.

Çanakkale Boğazında hayalet ağ operasyonu (VİDEO)

Çanakkale Boğazında batık halde bulunan Kaptan Franco isimli gemideki hayalet ağlar temizlendi.

19 Aralık 2017 Salı 15:22

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından su ürünlerinin yaşam alanlarının korunması, terk edilmiş av araçlarının neden olduğu kontrolsüz avcılığı engelleyerek biyolojik ve ekonomik kayıplarının azaltılması amacıyla 2014 yılında başlatılan “Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi” projesi kapsamında Çanakkale Boğazındaki hayalet ağların temizlenmesi işlemi sona erdi.

Proje kapsamında 2017 yılında Çanakkale Boğazı'nda İngiliz donanmasına bağlı olan ve 1915 yılında Alman denizaltısı tarafından torpillenerek Çanakkale açıklarında batırılmış olan Majestik batığı, Gelibolu önlerinde bulunan Barbaros Hayrettin Zırhlısı ve Kilitbahir önlerinde bulunan Kaptan Franco batığı başta olmak üzere 12 farklı noktada 10 günde terk edilmiş av araçlarının temizliği yapıldı.

Bu kapsamda 0-40 metre aralığındaki derinliklerde toplam 6 profesyonel dalgıç tarafından dalma yöntemiyle terk edilmiş av araçlarının tespiti, fotoğraf ve video çekimleri, markalanması ve çıkarılması, satha getirilmesi, nakledilmesi, sergilenmesi ve bertaraf işlemleri gerçekleştirildi.

Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, denizlerde avcılık esnasında çeşitli nedenlerden dolayı ağların kesilip denize bırakılmasının söz konusu olduğunu belirterek:" Bakanlığımızda 2014 yılında bu ağların temizlenmesi yönünde bir proje başlattı. İl Müdürlüğü olarak da Çanakkale de 2016 yılında Gökçeada ve Bozcaada çevresinde 13 lokasyonda bu temizlik işlemleri yaptık. Yaklaşık olarak 3 bin metrekarelik bir ağ çıkarımı oldu. 2017 yılında ise yine boğaz içinde 12 lokasyonda temizlik çalışmalarını başlattık. Yaklaşık olarak şimdiye kadar 11 bin metrekare bir ağ çıkarımı yapıldı. Bugünde burada 3 bin metrekarelik bir ağ çıkarılacağını tahmin ediyoruz. 2016 ve 2017 yılında toplamda Çanakkale'de yapmış olduğumuz bu proje kapsamındaki çalışmalarda 14 bin metrekarenin üzerinde bir ağ çıkarımını yapmış olacağız" dedi.

Kaptan Franco isimli batık üzerini kaplayan balık ağlarını su balonları yardımıyla kaldırıp tekneye çıkaran ekipler, daha sonra Çanakkale'ye getirilen ağları bir süre kordon boyunda sergiledi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 20.12.2017 10:48
Anahtar Kelimeler:
çanakkaleHayalet Ağ
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol